Dostupni linkovi

Hrvatska i BiH: Suradnja u gašenju požara zajednički interes


Hrvatski kanaderi gase požar kod Jablanice
Hrvatski kanaderi gase požar kod Jablanice
Canadairi Hrvatskog ratnog zrakoplovstva intervenirali su u gašenju požara kod Jablanice u Bosni i Hercegovini. Oni su do sada intervenirali u 5 zemalja, a i dvije trećine svih – tehničkim rječnikom – naleta - odvija se izvan Hrvatske.

Canadairi protupožarne eskadrile Hrvatskog ratnog zrakoplovstva vratili su se sa gašenja požara kod Jablanice. „Radilo se o manje zahtjevnom požaru,“ kaže za naš radio zapovjednik Protupožarne ekadrile bojnik Davor Turković, koji je i sam tamo intervenirao.

„Sama vatra nije bila velikog intenziteta. Najveći problem su nam predstavljali dalekovodi koji su se protezali na požarištu, tako da smo morali 'bacati' sa nešto veće visine, što je razlog da smo za gašenje tog požara utrošili toliki nalet. Mjesto uzimanja vode, odnosno vodozahvat na Jablaničkom jezeru je povoljan, to smo ustanovili i u prethodnim našim posjetama i gašenjima u Bosni i Hercegovini, tako da ne bih ocijenio zadaću kao problematičnu po bilo kojem dijelu", kaže Turković.

Požar na Prenju nije se ni gasio canadairima.

„Požar na planini Prenj između Jablanice i Sarajeva izbio je u izuzetno uskim klisurama i njegovo gašenje je dosta opasno, pa kada se izvagalo rizik – koliko taj požar zapravo ičemu prijeti, a koliko je njegovo gašenje zahtjevno s aspekta sigurnosti – gašenje tog požara nije ni provođeno", pojašnjava Turković.

Protupožarna eskadrila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva ima 6 canadaira i 5 airtractora i do sada je gasila otvorene požare u Grčkoj, Turskoj, Makedoniji, Bosni i Hercegovini i u Izraelu, a trend je takav da se količina pomoći trećim zemljama povećava. Tako je prošle godine čak dvije trećine naleta eskadrile bilo izvan Hrvatske.

„Vidi se volja Republike Hrvatske – kad god se netko na Mediteranu nađe u nevolji - da se pomogne. Cijela ta suradnja ide preko Državne uprave za zaštitu i spašavanje, koja ima svog predstavnika u Monitoring Information Centre u Bruxellesu. Taj centar zaprima sve zahtjeve za pomoć, obrađuje ih i distribuira onoj državi koja je u tom trenutku voljna pomoći - putem mehanizma Europske komisije pokrenu se određeni pravno-formalni mehanizmi, koji onda u konačnici rezultiraju našim polijetanjem i izvršenjem te humanitarne pomoći", kaže Turković.

U Udruzi profesionalnih vatrogasaca Hrvatske prepuni su hvale za svoje kolege iz Protupožarne ekadrile. „Bez njih ne možemo“, kaže za naš radio predsjednik Udruge Goran Franković. On je pohvalio i sporazum o gašenju požara što su ga Hrvatska i BiH potpisale.

„Prema tom sporazumu, kod svih požara koji nastaju u – rekao bih – loše organiziranom vatrogasnom sustavu Bosne i Hercegovine mi moramo djelovati prije nego što nam požar u jednoj razbuktaloj i nekontroliranoj fazi pređe preko granice. Tada dobijamo puno veću frontu i nešto što je izvan kontrole. Takve se stvari često događaju na dijelu BiH preko puta Vrgorgca, na dijelu preko puta Dubrovačkog primorja, i ove aktivnosti naših zračnih snaga su u biti u našem zajedničkom interesu", naglašava Franković.

Suradnja hrvatskih i bosanskohercegovačkih vatrogasaca je stalna i kvalitetna, jer vatrogastvo ne poznaje granice, kaže Franković. Međutim, tajna hrvatskih uspjeha u gašenju požara su i velika izdvajanja za opremu i sustav, dok je u Bosni i Hercegovini cijela stvar - kaže naš sugovornik - prepuštena lokalnoj razini i paroli „snađi se, druže“.
XS
SM
MD
LG