Dostupni linkovi

Njemački parlamentarac ulaže žalbu na odbacivanje tužbe protiv 'Hrvatskog tjednika'


Josip Juratović
Josip Juratović

Njemački parlamentarac Josip Juratović za Radio Slobodna Europa (RSE) kaže da će se žalit na odluku zadarskog suda da odbije njegovu tužbu protiv desničarskog "Hrvatskog tjednika" zbog uvrede.

Taj medij objavio je 2017. godine tekst da je Juratović "neskriveni mrzitelj hrvatskog naroda" koji "veliča Tita" i koji je "likovao nad osuđujućim presudama" generalu Slobodanu Praljku i drugima.

Prvostupanjski postupak je završen odbacivanjem tužbe, punih pet godina od podnošenja i šest godina od objavljivanja teksta Gojka Borića naslovljenog "Juratović je neskriveni mrzitelj hrvatskog naroda i zato ga Hrvati trebaju izbjegavati".

Sutkinja ocijenila da je Juratović javna osoba

Sutkinja zadarskog suda obrazložila da je Josip Juratović javna osoba koja ne može zahtijevati istu razinu zaštite privatnosti kao drugi, a da su navodi u Borićevom tekstu – vrijednosni sudovi za koje je postojao javni interes da ih se objavi.

Ne znam zašto se takva vrsta klevete koja me stvarno oštetila – možda ne politički, ali u društvu, u okolini u kojoj se krećem - može propustiti bez da se barem netko izvine -
kaže Juratović.

"Niti sam likovao nad presudama, niti sam veličao Tita, koji nikada nije bio demokrat", pojašnjava Juratović za Radio Slobodna Europa (RSE).

On kaže da kao političar i njemački parlamentarni zastupnik poštuje rad i odluke pravosudnih tijela, ali da mu cijela priča izgleda – suspektno.

"Ne znam zašto se takva vrsta klevete koja me stvarno oštetila – možda ne politički, ali u društvu, u okolini u kojoj se krećem - može propustiti bez da se barem netko izvine", kaže Juratović.

Juratović: Evo što sam stvarno govorio

On kaže kako nije bio kritičan prema hrvatskim generalima, već da je znao – govoreći o prosvjedima hrvatskih veterana – upravo Antu Gotovinu isticati kao pozitivan primjer "koji se uvijek korektno ponaša".

A što se tiče govorenja pod Titovom slikom na skupu u Njemačkoj nazvanom "Titova Jugoslavija" pred 15 godina, što mu se također stavlja kao krimen, kaže kako je zakasnio na skup, i da je od dvije opcije – ne govoriti s takvom kulisom ili ignorirati kulisu i ipak govoriti, odabrao ovu drugu.

Tvrdnje o 'naručenom tekstu'

Na suđenju je jedan od Juratovićevih svjedoka, urednik njemačkog izdanja "Večernjeg lista", Stipe Puđa kazao kako vjeruje da je inkriminirani tekst o Juratoviću naručio bivši predsjednik krovne udruge hrvatske dijaspore Hrvatski svjetski kongres Mijo Marić. On je također bio svjedok, ali obrane.

Naime, "Večernji" je otkrio da je Marić sebi i supruzi isplaćivao novac iz njemačkih javnih izvora, Juratović je to prijavio toj konkretnoj njemačkoj instituciji, pa je Marić bio razriješen sa svih funkcija.

"Kao njemački parlamentarni zastupnik, koji sam u to vrijeme bio zadužen za integraciju, pa me se oko te teme pitalo, morao sam izvijestiti o onome o čemu se pisalo i u medijima i oko čega su vođeni postupci koji nisu išli u korist Mije Marića", pojašnjava Juratović.

Prijetnje nakon teksta

Međutim, on kao najružniju posljedicu ovog teksta koji je imao velikog odjeka među hrvatskom dijasporom u Njemačkoj vidi prijetnje i psovke koje su mu bile upućivane na skupovima i koncertima, ali i ne samo njemu.

"Ja sam se osjećao nesigurno i nelagodno i nisam znao što još može iskrsnuti. Osim toga, došli su anonimni pozivi kući – mi znamo tvoju kćer! Kada se tako nešto pojavi, tu se maltretira i obitelj. Meni je ponuđena policijska zaštita, ali ja sam rekao da je ne želim, jer onda više ne bih imao slobodno kretanje", opisuje Juratović.

RSE je putem društvenih mreža i telefonom pokušao doći do glavnog urednika "Hrvatskog tjednika" i odgovorne osobe tvrtke "Tempus" koja izdaje to glasilo Ivice Marijačića za komentar ovog sudskog postupka, ali do zaključenja ovog priloga on se nije povratno javio.

Josip Juratović jedini je njemački parlamentarac hrvatskog porijekla. Od početka devedesetih godina prošlog stoljeća aktivan je u obnovi sindikata i mirovnim inicijativama na jugoistoku Europe.

Profil 'Hrvatskog tjednika'

Zadarski "Hrvatski tjednik" je glasilo krajnje desne političke vokacije koje vrlo često u svojim napisima koristi govor mržnje i izraze etničke netrpeljivosti, zbog čega je često predmet sudskih postupaka.

Uvjetnu zatvorsku kaznu dobio je novinar tog glasila koji je otkrio identitet maloljetnice koja je bila žrtva višekratnog grupnog silovanja.

XS
SM
MD
LG