Dostupni linkovi

Novinarsko društvo vlasnicima 'Glasa Istre' zbog otkaza: 'Hoćete rat? Imat ćete ga'


U 'Glasu Istre' sve se događalo koji dan pred drugi krug lokalnih izbora u Istri, 30. svibnja (na fotografiji tiskanje novina)

Troje novinara dnevnika “Glas Istre” iz Pule dobilo je izvanredni otkaz. Kažu da se radi o osveti, jer su upozorili da novine u predizbornoj kampanji za lokalne izbore protežiraju vladajuću stranku u Istri – Istarski demokratski sabor (IDS).

Uprava, pak, tvrdi da su novinari odbili poziv za razgovor i izišli u javnost blateći firmu, što je teška povreda radne obaveze.

“Njihov je glavni argument da smo mi politički aktivisti i da smo nanijeli štetu tvrtki zato što smo izišli u javnost lažno ih optužujući da je glavni urednik dirigirao izvještavanje u kampanji u korist IDS-a", kazala je novinarka pod otkazom Danijela Bašić Palković na konferenciji za novinare u utorak (15. lipnja) u Zagrebu pred Novinarskim domom.

"Međutim", kazala je Bašić Palković, "ako bi se radila neovisna analiza koju glavni urednik najavljuje, jako dobro bi se vidjelo na koji način je kampanja praćena kod nas.“

Obrazloženje uprave je, dodala je, da su novinari izišli u javnost bez da su kontaktirali upravu, što je, naglasila je - "neistina”.

Ona je pojasnila da je povod za njihovo obraćanje javnosti, bila vijest koju je u “Glasu Istre” objavio glavni urednik Robert Frank pozivajući se na neimenovane izvore. Vijest je govorila kako će nezavisni kandidat za pulskog gradonačelnika Filip Zoričić nakon izbora koalirati sa IDS-om, što je u kampanji moglo samo odmoći Zoričiću, kojem su ankete davale bolje izglede nego kandidatkinji IDS-a.

Predsjednik uprave tvrdi da su otkazi bili 'logična konzekvenca' ponašanja novinara (fotografija: tiskara)
Predsjednik uprave tvrdi da su otkazi bili 'logična konzekvenca' ponašanja novinara (fotografija: tiskara)

Predsjednik Uprave “Glasa Istre” Ivica Božan u izjavi za Radio Slobodna Europa (RSE) ostaje pri tvrdnji da je nakon teške povrede radne obaveze otkaz bio - logična konzekvenca.

“Nisu poslušali molbu direktora firme gdje rade i redovito dobivaju plaću da dođu na sastanak i iznesu problem. Znači, oglušili su se o Zakon o radu i o Pravilnik o radu i to je jedini razlog zašto su dobili izvanredni otkaz. Zamislite da ste vi direktor i tražite od djelatnika da dođu na sastanak, a oni kažu – neću, moram ići blatiti tvoju firmu! Ili su bili u funkciji predizborne kampanje za nekoga ili ne znam”, kaže Božan.

Događanja pred lokalne izbore

Sve se ovo događalo koji dan pred drugi krug lokalnih izbora u Istri, održan 30. svibnja.

IDS je na vlasti u Istri od 1993. godine, optužbe za korupciju, nepotizam i nedemokratsko vladanje su bile sve glasnije, a ove su ih godine ugrozili sa lijeva i nezavisni kandidati, i kampanja je sa svih strana bila jako oštra.

U Puli je pobijedio nezavisni kandidat Filip Zoričić koji će vladati uz podršku lijevih stranaka u Gradskom vijeću, a IDS je izgubio još 3 od ukupno 10 gradova u županiji. IDS je uspio sačuvati funkciju župana, ali je njihov kandidat Boris Miletić za svega par desetaka glasova pobijedio kandidata Socijaldemokratske partije Hrvatske (SDP) Danijela Ferića.

Glavni urednik “Glasa Istre” Robert Frank u izjavi za RSE kaže da nije politiziran i instrumentaliziran on, već troje novinara koje ga je napalo, i ne libi se koristiti argumentaciju iz privatne sfere.

“Oni istodobno podršku za svoje istupe traže i dobivaju u drugim političkim strankama. Dakle, oni su ti koji su posegnuli za politikom, a ne mi! Ne ja, ni vlasnik, niti uprava. Znači oni su ti koji ne da koketiraju, nego najdirektnije surađuju sa određenim političkim opcijama. Ne znam zašto mnogi izbjegavaju činjenicu da je jedna od kolovođa ove pobune Chiara Bilić nevjenčana supruga Danijela Ferića, koji je bio SDP-ov kandidat za župana”, kaže Frank.

Šta je pokazala analiza, kako tvrdi glavni urednik?

Analiza praćenja izborne kampanje u “Glasu Istre”, kazao je Frank, pokazala je kako “IDS ni na koji način nije bio protežiran".

„Jer smo na razini grada Pule otvoreno forsirali Sanju Radolović iz SDP-a, smatrajući da je njen program najkonkretniji i najbolji, a na razini županije smo forsirali i puno prostora dali HDZ-ovoj kandidatkinji Ireni Hrstić. Na taj način smo direktno, neću reći rušili, ali dovodili u neugodnu poziciju kandidate IDS-a”, priznaje Frank.

Uz Danijelu Bašić Palković otkaze su dobili i Borka Petrović i Zoran Angeleski, Chiaru Bilić je od otkaza spasilo to što je na porodiljnom, a honorarcu Robertu Rauchu koji je stao uz njih od 1. lipnja nije produljen ugovor.

Hrvatsko novinarsko društvo tvrdi da je riječ o odmazdi

“Hrvatsko novinarsko društvo (HND) i Sindikat novinara Hrvatske pružaju punu podršku kolegicama i kolegama iz 'Glasa Istre' i obavijestit ćemo sve domaće i strane institucije o ovoj odmazdi bez presedana”, kazao je na konferenciji za novinare predsjednik HND-a Hrvoje Zovko.

Zovko je vlasnicima i uredniku „Glasa Istre“ poručio: “Hoćete rat, gospodo? E sad ćete ga imati! Sjest ćemo vam za vrat i nećete nas se tako lako riješiti. Jer, ako pristanemo na ovo, danas oni, sutra mi.”

Na konferenciji za novinare pročitano je i pismo potpredsjednika HND-a Branka Mijića iz “Novog lista”, koji je kao i “Glas Istre” i “Zadarski list” u vlasništvu slovačke grupacije J&T, odnosno njene slovačke tvrtke kćeri JOJ Media House.

Po njegovoj ocjeni, ovi su novinari dobili otkaz jer su svojim javnim istupom “nanijeli štetu prikrivenim interesima J&T grupacije, koja koristi medije kako bi se dodvorila političkoj eliti u Puli i Zagrebu za ostvarivanje svojih sumnjivih poslova u sprezi s centrima moći”.

Također, na konferenciji za novinare je upozoreno da je u “Zadarskom listu” upravo podijeljeno 19 opomena i jedan otkaz, i to upravo sindikalnoj povjerenici, kako je kazala predsjednica Sindikata novinara Hrvatske Maja Sever. Također je bar šet sindikalnih povjerenika dobilo otkaz u “Glasu Istre” unazad nekoliko godina, pa ih onda sud sudskim presudama vraća na posao.

U 'Zadarskom listu' također je podijeljeno 19 opomena i jedan otkaz (ilustrativna fotografija, tisak)
U 'Zadarskom listu' također je podijeljeno 19 opomena i jedan otkaz (ilustrativna fotografija, tisak)

Potpora Možemo, SDP-a i pulskog gradonačelnika

Potporu istarskim novinarima kojima je uručen izvanredan otkaz dao je i pulski ogranak zeleno-lijeve koalicije Možemo, čiji je Tomislav Tomašević novi gradonačelnik Zagreba.

“Možemo! Pula staje uz Danijelu, Zorana, Chiaru, Borku i Roberta, mladog honorarca kojemu Frank iz odmazde nije produljio ugovor, i pozivamo sve građane i građanke Pule i Istre, kao i preostale novinare Glasa Istre da pronađu način i iskažu solidarnost s otpuštenim novinarkama/ima", poručio je Možemo na svojoj Facebook stranici.

"Ovi su izbori", navode iz te koalicije, "bili svojevrsna prekretnica u političkom životu Pule".

"Nakon dugo vremena smijenjena je korumpirana politička vlast, a nadamo se da će sramotne uređivačke politike medija, poput one u Glasu Istre, također ubrzo postati prošlost", konstatirali su iz Možemo.

Zašto je SDP podržao novinare?

Potporu je dao i istarski SDP te novi pulski gradonačelnik, nezavisni Filip Zoričić.

SDP Istarske županije je napisao u svom priopćenju kako osuđuje otkaze „hrabrim novinarima 'Glasa Istre', koji su se usudili suprotstaviti glavnom uredniku tog lista Robertu Franku i prokazati njegovu pristranu uređivačku politiku".

SDP apelira na Upravu “Glasa Istre” da “povuče otkaze novinarima koji su svojim istupom, riskirajući vlastitu egzistenciju, pokazali da postoje pojedinci koji će bezuvjetno i beskompromisno braniti časnu novinarsku profesiju, a sve za boljitak društva".

Nezavisna lista Filipa Zoričića u priopćenju je navela kako se političari ne bi trebali miješati u uređivačke odluke medija, ali da ne mogu i ne smiju šutjeti na događaje u okolini.

„Dužnost nam je da kao pojedinci i kao grupa stanemo u obranu osoba koje su odgovorno radile svoj posao. Zatvaranje oči pred ovakvim događajima bio bi put izlaska iz demokracije. Dajemo punu podršku novinarima Glasa Istre Zoranu Angeleskom, Danijeli Bašić Palković, Borki Petrović i Robertu Rauchu te njihovoj kolegici Chiari Bilić, čiji je status još uvijek neizvjestan“, navedeno je u priopćenju.

Konstatira se još kako novinari moraju govoriti ono što misle i braniti ugled struke bez obzira na posljedice, jer se tako stvara slobodno i hrabro društvo.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG