Dostupni linkovi

Prodajom 'Leda' konsolidirana pozicija 'Fortenove'


"Nomad Foods" je kompanija osnovana 2014. godine i lider su u segmentu smrznute hrane na zapadnoeuropskom tržištu. (ilustrativna fotografija)
"Nomad Foods" je kompanija osnovana 2014. godine i lider su u segmentu smrznute hrane na zapadnoeuropskom tržištu. (ilustrativna fotografija)

Iz koncerna "Fortenova" već su kazali kako su vrlo zadovoljni cijenom od 615 milijuna eura koliko su od kompanije "Nomad Food" dobili za svoje tvornice smrznute hrane i sladoleda u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Srbiji – "Ledo", "Ledo Čitluk" i "Frikom".

Zadovoljan je i hrvatski premijer Andrej Plenković, u čijem mandatu je propali "Agrokor", čiji je dio bila i firma "Ledo", postao mnogo stabilnija "Fortenova".

"Koliko vidim, to je jedna velika transakcija. Kupac je 'Nomad Food', jedna od najjačih kompanija za zaleđenu hranu na svijetu. Vjerujem da je cijena koju su postigli najbolja moguća. Ono što je najbitnije je da 'Ledo' i sve ostale kompanije u Srbiji i BiH nastave sa radom", poručio je.

Novinare je zanimalo je li premijer ovom odlukom "Fortenove", s obzirom na to da su u njoj većinski vlasnici banke u vlasništvu ruske države?

"Te kompanije neće nigdje otići. One će ostati tu u Hrvatskoj, naši će radnici nastaviti raditi. A bilo bi dobro – kada se o tome razgovara – da se ipak kažu činjenice. A činjenica je da je vlasnička struktura 'Fortenove' danas ogledalo vjerovnika kojima bivši vlasnik 'Agrokora' nije bio u stanju isplaćivati svoje kreditne obaveze. Dakle, nije hrvatska Vlada ta koja je utjecala na vlasničku strukturu kompanije danas, nego onaj to se zaduživao ranije i nije mogao servisirati te obaveze", podsjetio je Planković.

Dobro za "Fortenovu", loše za prepoznatljivost hrvatske ekonomije, tako je ovu transakciju u izjavi za Radio Slobodna Europa (RSE) komentirao ekspert za agrar Miroslav Kuskunović iz tvrtke "Kombinat 1969".

"Moje je mišljenje da je to za 'Fortenovu' naravno dobar potez, ali da hrvatska ekonomija gubi brend. Tako smo izgubili domaće brendove Tvornice duhana Rovinj, koju je kupio 'BAT', tako ćemo sada izgubiti brendove koji su se stvarali desetljećima. Naravno da će 'Fortenova' sada od tog novca koji je super cifra pokriti dugove i konsolidirati poslovanje", ocjenjuje Kuskunović.

Još jedan postupak protiv Todorića

Protiv donedavnog vlasnika "Agrokora" Ivice Todorića pokrenut je još jedan postupak "težak" 18 milijardi kuna (oko 2,4 milijarde eura) zbog kriminala s mjenicama, odnosno prikrivenog financiranja "Agrokora".

Todorić sve optužbe odbacuje, a medijima je 30. ožujka na tragu svojih dosadašnjih izjava da je on nevin, a da ga je hrvatska država opljačkala, komentirao i prodaju "Leda" kompaniji "Nomad Foods".

"Mislim da je to jedna ozbiljna i cijenjena kompanija s kojom su oni pregovarali, ali da 'Nomad Foods' nemaju punu informaciju o čemu se tu radi. Tu je praktički nacionalizirana, oteta privatna imovina i bila bi tragedija za tu kompaniju da ona sa otimačima, praktički zločincima napravi posao", kazao je Todorić.

Agrarni ekspert Kuskunović je to tek kratko komentirao riječima – "kao da to oni ne znaju, pa svijet je globaliziran!".

Što je 'Nomad Foods'?

"Nomad Foods" je kompanija osnovana 2014. godine i lider su u segmentu smrznute hrane na zapadnoeuropskom tržištu, u prvom redu na tržištima Velike Britanije, Italije i Njemačke, a do ove transakcije bili su prisutni na tržištima ukupno 13 zemalja.

Prihod prošle godine bio im je 2,5 milijardi dolara.

Osnivači i vlasnici kompanije su hedge fond menadžeri Noam Gottesman i Sir Martin Franklin.

O 'Agrokoru' - ukratko

"Agrokor" je početkom 2017. zbog nemogućnosti daljeg zaduživanja kod zapadnih banaka posudio 1,5 milijardi eura od ruskih državnih banaka Sberbank i VTB, ali ni to ga nije spasilo bankrota.

Hrvatska Vlada uvodi privremenu upravu i vodi proces nagodbe vjerovnika i dobavljača, a Todorića tuži u dva postupka da je oštetio koncern "Agrokor" za preko 160 milijuna eura, i u trećem da je prikriveno kreditirao koncern u iznosu od 2,4 milijarde eura.

Očekuje se da će sudski postupci potrajati i desetak godina.

Nakon nagodbe 2019. godine imovina "Agrokora" prenesena je na novi koncern "Fortenova" čiji su najveći pojedinačni vlasnici ruske banke Sberbank i VTB, koje su zamjenom dionica koje je 12. ožujka potvrdila i skupština dioničara postale i većinski vlasnici koncerna.

Uz njih, vlasnici su američki investicijski fondovi, domaći dobavljači i drugi.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG