Dostupni linkovi

Hrvatska ubrzava tempo cijepljenja


Cijepljenje na Zagrebačkom velesajmu (7. travnja)
Cijepljenje na Zagrebačkom velesajmu (7. travnja)

Drugi dan zaredom na do sada jedinom zagrebačkom punktu za masovno cijepljenje, na Zagrebačkom velesajmu, zainteresovani dobijaju cijepivo proizvođača Pfizer.

Do podneva (21. travanj) cijepljeno je 2.000 ljudi. Iako je planirano da se ovdje cijepi do 5.000, pa i do 10.000 ljudi u jednom danu, tek je 20. travnja, i to zbog navale na Pfizer cjepivo, dosegnuta brojka od nešto preko 4.500, dok je ranijih dana, dok se cijepilo samo AstraZenecom, najveći broj u jednom danu bio svega 3.100.

I dok je 20. travnja bilo dosta nereda i neorganiziranosti u čekanju na cijepljenje, već 21. travnja je toga ipak manje, iako se nešto prije podneva rep onih koji su čekali na cijepljenje protezao čak kilometar.

U Hrvatskoj je zabilježeno više od 3.000 novih slučajeva zaraze, a udio pozitivnih među testiranima je 29,6 posto.

"Gledajte, mi smo sada na vrhuncu trećeg vala kod nas. Taj udio pozitivnih u ukupnom broju testiranih govori da epidemija još uvijek traje i bukti. Trebamo svi biti odgovorni i držati se propisanih mjera, i situacija će jenjavati", poručio je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), Krunoslav Capak.

Situacija se promijenila nabolje

Do sada je u Hrvatskoj usko grlo bilo mala količina cjepiva, ali situacija se prilično promijenila nabolje. Već sljedeći tjedan stiže gotovo 100.000 doza Pfizera, potom tijekom svibnja svaki tjedan po 175.000 doza, a u posljednjem tjednu 201.240 doza.

U lipnju stiže ukupno 809.640 doza Pfizera, odnosno 202.410 doza tjedno. Osim toga u lipnju stiže preko pola milijuna doza AstraZenece i 100.000 doza Johnson & Johnsona.

Zato je organiziran sastanak sa koordinatorima cijepljenja po hrvatskim županijama, izvijestio je Capak.

"Okupili smo ih da ih podsjetimo da sada dolaze velike količine cjepiva i da se sada treba dobro pripremiti da se cjepiva troše kontinuirao, da se ono što svaki tjedan dođe taj tjedan i potroši. Naravno, sada kada će na raspolaganju biti velike količine cjepiva, svatko tko je u mogućnosti i prilici da organizira punkt za cijepljenje će ga i organizirati", rekao je Capak.

Dodatna lokacija za masovno cijepljenje

Najavljena je i još jedna lokacija za masovno cijepljenje u Zagrebu, negdje u istočnom dijelu, pored ove na Zagrebačkom velesajmu, gdje u dvije smjene cijepi 30 liječničkih timova. Osim masovno, nastavlja se i individualno cijepljenje u ordinacijama obiteljske medicine.

Usko grlo je i dalje osiguravanje dovoljno administratora za upisivanje onih koji su se javili za cijepljenje svojim obiteljskim liječnicima u središnji elektronski registar e-cijepi, priznao je Capak.

Prosvjetni radnici cijepili su se već na sjeveru, u Međimurskoj županiji, u toku je cijepljenje na sjevernom Jadranu, u Primorsko-goranskoj županiji, dok 22. travnja kreće u Zagrebu i drugim dijelovima zemlje.

Iako su prosvjetni sindikati vrlo glasno tražili cijepljenje svog članstva, interes je iskazala svega trećina hrvatskih prosvjetara.

Također, u isto vrijeme kreću i turistički radnici, koji su već u nekim mjestima na Jadranu i cijepljeni, sprema se cijepljenje novinara i drugih izloženih skupina.

Što kaže statistika?

U Hrvatskoj, prema privremenim podacima Državnog zavoda za statistiku za 2020. godinu, živi 4.047.200 stanovnika.

U dobi do 19 godina ih je 774.000, tako da u kategoriju punoljetnog stanovništva koju treba cijepiti spada 3.273.200 građana.

Zaključno s 20. travnjem utrošeno je 708.960 doza, a cijepljene su 565.164 osobe.

Prvom dozom cijepljene su 419.252 osobe, dok je drugom dozom cijepljeno 143.796 osoba. Za 2.116 osoba nema podataka kojom dozom su cijepljene.

Prema tim brojkama, sa dvije doze cijepljeno je 4,39 posto stanovništva, a sa jednom dozom 12,80 posto stanovništva.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG