Dostupni linkovi

Kazneno gonjenje sudionika incidenta u Borovu zbog govora mržnje


Vodotoranj u Vukovaru

Protiv 14 osoba koje su privedene u nedjelju 2. svibnja rano ujutro, jer su prolazeći kroz Borovo, naselje Vukovara u Hrvatskoj, izvikivali parole “Ubi Srbina” i pjevali “Oj hrvatska mati, Srbe ćemo klati” biti će podnesene kaznene prijave za govor mržnje,.

To je izvijestila je Policijska uprava vukovarsko-srijemska.

Oni se nalaze u pritvoru, a policija će tokom dana protiv njih podnijeti kaznenu prijavu nadležnom državnom odvjetništvu zbog počinjenja kaznenog djela javnog poticanja na nasilje i mržnju, skandirajući neprimjereni sadržaj.

U ranijem priopćenju policija je najavila da će ih prijaviti prekršajno zbog remećenja javnog reda i mira. Dodaju da se u suradnji s drugim policijskim upravama, kriminalističko istraživanje provodi nad još nekoliko osoba s područja drugih županija.

Izgred, koji je osudila cijela hrvatska politička javnost, dogodio se kada se grupa od dvadesetak ljudi, za koje mediji pretpostavljaju da se radi o pripadnicima navijačke skupine bad Blue Boys, izdvojila iz kolone koja se vraćala sa komemoracije za 12 pripadnika hrvatske policije ubijenih na samom početku rata u Hrvatskoj, 2. svibnja 1991. godine.

Također, incident se poklopio sa Uskrsom po julijanskom kalendaru koji se po Julijanskom kalendaru ove godine obilježavao 2. svibnja. Taj praznik slave pravoslavni vjernici SPC-a, kojih je većina u Borovu.

Osude iz Hrvatske Vlade

„Vlada najoštrije osuđuje skandaloznu provokaciju i govor mržnje skupine navijača u Borovu Selu kraj Vukovara“, reagirala je hrvatska Vlada. Kako navode, „za to nema i ne može biti opravdanja, osobito ne na današnji dan kada se s pijetetom prisjećamo žrtve 12 hrvatskih redarstvenika, mučki ubijenih prije 30 godina u Borovu Selu".

U hrvatskom društvu nema mjesta za ovakvo divljaštvo i netrpeljivost prema pripadnicima srpske nacionalne manjine, koja usto danas slavi Uskrs, ili bilo koje druge manjine.

Tome ćemo se uvijek najsnažnije suprotstaviti i jasno osuditi širenje mržnje prema svim našim sugrađanima. Hrvatska policija odmah je reagirala i provodi istraživanje kako bi svi odgovorni bili primjereno sankcionirani“, najavili su iz hrvatske Vlade.

Lokalni Srbi u Vukovaru su skeptični oko sankcija.

Reakcije iz Vukovara

Predsjednik vukovarskog SDSS-a i kandidat za zamjenika gradonačelnika iz redova srpske manjine Srđan Kolar kazao je novinarima, prije nego što je policija objavila da će počinitelje goniti kazneno, a ne prekršajno, kako su takvi incidenti čest slučaj u Vukovaru, ali da počinitelji zbog minornih kazni postaju sve bahatiji.

„Kad je policija procijenila trenutak da postupaju, došle su i druge policijske snage i uhitile mladiće. Neki su pobjegli, ali su izdani nalozi drugim policijskim postajama da ih uhapse. Mogu reći da je policija stvarno bila, barem prema nama, vrlo korektna. Ovdje nije remećenje reda i mira, to se jasno vidi. Kad su Srbi u Hrvatskoj u pitanju, naš potpredsjednik Vlade Boris Milošević bio je na obilježavanju Oluje u Kninu, što nije naišlo na odobravanje srpske zajednice, ali on je bio svjestan toga i svejedno je to učinio. Što da mi više učinimo da do ovoga ne dođe? A neće se ništa učiniti", skeptičan je Kolar.

Sam potpredsjednik Vlade iz redova srpske manjine Boris Milošević na Facebooku je odmah u nedjelju osudio incident i najavio da se neće odustati od obnove povjerenja i pokidanih veza među etničkim zajednicama.

„Zajedno gradimo našu zemlju poštujući jedni druge kako su to činili naši stari. Kada zatreba uzajamno se pomažemo i održavamo plamen društvene solidarnosti koji se svakodnevno pokazuje na Baniji. Treba nam taj plamen da negdje pokidane veze u zajednici ponovo povežemo s pogledom na zajedničku budućnost. Zgrožen sam ovim porukama i oštro ih osuđujem! Kome je potrebno sijanje mržnje? Put mira neće zaustaviti“, napisao je Milošević, između ostalog, na Facebooku.

XS
SM
MD
LG