Dostupni linkovi

Vulin traži kazne za incident u hrvatskom Borovu Selu


 Aleksandar Vulin
Aleksandar Vulin

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin zatražio je 2. maja od hrvatske policije objašnjenje o incidentu u Borovu Selu u blizini Vukovara, kod granice Hrvatske i Srbije.

Vulin je u pisanoj izjavi naveo da je zvaničnim kanalima zatražio da "navijači koji su Srbima pretili smrću" i policajci "koji su ih čuvali budu primereno kažnjeni".

Opština Borovo objavila je 2. maja na svojoj Facebook stranici video na kojem se vidi nekoliko desetina muškaraca koji u pratnji policije marširaju tim mestom i uzvikuju antisrpske parole, među kojima i "Ubij Srbina".

Reč je o navijačima koji su prethodno položili venac kod spomen-obeležja u Borovu Selu povodom godišnjice smrti 12 pripadnika vinkovačke Specijalne jedinice policije, ubijenih 1991. godine u tom mestu.

Incident se dogodio kada su građani pravoslavne veroispovesti, kojih je većina u Borovu Selu, proslavljali praznik Uskrs.

Vukovarsko-sremska policija potvrdila je da je utvrđen identitet grupe osoba koje su po Borovu izvikivale neprimerene poruke, navodeći kako je tokom kretanja grupa bila pod nadzorom policijskih službenika koji su procenili najpovoljniji trenutak za postupanje.

Božinović: Policija će kazniti počinitelje

"Hrvatska policija će u svakom slučaju koji se tiče narušavanja javnog reda i mira poduzeti sve što je u njenoj nadležnosti i kazniti počinitelje", poručio je ministar unutarnjih poslova Hrvatske Davor Božinović u Borovu komentarišući incident.

Načelnik Opštine Borovo Zoran Baćanović najavio je da će već u ponedeljak, 3. maja, uputiti zahtev ministru unutrašnjih poslova u kojem će tražiti odgovornost vinovnika incidenta.

"Povorka se kretala ulicom Ratarska - Željeznička i vraćala se Bulićevom ulicom u pratnji policijskih vozila, a njezini su sudionici izvikivali katastrofalne poruke, pogotovo ako imamo u vidu mjesto u kojem se to dogodilo i današnji blagdan. Prišao sam koloni i napravio snimak i tek kada je policija vidjela da snimam, reagirali su, zaustavili kolonu i počeli legitimirati pojedince", kazao je Baćanović u izjavi za Radio Borovo, a prenosi Radio televizija Hrvatske.

Zvaničnici Hrvatske osudili incident

Incident su osudili Vlada Hrvatske, predsednik Zoran Milanović, Srpsko narodno veće i drugi.

Iz hrvatske Vlade su saopštili da najoštrije osuđuju "skandaloznu provokaciju i govor mržnje skupine navijača u Borovu Selu pokraj Vukovara".

"U hrvatskom društvu nema mjesta za ovakvo divljaštvo i netrpeljivost prema pripadnicima srpske nacionalne manjine, koja usto danas slavi Uskrs, ili bilo koje druge manjine", navela je u saopštenju Vlada Hrvatske.

"Tome ćemo se uvijek najsnažnije suprotstaviti i jasno osuditi širenje mržnje prema svim našim sugrađanima. Hrvatska policija odmah je reagirala i provodi istraživanje kako bi svi odgovorni bili primjereno sankcionirani", poručili su iz Vlade.

Milanović: Šta je radila policija?

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović je u komentaru na Facebooku oštro osudio incident, uz pitanje "šta je radila policija".

"Grupa muškaraca je u Borovu poticala na nasilje koristeći gnusan govor mržnje protiv naših sugrađana Srba. To je sramota i za svaku osudu. Ali vidio sam da im je tamo, mirnim auto-mimohodom asistirala i policija. Što je tamo radila policija, ako nije preventivno štitila red i zakon?", napisao je Milanović.

Potpredsednik Vlade Hrvatske Boris Milošević je na Facebooku napisao da je "zgrožen porukama i da ih oštro osuđuje.

"Kome je potrebno sijanje mržnje? Put mira neće zaustaviti", poručio je Milošević

Pupovac: Mnogo neprimjerenog ponašanja

Predsednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Milorad Pupovac izjavio je na konferenciji za novinare da je u Hrvatskoj u "posljednje vrijeme mnogo neprimjerenog ponašanja i govorenja".

"Jučer i danas su bila obilježavanja za strašna ratna stradanja. Želim izraziti žaljenje što neke od tih komemoracija i poruka koje su poslane nisu bile ni blizu onome što je hrvatskoj državi potrebno – mir i život u miru. Ono što se dogodilo jutros u Borovu je suprotno od svega toga. To je govor koji zapravo održava neku vrstu ratnoga stanja i koji koristi komemorativna mjesta za održavanje ratnoga stanja i širi poruke netolerancije, mržnje", rekao je Pupovac.

XS
SM
MD
LG