Dostupni linkovi

Hrvatska odbacuje Mektićeve tvrdnje o islamistima


Dragan Mektić, ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine

Hrvatski političari i analitičari priču o navodnom djelovanju hrvatskih obavještajaca i diplomata na insceniranju da u Bosni i Hercegovini djeluje naoružano islamističko podzemlje tumače kao manipulaciju i kao rezultat sukoba unutar BiH obavještajne zajednice i bh. politike. Populistički Živi zid kaže da je hrvatska politika prema BiH stvorila prostor za ovakve eventualne podvale.

Hrvatski premijer Andrej Plenković je na sjednici Vlade u petak iznova odbacio optužbe da su hrvatski obavještajci uz pomoć hrvatskog konzula u Tuzli pokušali inscenirati da u BiH djeluju naoružane skupine radikalnih islamista.

"Besmislene optužbe ministra Mektića i drugih su takve da osim riječi besmislica, manipulacija i zlonamjerne tvrdnje ne zaslužuju nikakve dodatne dalje komentare. Hrvatska je članica NATO-a i Europske unije, zemlja koja se s drugim partnerima angažira u borbi protiv terorizma i u tom pogledu će nastaviti surađivati sa svim zemljama u svom okruženju, uključujući i Bosnu i Hercegovinu, na ozbiljan i odgovoran način", rekao je Plenković.

Oporbeni predsjednik Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Ranko Ostojić izvijestio je da je od hrvatske Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) zatražio i dobio "vrlo argumentirano i kvalitetno izvješće" u kojem SOA "nije potvrdila da su se dogodile stvari za koje je ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić optužio Hrvatsku".

On je dodao kako je u ovome trenutku teško definirati tko predstavlja sigurnosni sustav Bosne i Hercegovine.

"To je očito podijeljeno i mi smo na neki način kolateralna žrtva odnosa unutar sigurnosnog sustava Bosne i Hercegovine", istakao je Ostojić.

Ostojić (na fotografiji): Tko predstavlja sigurnosni sustav BiH
Ostojić (na fotografiji): Tko predstavlja sigurnosni sustav BiH

Ministar ratnih veterana Tomo Medved je na tragu Ostojićeve ocjene da su Mektićeve izjave "bacanje bacanju prašine u oči za dnevnopolitičke potrebe" kazao kako su Mektićeve optužbe pokušaj skretanja pažnje s drugih, važnijih tema.

"Na primjer – s postrojavanja četničkog odreda u Višegradu. Taj gospodin će u konačnici morati obrazložiti svoje optužbe", kazao je Medved.

Sigurnosni stručnjak Gordan Akrap iz Instituta za istraživanje hibridnih sukoba stavio je Mektićevu izjavu u kontekst unutarnjopolitičkih sukoba unutar srpskog korpusa u Bosni i Hercegovini, podsjećajući da je on jedan od lidera Srpske demokratske stranke (SDS).

"U političkom tijelu BiH dogodila se promjena. Više glavni predstavnik srpskog naroda nije SDS, već Dodikova stranka SNSD (Savez nezavisnih socijaldemokrata, prim. aut.), koja stvara uvjere da uđe na vlast na saveznoj razini. U tom slučaju Mektić gubi svoju poziciju i on sada traži prostor da skandalizira javnost i optuži Hrvatsku da radi neke stvari koje Hrvatska ne radi", naglasio je Akrap.

Branimir Bunjac iz prosvjedno-populističke stranke Živi zid kaže kako je hrvatska politika prema BiH stvorila prostor za ovu eventualnu Mektićevu podvalu.

"To je problem hrvatske vanjske politike prema BiH, što ona nje nastupa iskreno, i onda kada ne nastupate iskreno druga strana vam može eventualno podmetati i ovakve podvale, za koje tek treba utvrditi jesu li podvale ili možda ipak u njima ima nekakve istine", ocjenjuje Bunjac.

Što se tiče medija, 24sata u komentaru kaže kako se radi o unutarnjopolitičkim razračunavanjima u BiH, gdje su Hrvatska i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović postali kolateralne žrtve, a kolumnist portala telegram.hr Jasmin Klarić kaže da će – ako se ne pojave neki dokazi – sve brzo biti zaboravljeno, a komentirao je i Mektićevo objašnjenje – otkud priča u medijima.

"Dok gospodin Mektić ne dokaže da je doista nečega bilo u toj priči, imamo sve pravo smatrati to isključivo političkim spinom. Ako se ne pojavi neki dokaz za njegove tvrdnje, ta priča će za tri dana biti zaboravljena, a njegovo nemušto izvrdavanje tko je bio izvor za pisanje portala o ovoj temi je doista smiješno", zaključuje Klarić.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG