Dostupni linkovi

BiH nije ostala bez imovine u Hrvatskoj?


Josip Grubeša i Dražen Bošnjaković u Zagrebu
Josip Grubeša i Dražen Bošnjaković u Zagrebu

Procedura ide svojim tokom - tako je hrvatski ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković komentirao razvoj situacije u "slučaju Mamić". Jedna od tema njegovog razgovora sa bosanskohercegovačkim ministrom pravde Josipom Grubešom bila je i sudbina imovine Bosne i Hercegovine u Hrvatskoj, nakon što je novi zakon u Hrvatskoj izazvao u susjednoj državi veliku zabrinutost.

Novi zakon u Hrvatskoj po kojem se imovinu na koju Bosna i Hercegovina polaže pravo može dati u koncesiju ne znači nepovratno gubljenje te imovine za BiH, već zaštitu te imovine od propadanja, kazao je ministar Grubeša nakon razgovora sa svojim hrvatskim kolegom Bošnjakovićem.

"Radi se o imovini koja je uglavnom na vrlo atraktivnim lokacijama na Jadranu i Hrvatska je kao jedno prijelazno rješenje odlučila donijeti zakon - da ta imovina ne propada i da se na neki način stavi u funkciju - nudeći koncesije zainteresiranim ljudima. Meni je to posebno drago, jer se u BiH stvorila percepcija da Bosna i Hercegovina ostaje bez te imovine. Na ovaj način smo dobili čvrstu potvrdu da je ova imovina i dalje aktualna i da ćemo formirati radne timove kako bismo mogli nastaviti bilateralne pregovore i razgovore kako bi se imovina vratila stvarnim vlasnicima", naveo je Grubeša.

Hrvatski ministar pravosuđa nije želio komentirati slučaj Zdravka Mamića gdje, kako je kazao, procedura ide svojim tokom. Hrvatska će u jednom trenutku tražiti njegovo izručenje i o tome će odlučivati sud u BiH.

"I ovaj slučaj potpada pod Sporazum o izručivanju vlastitih državljana vezano za kaznena djela vezana za organizirani kriminal, korupciju i pranje novca i ni jedna, ni druga strana nije zadovoljna načinom kako on funkcionira, ili - bolje rečeno - ne funkcionira", kazao je Bošnjaković.

"Nemamo nekih rezultata vezano za izručenja, a taj je sporazum vrlo bitan jer je važna suradnja svih zemalja u okruženju zato što se on odnosi na kaznena djela organiziranog kriminala, korupcije i pranja novca i tu moramo zajedno funkcionirati", dodao je Dražen Bošnjaković.

Što se tiče sporazuma dvije države o izdržavanju kazne zatvora, postoje različiti pogledi na neka pitanja koja nisu tako složena i Bošnjaković očekuje da će to uskoro biti riješeno.

"Sporazum o suradnji u procesuiranju ratnih zločina je kompliciran i postoji cijeli niz pitanja. Naš je dogovor da o svim ovim pitanjima nastavimo razgovore na stručnim razinama. Ovaj naš susret dao im je određeni okvir i oni će sada analizirati postojeće probleme i ponuditi određena rješenja, a nakon toga ćemo mi opet sjesti i vidjeti kako unaprijediti stanje u svakome od ovih segmenata", naveo je ministar pravosuđa Hrvatske.

Druga je tema od posebnog interesa bosanskohercegovačke strane bila hrvatska pomoć u izgradnji prvog zatvora na državnoj razini i Bosni i Hercegovini, kazao je Grubeša.

"Razgovarali smo o tome kako nam Hrvatska kao članica Europske unije može pomoći, jer mi smo na europskom putu i tražimo svu moguću pomoć kako bi taj dio zatvorskog sustava digli na standarde koji nam odgovaraju", rekao je Josip Grubeša.

Bošnjaković i Grubeša posjetili su u četvrtak i zatvor u Lepoglavi u Hrvatskom zagorju.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG