Dostupni linkovi

Započela bitka oko antivakserskih referenduma u Hrvatskoj


Prosvjed protiv antikorona mjera, u Zagrebu, 20. studenog 2021.

Kako i nalaže zakonska procedura, saborski Odbor za Ustav pozvao je Vladu Hrvatske da provjeri broj i vjerodostojnost prikupljenih potpisa za raspisivanje referenduma protiv COVID-potvrda, i za ukidanje stožera Civine zaštite, a da operativu za borbu s epidemijom preuzme Sabor odlučujući dvotrećinskom većinom.

Iza referendumskih inicijativa stoji kleropopulistička opozicijska stranka Most.

Nepovjerenje uzajamno

Većina koju Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) ima u odboru odbila je prijedlog oporbe da, kako postoji nepovjerenje kod Mosta i kod predsjednika države Zorana Milanovića da će Vlada ukrasti potpise kod brojanja, brojanje i verifikaciju prikupljenih potpisa preuzme Državno izborno povjerenstvo. A nepovjerenje je – uzajamno.

"Što se tiče povjerenja, koje je danas jako često spominjano, jedna strana nema povjerenja u Vladu, a druga strana nema povjerenja u prikupljanje potpisa, pogotovo nakon što su protekli rokovi, i tu se bojim da nema približavanja", kazao je predsjednik Odbora Dražen Bošnjaković.

Naime, vladajući su u niz navrata upozorili da su u Mostu preko mjesec dana držali potpise kod sebe, prije nego što su ih predali Saboru, bez ikakve kontrole sa strane. Takođe navode da nisu do kraja razjašnjene ni sumnje da su potpisima za svoje referendumske inicijative jedostavno dodali potpise koje su prikupili desničarski inicijatori refrenduma protiv eura, a za ostanak kune, koji je propao jer u roku nisu sakupili dovoljan broj potpisa.

Gdje su njihovi prikupljeni potpisi nestali, i dalje se ne zna.

Brojanje i verifikaciju potpisa monitorirat će nezavisno tijelo, a prihvaćen je prijedlog Mosta da u njemu budu četiri predstavnika referendumskih inicijativa.

Kako gradonačelnik Sinja krši zakon

Most je jedina, ali vrlo glasna antivakserska stranka u Hrvatskoj, a njihov član je i član Odbora, gradonačelnik Sinja, na jugu Hrvatske, Miro Bulj. On je jedini koji u Hrvatskoj krši zakon i ne provjereva COVID potvrde na ulazu u gradsku upravu.

"Svaki dan inspekcije dolaze gledati tu beskorisnu COVID-potvrdu, koja je uvedena u tko zna čijem interesu. Briga mene, ja je neću uvesti. Svaki dan mi pišu kazne. Neću, makar me zatvorilo, zato što znam da su ljudi koji imaju COVID-potvrdu i koji su cijepljeni donijeli zarazu u moj grad Sinj", podsjetio je Bulj na poziciju svoje stranke i ovih referendumskih inicijativa.

Ako se ustanovi da ima dovoljno valjanih potpisa, Sabor može referendumska pitanja poslati na Ustavni sud da se vidi jesu li u skladu s Ustavom, što su vladajući i najavili.

Na šta se odnose predložena pitanja?

Dva su pitanja. Jedno se odnosi na izmjenu članka 17, stavka 1. Ustava RH, gdje bi se dodala i epidemija, odnosno pandemija kao trenutak u kojem se mogu ograničiti prava i slobode zajamčeni Ustavom, ali samo dvotrećinskom većinom u Saboru.

Drugo je pitanje da se u Zakonu o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti izbriše Nacionalni stožer, i da se u roku od 30 dana ukinu COVID-potvrde. HDZ-ov predsjednik Sabora Gordan Jandroković najavio je kako očekuje da će pitanja biti poslana na Ustavni sud.

Ako pitanja prođu taj test, Sabor raspisuje referendum, i odluke referenduma su obavezujuće.

Na sjednici Odbora sudjelovali su i vanjski članovi, eksperti.

Vanjska članica Odbora Sanja Barić, profesorica ustavnog prava na riječkom Sveučilištu apelirala je da se što prije donese novi zakon o referendumu, jer je važeći mijenjan, odnosno 2012. godine bitno su ublaženi uvjeti za uspješnost referenduma, neposredno pred hrvatski referendum za ulazak u Europsku uniju.

Također, ona sugerira da se izmijeni Ustavni zakon o Ustavnom sudu na način da taj sud može propitivati ustavnost referendumskih pitanja. Na taj način bi se napravio prethodni nadzor ustavnosti, i prije nego što je prikupljanje potpisa dovršeno, kako bi se, kako je kazala Barać, "spriječilo ostrašćivanje građana".

Vanjski član, izvanredni profesor na katedri ustavnog prava na Sveučilištu u Zagrebu Đorđe Gardašević kazao je kako je ovo dobar povod da se izmijeni tekst Ustava, odnosno da se konačno realizira više godine stara inicijativa da se u tekstu Ustava definira što smije, a što ne smije biti predmet referendumskog propitivanja.

Dvije referendumske inicijative "Odlučujmo zajedno" i "Dosta je stožerokracije" prikupljale su potpise od 4. do 18. prosinca prošle godine.

Potrebno je skupiti 10 posto od ukupnog broja upisanih birača u Hrvatskoj, dakle 368.867 potpisa. Objavile su da imaju 410.533 potpisa za referendumsku inicijativu "Odlučujmo zajedno", odnosno 409.219 potpisa za inicijativu "Dosta je stožerokracije!".

XS
SM
MD
LG