Dostupni linkovi

Hrvatska od izbora do izbora


S prvog kruga predsjedničkih izbora u Hrvatskoj, Zagreb
S prvog kruga predsjedničkih izbora u Hrvatskoj, Zagreb

Dok vladajući za sljedeću godinu u Hrvatskoj najavljuju među ostalim smanjivanje tenzija i podjela, opozicija među prioritetima u 2020. godini ističe borbu protiv korupcije. Analitičari, međutim, kažu da u situaciji kada se ekonomska situacija popravlja teme poput korupcije teško izbijaju u prvi plan.

Hrvatska u Novu godinu ulazi između dva kruga predsjedničkih izbora, sa skorim izborima u vladajućoj Hratskoj demokratskoj zajednici (HDZ) i parlamentarnim izborima krajem godine, pa i procjene i najave političara o godini pred nama uzimaju i to u obzir.

"Mi ćemo nastaviti predano raditi, kao što smo radili i do sada - svakoga dana činiti društvo boljim i kvalitetnijim, život svih naših sugrađana činiti bolji ekonomski, ali i smanjivati tenzije, smanjivati podjele… Mislim da je to i jedna od glavnih teza s kojima smo krenuli u mandat", kazao je premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković.

Što se standarda i gospodarstva tiče, on najavljuje nastavak pozitivnih trendova iz 2019. godine.

Saborski zastupnik i predsjednik socijaldemokratskog Savjeta za vanjske poslove Joško Klisović, angažiran i u predsjedničkoj kampanji Zorana Milanovića u izjavi za RSE kao jedan od najvećih izazova ističe – popraviti društvenu klimu u kojoj su korupcija i sukob interesa postali društvena svakodnevica:

"Dakle, ako hoćemo živjeti u zdravom društvu, onda moramo obračunati sa takvim tendencijama. Što se tiče gospodarstva, strukturalne reforme još nisu započele. Pred nama je izborna godina kada vladajući nemaju običaj pokretati veće strukturalne reforme, ali mislim da je njihovo provođenje nešto izuzetno važno. Što se tiče političke situacije, pred nama su izbori. Očekujem tu veliku neizvjesnost i borbu, kao i moguću rekonfiguraciju političke scene, s obzirom na ove rezultate koje je sada ostvario Škoro, ali i rezultat suverenista na izborima za Europski parlament", procjenjuje Klisović.

"Prvi je izazov u 2020. godini šestomjesečno predsjedanje Hrvatske Vijećem Europske unije", kaže za Radio Slobodna Europa politički analitičar Žarko Puhovski.

"Pokazat će se da je to zapravo rutinsko funkcioniranje, a to je nešto što u Hrvatskoj i uopće u ovom dijelu svijeta nije jako popularno i ljudi nisu uspješni u tome. Bit će postavljeno i pitanje funkcioniranja predsjednika Vlade sa novoizabranim predsjednikom ili predsjednicom, međutim sve je to u pozadini ključnog pitanja, a to su izbori za predsjednika HDZ-a u prvoj polovini godine, odnosno parlamentarni izbori u drugoj polovini godine", kaže Puhovski.

Koliku će ulogu imati pitanje korupcije, na koje opozicija polaže toliku važnost?

"Korupcije je skinuta s dnevnog reda u Europi kao ozbiljna tema kada je Ursula von der Leyen izabrana za predsjednicu Europske komisije, i ne treba očekivati da će u Hrvatskoj biti bilo kako drugačije. Objektivno govoreći, ekonomska situacija se popravlja, i u takvim okolnostima stvari poput korupcije teško će doći u prvi plan", zaključuje Puhovski.

Optimizam, pesimizam ili rezignacija

Očekivanja građana od godine pred nama kreću se u širokom rasteru od optimizma preko pesimizma do rezignacije.

"Što se tiče politike, ja baš nisam nešto optimistična, ali vidjet ćemo sada u novoj godini. Nadam se da bude nešto krenulo u ekonomiji – vidim po ljudima da su ipak malo življi", kaže Kristina Budek.

Budek: Nisam optimistična
Budek: Nisam optimistična

"Ničemu se baš ne nadam, neka ne bude nekih problema sa zdravljem. Što se tiče politike, ne vjerujem baš da bu nekaj bilo. Bolje je biti pesimist pa se možda iznenadimo", kaže Tomislav Antolić.

Antolić: Bolje je biti pesimist pa se možda iznenadimo
Antolić: Bolje je biti pesimist pa se možda iznenadimo

"Štel bi da se promeni, al se ne bu nikaj promenilo dok se ne promene ove dve partije koje su zna se otkud potekle", kaže stariji gospodin koji se nije želio predstaviti.

"Bit će promjena na lošije na bilo kojem planu – na ekonomskom i na političkom", ogorčena je gospođa srednjih godina koja se nije željela predstaviti.

"Niš ne očekujemo, jer ne bu pomaka. Sve bu po starom", kaže starija gospođa koja je željela ostati anonimna.

"Ovi na vlasti uspjeli su malo podići plaće, ali smatram da bu taj tren prestal i da bu sve gore i sve ostalo isto", kaže Fran Jurčević, koji se nije želio slikati.

"Bitno je da imamo zdravlja pa da možemo raditi. Kada čovjek radi, sve može postići. Dovoljno da možemo preživjeti - to je već dobro", kazala je Ankica Pudić.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG