Dostupni linkovi

Hrvati u iščekivanju izbora nisu optimisti


Predizborni plakati u Zagrebu, studeni 2011.
Predizborni plakati u Zagrebu, studeni 2011.
U Hrvatskoj se u nedjelju (4.prosinca) održavaju šesti po redu parlamentarni izbori od njezine neovisnosti, 1991. godine.

Iako sve ankete navješćuju teški poraz vladajućeg HDZ-a i sigurnu pobjedu opozicijskih stranaka udruženih u 'Kukuriku' koaliciju, među građanima nema optimizma niti prevelikih očekivanja.

Ističu da im u predizbornoj kampanji nitko nije ponudio jasan plan izlaska iz teške gospodarske situacije i jedino čemu se nadaju je, kako kažu, da 'ovi novi' neće toliko krasti 'kao prethodni'.

„Možda ovi novi neće baš toliko za sebe krasti, ali na žalost ja ne vidim boljitak, samo sve dublje upadamo u jamu.“

„Što očekujem od izbora? I jedni i drugi, i lijevi i desni – da se maknu!“


Ovako je otprilike glasila većina odgovora anketiranih Zagrepčana, dva dana uoči parlamentarnih izbora u Hrvatskoj.

Tri stotine tisuća nezaposlenih, 47 milijardi eura vanjskog duga, prezaduženo gospodarstvo i još prezaduženiji građani, na jednog umirovljenika samo 1,2 zaposlena, a gospodarski rast jedva 0,6 posto.... čak dvije trećine Hrvata spremno je zbog posla odseliti u inozemstvo, sve to zvoni na veliku uzbunu, ističe predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever.

„A nitko ne nudi nekakva konkretna rješenja. Jedan dio njih i nema rješenja ili planove, a moguće je da ih neki imaju, ali ne otkrivaju i čuvaju za postizborno vrijeme kad će nas sučeliti sa nekim rezovima koji će nas sve boljeti“, kaže ovaj sindikalni čelnik.

Kritičari zamjeraju izbornim takmacima i samozadovoljstvo uspješno završenim pregovorima s Europskom unijom, što jest neprijeporan uspjeh.

Ali, upozorava sveučilišni profesor i voditelj Centra za politička israživanja dr Anđelko Milardović, nedopustivo je da se sve hrvatske političke elite ovog trenutka ponašaju gotovo autistično prema krizi u eurozoni.

„Nitko od njih nije ponudio alternativne scenarije, oni jednostavno nemaju 'plan B'. Ne mislim tu na alternativni scenarij u odnosu na Europsku uniju, nego alternativni scenarij u odnosu na lomove unutar Europske unije“, ocjenjuje profesor Milardović.

Ne vjerujemo više nikome

Iako oporbena 'Kukuriku koalicija', kojoj sve ankete prognoziraju nadmoćnu pobjedu, tvrdi - 'mi imamo plan', građani malo vjeruju u bitnije pozitivne promjene, naravno i zbog krize u svijetu:

„Da su ne znam kak' pametni, ne znam kak' razumni, ali novaca nema! I tko god preuzme vlast neće mu bit' lako, bit će mu super gadno, a nama još gadnije.“

„Po čemu se ova kampanja razlikuje od one iz 2007-e, imamo 'Kukuriku koaliciju (ljevlje stranke na čelu s SDP-om) i njihov 'Plan 21',za koji još uvijek ne znam što točno znači, a većina HDZ-ovih i sličnih parola je ostala ista 'ne želimo crvenu Hrvatsku', ili ne želimo ovo ili ono, a u suštini - 'na Zapadu ništa novo'!“


Lideri 'Kukuriku koalicije', rujan 2011.
Lideri 'Kukuriku koalicije', rujan 2011.
„U svakom slučaju, makar ćemo gledati druge face.“

„A nove da, al bolje – ne.“

„A šta bi i očekivali, kad su svi lopovi!“

„Nemam nikakva povjerenja u SDP i 'Kukuriku koaliciju', a Čačića se plašim, jednako k'o Sanadera.“

„Mislim da se u gospodarskom smislu neće ništa promijenti i mislim da je to najtužnije, jer nijedna ni druga stranka nemaju konkretan gospodarski program s kojim binešto mogli promijeniti.“

„Ne vjerujemo više nikome, niti Crkvi i svećeniku, a kamoli strankama.Vidite kam su nas doveli. Tri stotine godina sam radila i imam penziju tek nešto veću od 200 eura. Ide Božić, a ja si za svoj Božić nemam kaj kupiti, sram ih bilo...“


Najogorčeniji i najskeptičniji su nezaposleni. Najnovije ispitivanje pokazuje da je čak 65 posto Hrvata spremno zbog posla napustiti zemlju.

„Kako je loše u Zagrebu, u Slavoniji vam je 300 puta gore“, opisuje 32- godišnja Slavonka,diplomirana ekonomistica, koja se prije nekoliko mjeseci preselila u Zagreb.

„Tamo je sve mrtvo, industrija je otišla k vragu. Eventualno, ako ste muško možete raditi u građevini, ali i toga je sve manje, a kao žensko možete raditi u dućanu, kao konobarica ili u - sportskoj kladionici.“

„Jasno da se nezaposlen čovjek ne može odlučiti ni za brak, ovih je dana objavljeno da je u Hrvatskoj sklopljeno čak pet posto manje brakova nego 2010.“


Predaja 'zemlje umornih ljudi

Pa kako će ko, zaključuju naši sugovornici, stvarati obitelj kad nema ni stan ni posao.

„Izabrat ćemo u nedjelju nove, naravno, ovih starih je već dosta, ali ako ni ovi ne budu dobri, kako da ih prije reda skinemo, jer ovog mi je već dosta što se dešava!“

„Ljudi se osjećaju, gotovo bih rekla, bespomoćno“, komentira situaciju uoči izbora ugledna hrvatska psihologinja dr Mirjana Krizmanić.

„Imaju osjećaj da, za koga god glasali i koga god izaberu, neće biti puno bolje, neće biti radikalnih promjena. Dakle prevladava negativno raspoloženje, utučenost, beznađe .... mislim da je to jako loše i strepim da većina neće ni izaći na izbore“, kaže dr. Krizmanić.

Ivo Sanader u sudnici, studeni 2011.
Ivo Sanader u sudnici, studeni 2011.
Parlamentarni izbori u Hrvatskoj održavaju se u ozračju istraga i suđenja za velikekorupcijekse afere, vladajućem HDZ-u, stranci koja je od 1990-e samo jedanput izgubila izbore, blokiran je račun zbog crnih stranačkih fondova, brojni stranački dužnosnici su u pritvoru ili pod istragom, a bivši premijer Ivo Sanader već je godinu dana u istražnom zatvoru i na suđenju pod optužbama za korupciju i ratno profiterstvo.

Tako iskompromitirani HDZ pokušao je izbore dobiti retuđmanizacijom stranke, pa čak, kaže književnik i kolumnist Miljenko Jergović, i ustašizacijom, uz homofobne poruke i hapšenje starih partizana.

„Ali, izgleda da ipak oni ove izbore gube i da ih gube vrlo uvjerljivo. To je za Hrvatsku vrlo utješno iz dva razloga, prvo što će oni (HDZ) nestati s vlasti i, drugo, što se pokazuje da ovog trenutka fašizam ne može pobijediti na izborima“, navodi Jergović.

Što se tiče HDZ-ovih izbornih protivnika, SDP-a i koalicijskih partnera u 'Kukuriku koaliciji', koji, prema svim anketama, već danas mogu slaviti pobjedu, vlast će im, prema općem mišljenju, kao i 2000. godine, bez puno napora, sama od sebe 'pasti u krilo'.

„Samo što im ovaj put vlast 'pada u krilo' bez onog optimizma i bez onog narodnog poleta kakav je bio 2000-e, kad im je vlast također 'pala u krilo'. Sada, niti je netko 'poletan', niti je netko optimističan.Ovog puta HDZ ostavlja 'Kukuriku koaliciji' – zemlju umornih ljudi“, zaključuje Jergović.
XS
SM
MD
LG