Dostupni linkovi

Kampanja u virtualnoj stvarnosti: Šuti se o pravim problemima


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija
Još je manje od tjedan dana do parlamentarnih izbora u Hrvatskoj, ali izborna kampanja kao da se opet odvija u nekoj virtualnoj stvarnosti, bez spominjanja stvarnih problema države i ekonomije i načina njihovog rješavanja.

Ni novinari nisu uspjeli nametnuti stvarne probleme - bilo zbog toga što nisu dorasli tom problemu, bilo zbog toga što su se umorili od praćenja silnih korupcijskih skandala, kažu naši sugovornici.

Dok se HDZ-ova vlast urušava, oporba je ne kritizira previše i čeka da im vlast padne u ruke. Zato je kampanja sterilna i okljaštrena, ne govori o problemima koji se dešavaju u Hrvatskoj i Europi i o tome što valja poduzeti, kaže za RSE politički analitičar Damir Grubiša.

“Situacija doista jest alarmantna, i tu će trebati itekako veliki napori da se iskristaliziraju mjere koje treba donijeti i da se te mjere naravno provedu u djelo. Očito sada nikome ne ide u prilog iz demagoških i populističkih razloga da izaziva negativne reakcije i negativne emocije, pa su politički akteri naših izbora tako izabrali. Hoće li to biti pravi odabir? Naravno, javnost vidi da su tu mnoge stvari prešućene i da se ne govori o pravim problemima, o bolnim rezovima koji trebaju doći”, kaže Grubiša.

Rezultati izbora su već unaprijed poznati, i politička elita pomalo cinično misli da kampanja nije niti važna, ali - tu su u krivu, kaže za RSE politički analitičar Davor Gjenero. Svrha kampanje je da politika upozna građane sa svojim planovima, ali i da reagira na povratne impulse.

“Na žalost, oni koji su unaprijed dobili ove izbore nisu shvatili da u predizbornoj kampanji moraju steći legitimitet za poteze koje će činiti nakon što preuzmu vlast. Izgleda da nisu svjesni da u Hrvatskoj veto-skupine ionako imaju preveliku moć utjecaja na izvršnu vlast, a da time što se pretvaraju kao da će vlast preuzeti u – uvjetno rečeno – normalnom stanju, kao da neće morati bitno reducirati budžetsku potrošnju, time smanjuju legitimitet odluka koje će morati donositi i povećavaju manevarski prostor veto-skupinama koje će blokirati te odluke”, kazao je Gjenero.

Uljuljkivanje u lažnu iluziju

U ovom kontekstu su veto-skupine one koje imaju relativno povoljan položaj u proračunu i dovoljno su snažne da zaprijete sustavu, u slučaju da im se najavi smanjivanje prava, poput sindikata ili veteranskih organizacija.
Stjepan Malović
Stjepan Malović

Ni novinari nisu uspjeli kampanju približiti stvarnim problemima hrvatskog društva i ekonomije, što je za profesora etike novinarstva na zadarskom Sveučilištu Stjepana Malovića dokaz da novinari nisu dorasli tako zahtjevnom poslu kao što je praćenje kampanje. “Možda bi trebalo promijeniti uređivačku politiku na način da se zna koji medij podržava koju opciju, jer bi to bilo poštenije nego sadašnje stanje,” kaže naš sugovornik.

“I borba oko Hrvatske radio-televizije i utjecaja na nju sastoji se u tome da bi se u predizborno vrijeme dobilo ljude na svoju stranu. Znači, odnos i političara i novinara prema izbornom izvještavanju je – to je domena politike, plešite kako politika hoće, nemojte se zamjeriti jer možda vam netko od njih sutra bude na vlasti”, kazao je on.

Za profesora Grubišu izostanak medijskog propitivanja izbornih obećanja onih koji će doći na vlast rezultat je umora i zasićenja novinara od pisanja o silnim korupcijskim skandalima.

“Očito je ta doza negativnih reakcija dosegla svoju kritičnu razinu i sada svi žele doživjeti tu katarzu na izborima i gledaju u sutra kao da je sutra novi dan, da ćemo sve ove probleme ostaviti za sobom i početi iznova! Naravno, to je samo uljuljkivanje u jednu lažnu iluziju i očito će pravi politički sukobi izbiti tek nakon izbora”, kazao je Grubiša.
XS
SM
MD
LG