Dostupni linkovi

Hrabri koraci Irshad Manji, kritičarke islamskog fundamentalizma


Irshad Manji u posjeti BiH
Irshad Manji u posjeti BiH
Posljednjih dana u BiH boravi Irshad Manji, čija je knjiga „Allah, sloboda i ljubav“ izazvala niz reakcija u svijetu, jer Manji u njoj nastavlja svoju borbu protiv nasilja i kršenja ljudskih prava u Božije ime. Ona poziva sve ljude, bez obzira na vjeroispovijest, da mržnji, strahu i netoleranciji suprotstave hrabrost, moralnu čvrstinu i univerzalne ljudske vrijednosti. Američko društvo za unapređivanje islama proglasilo ju je „muslimanskim vodičem sutrašnjice.

Irshad Manji kanadska spisateljica, novinarka i kritičarka islamskog fundamentalizma prije osam mjeseci je u Kanadi i SAD-u objavila svoju knjigu „Allah, sloboda i ljubav“. Ova odana reformatorska muslimanka, kako sama sebe naziva, svojom je knjigom zaokupila svjetsku javnost, izazvala brojne kritike ali i oduševljenje, jer je među prvim ženama muslimankama koja je progovorila o slobodi vjere, odnosno njenoj ljepoti.

''Postavljala sam pitanja u vjerskoj školi koju sam pohađala u Kanadi, a jedno od njih bilo je zašto mi ne možemo biti prijatelji sa pripadnicima drugih vjeroispovijesti, zašto nas vi imami učite da ne trebamo biti prijatelji sa jevrejima i kršćanima. On se još više razljutio i rekao da nikakva pitanja nisu dozvoljena; ili vjeruj ili izlazi, a ako izađeš izašla si zauvijek. U tom trenutku sam pomislila šta me ustvari uče, uče me da vjerujem u laži, ali kao što sam svojoj majci objašnjavala puno puta, sama ta činjenica da sam otišla iz medrese ne znači da sam napustila Allaha'', priča Manji.

Kada je knjiga promovirana u Nizozemskoj, jednoj civiliziranoj zemlji u kojoj su ljudska prava dostigla najviše standarde, 22 pripadnika džihadskog pokreta došli su na promociju i prijetili joj smrću. Pozivali su na njeno ubojstvo. Irshad Manji ni tada nije ustuknula. Sebe je tada doživjela kao globalnog građanina koji radi za svoj i svjetski mir.

''Nakon samo nekoliko trenutaka nakon što su ovi ekstremisti ušli u dvoranu ispostavilo se da oni čak nisu iz Holandije, nego da su došli iz Belgije. Dakle, prešli su državnu granicu samo zbog ovog događaja'', prisjeća se ona.

Fenomen nedostatka moralne hrabrosti

Treba reći da je Manji u Tuzli doživjela posebno iskustvo. Naime, nju je u utorak primio tuzlanski imam s kojim je otvoreno razgovarala o tradiciji islama na ovim prostorima. Za razliku od Tuzle niti jedan imam u svijetu, pa ni u Americi nije se želio susresti s reformatoricom Irshad Manji.

''To pokazuje da u ovom gradu postoji imam koji je dovoljno velikodušan da se susretne sa nekim čiji su pogledi i razmišljanja u vezi sa islamom veoma kontroverzna. Recimo uprkos želji, u Americi ni jedan imam nije htio da se susretne sa mnom'', navodi Manji.

Vrlo je važno da je ova knjiga promovirana u BiH, smatra profesor s Fakulteta političkih nauka Univerziteta u sarajevu Besim Spahić. Upravo zato, kaže on, što i u ovoj zemlji manjka ne samo građanske hrabrosti, već i zato što manjka suprotstavljenih mišljenja.

Tom knjigom je otvorila temu koji su sve problemi u toj verskoj zajednici danas prisutni u svetu. Sada u ovoj knjizi objašnjava kako je moguće dostići i postići te reforme na jedan nenasilan način, na jedan civilizovan i produhovljen način, kaže Svjetlana Broz iz Gariwa.

"Ne smije niko postaviti pitanje treba li nam vjeronauk u školama koji mi ne kontrolišemo, ali ga finansira recimo Saudijska Arabija, gdje se umjesto izvornog islama uči selefizam, a onda u drugoj osnovno školi donira Iran i uči se šiitizam. Ja kao Besim Spahić i potomak mnogih učenih hodža, da ne spominjem, ne smijem postaviti pitanje i reći da me sikira kada vidim za namaz bajram u izvornim arapskim zemljama uđu šiiti i pobiju 100 sunita, a onda u drugoj suniti 100 šiita, ništa kaže, kad se muslimani sami međusobno biju to je el hamdulila, ja ne smijem postaviti to pitanje odmah sam islamofob'', kaže Spahić.

Bosna i Hercegovina je zemlja s dubokom muslimanskom tradicijom. Posljednjih godina ova zemlja opterećena je i problemima islamskog radikalizma. Svjetlana Broz predsjednica Gariwa ističe da je dolazak Irshad Manji u BiH i više nego hrabar korak ove kritičarke islamskog fundamentalizma.

''Ona je, na jedan savršeno precizan način, prepoznala fenomen nedostatka moralne hrabrosti kod pripadnika njene verske skupine, dakle muslimana širom sveta. Tom knjigom je otvorila temu koji su sve problemi u toj verskoj zajednici danas prisutni u svetu. Sada u ovoj knjizi objašnjava kako je moguće dostići i postići te reforme na jedan nenasilan način, na jedan civilizovan i produhovljen način'',
objašnjava Broz.

Irshad Manji će ovih dana na tradicionalnom Balkanu iskoristiti priliku da pozove sve ljude, bez obzira na vjeroispovijest, da mržnji, strahu i netoleranciji suprotstave hrabrost, moralnu čvrstinu i univerzalne ljudske vrijednosti. Zbog svega ovoga, što bi trebale biti naše svakodnevne vrline, Manji danas važi za istinskog borca za ljudska prava. Ona je reformatorica, vođa građanske i moralne hrabrosti. Mnogi je nazivaju i smatraju vođom sutrašnjice.
XS
SM
MD
LG