Dostupni linkovi

Horvat: Bez informacija ne možemo ništa


Povodom 20-og rođendana Balkanskog servisa Radija Slobodna Evropa, koji slavimo 31. januara, jedan od osvrta na naš program stigao je i od hrvatskog filozofa Srećka Horvata.

Program RSE je izuzetno važan za ove naše prostore, jer, kao što se kaže u emisiji Omera Karabega koju najviše pratim i čiji sam gost bio nekoliko puta, čitav ovaj program često je bio most. Most među državama i stanovnicima država koji su nekoć bili stanovnici jedne iste države.

Mislim da su nam ovakvi programi veoma važni da se pokaže da i dalje živimo u nekakvom zajedničkom kulturnom prostoru, unatoč svima onima koji po svaku cenu žele reći da Hrvatska nije na Balkanu, pa onda ni da Srbija možda nije na Balkanu, po onoj staroj doskočici da je Balkan „uvijek negde drugde“. Za Austrijance je Balkan u Sloveniji, za Slovence u Hrvatskoj, za Hrvate u Srbiji, za Srbe u Crnoj Gori i tako dalje...

Za razliku od toga, RSE je zapravo na neki način svih ovih godina bila most koji je pokazivao da smo svi mi i dalje na Balkanu i u Evropi istovremeno.


Pored Mosta, zanimaju me i vijesti iz drugih država koje kroz naše lokalne medije na nacionalnom nivou često ne dopiru do nas.

Jednako kao što je Jugoslavija bila četvrta najjača diplomacija na čitavom svijetu, i jedna od narelevantnijih diplomatskih sila čiju su pomoć molili i Amerikanci i Rusi i Indonezija za vreme Suharta itd, da bi danas nestajala valjska politika, koja se, zapravo, fokusira na trenutno interesantne svetske centre moći. U Hrvatskoj je to pokazalo preimenovanje Ministarstva vanjskih poslova u Ministarstvo vanjskih poslova i eurointegracije, jer je u jednom trenu Brisel bio isključivo taj objekt žudnje o kojem se pisalo.

RSE je često omogućavala da vidimo šta se zbiva i u državama do kojih nismo mogli doprijeti preko domaćih medija. Mislim da je to važno, ukoliko želimo izboriti bilo kakvu promjenu. Važno je znati informacije, to pokazuju Asanž i Snouden, bez informacija ne možemo ništa.
XS
SM
MD
LG