Dostupni linkovi

Ji: Hitno omogućiti formiranje Vlade i Džaferiju da radi svoj posao


Brajan Hojt Ji i Talat Džaferi
Brajan Hojt Ji i Talat Džaferi

Visoki funkcioner Stejt departmenta Hojt Brajan Ji danas je u Skoplju izjavio da je potrebno da se hitno omogući formiranje nove reformske Vlade Makedonije i da se novoizabranom predsedniku Sobranja Talatu Džaferiju dozvoli da radi svoj posao, prenosi Beta.

"To je stav koji dele SAD, Evropska unija, NATO i Nemačka", rekao je Ji nakon dvodnevnih sastanaka sa makedonskim političarima i dodao da je važno da politički lideri shvate ozbiljnost situacije i nađu način da većina u parlamentu izabere novu Vladu.

"Shvatamo brige, ali o programu Vlade treba da se debatuje u parlamentu, a ne van njega. Osećamo da zemlja treba da bude objedinjena i da ima novu Vladu koja će raditi na reformama", rekao je Ji.

On je dodao da su SAD zabrinute zbog poslednjih događaja u Makedoniji za koje je kazao da su "rezultat političke krize koja traje dve i po godine", odnosno toga što i pored legitimnih izbora održanih u decembru 2016. nije formirana Vlada. On je u ime SAD osudio incident u Sobranju i zatražio da ceo slučaj bude istražen temeljno, kao i da krivci odgovaraju.

Ji je ocenio da su u razgovorima makedonski političari bili konstruktivni i kazao da im je preneo zainteresovanost SAD da region Zapadnog Balkana bude stabilan, kao i da je izrazio podršku Vašingtona evrointegracijama Makedonije.

Formiranje vlade u i završetak konstitusanja parlamenta poslednjih sedmica sprečava VMRO-DPMNE Nikole Gruevskog, koji je krajem februara, kada je bilo jasno da će lider SDSM Zoran Zaev formirati skupštinsku većinu sa albanskim partijama DUI, Besa i Alijansa za Albance, pozvao svoje pristalice na protest.

Predsednik Makedonije Đorđe Ivanov, koji pored brojnih međunarodnih upozorenja dva meseca odbija da poveri mandat za formiranje Vlade Zaevu, saopštio je posle sastanka sa Jiem da poziva Zaeva, da za dobijanje mandata ispuni javno datu reč da će doći zajedno sa koalicionim partnerima na sastanak i da će obezbediti uslove za jačanje "unitarnosti" države.

Predsednik Ivanov, koji je u četvrtak, posle nereda u Sobranju, tvrdio da niko "spolja" ne može da reši probleme Makedonije, zatražio je od SAD da, kao strateški partner, pomogne da se odstrane prepreke i da se omogući da parlamnetrna većina dobije mandat.

Zaev je posle sastanka sa Jiem najavio da će novi predsednik Skupštine Makedonije obavestiti predsednika Ivanova da je formirana skupštinska većina i zatražiti da predsednik postupi prema Ustavu i dodeli mandat za formiranje Vlade kandidatu parlamentarne većine.

On je rekao da postoji i program nove reformske Vlade, koji garantuje unitarnost države, poštovanje Ustava, evroatlantsku perspektivu Makedonije, što će, prema njegovim rečima, još jednom biti predočeno šefu države.

"Sa tim se iscrpljuju svi nerazumni zahtevi Ivanova kojima uslovljava dodeljivanje mandata. Skupštinska većina ima obavezu da realizuje većinsku volju 700.000 građana izraženu na decembarskim izborima", rekao je Zaev.

On je dodao da bi Vlada Makedonije, koju bi on vodio, bila spremna da sarađuje sa opoziciojom u interesu reformi i dodao da je najvažnije da VMRO-DPMNE prihvati da je opzicija i da se prekinu tenzije.

Hojt Ji je prethodno u zgradi parlamenta razgovarao sa novoizabranim predsednikom Sobranja Talatom Džaferijem, kojem je rekao da će podržati skupštinsku većinu u koracima koje će poduzeti kako bi vratila stabilnosti i funcionalnost u parlament.

Džaferi je rekao da će od sutra pokušati da stavi parmenent u "radnu funciju, bez obzira na posledice koje su vidljive", ali nije precizirao kada će sazvati novu plenarnu sednicu Sobranja.

Zamenik pomoćnika državnig sekretara SAD je danas razgovarao i sa predsedvnicima VMRO-DPMNE, koje je predvodio Nikola Gruevski, koji je posle sastanka nije želeo da daje izjave.

Ji je juče razgovarao i sa liderima albanskih partija DUI, Besa, Alijansa za Albance i DPA.

XS
SM
MD
LG