Dostupni linkovi

Hodžić: Pitanja na severu ne mogu se rešiti bez dijaloga


Adrijana Hodžić
Adrijana Hodžić
Vlada Kosova je prošlog meseca imenovala Adrijanu Hodžić, Bošnjakinju iz Mitrovice, za šeficu Administrativne kancelarije u severnoj Mitrovici. Administrativna kancelarija severne Mitrovice radiće na uspostavljanju boljih usluga građanima severa Kosova, do konstituisanja organa na osnovu rezultata lokalnih izbora koje su organizovale institucije Kosova. Kancelarija će se sastojati od sedam odeljenja za nadzor i upravljanje malim grantovima, uslugama i infrastrukturnim projektima.

Hodžić je po struci doktor fizikalne terapije, a do sada je bila na čelu opštinskog pripremnog tima pri Ministarstvu za lokalnu samoupravu. U intervjuu za RSE ona kaže da će se kancelarija isključivo baviti tehničkim i praktičnim pitanjima, te da će se truditi da u direktnoj komunikaciji sa građanima na severu pruži održiva rešenja na terenu u severnoj Mitrovici. Iako navodi da se kancelarija neće mešati u politiku, ona je ipak mišljenja da se mnoga pitanja na severu ne mogu rešiti bez adekvatnog dijaloga Prištine i Beograda.

RSE: Imenovani ste za šeficu Administrativne kancelarije Vlade Kosova u severnom delu Mitrovice. Kakve će konkretne koristi građani severa imati od rada ove kancelarije?

Hodžić: Građani severne Mitrovice, uglavnom oni koji dolaze iz srpske zajednice, imaće pre svega šansu da se zaposle bez prethodne obaveze da budu deo neke političke partije. Mislim da je najveća čast da dobijete ulogu nekoga ko će da služi svojim sugrađanima, da omogući svojim sugrađanima na severu da budu deo odluka za sve ono što se bude radilo u budućnosti, u ime građana severne Mitrovice. Znači, vođenje fondom, određivanje koji projekti, gde i na koji način, i identifikacija svih mogućih problema, izazova i poteškoća. To će najpre biti uloga ove administracije, da na jedan veoma transparentan način izađe u susret građanima severne Mitrovice, za sve ono što njima treba.

Ne mešamo se u politiku, radimo isključivo praktične stvari

RSE: U toku je proces zapošljavanja osoblja za preko 40 pozicija. Za ove pozicije apliciralo je nekoliko stotina građana, a nešto više od sto Srba. Možete li nam reći kakvo je raspoloženja kod Srba koji dolaze u vašu kancelariju? Da li su odlučni da žele da rade kod vas?

Zgrada u kojoj je smeštena Administrativna kancelarija
Zgrada u kojoj je smeštena Administrativna kancelarija
Hodžić:Veliki broj građana severne Mitrovice, uključujući i one koji dolaze iz srpske zajednice, veoma je zainteresovan da bude deo ove administracije, zato što je poruka koju smo mi poslali vrlo jasna – mi se ne mešamo u politiku, ne mešamo se u velika pitanja, mi ćemo raditi isključivo tehničke i praktične stvari, i građani su zainteresovani da budu deo te priče. Iskreno da vam kažem, u poslednje vreme imam takav utisak, da je želja da ljudi budu u stanju da pružaju usluge svojim sugrađanima mnogo jača u odnosu na priče koje se čuju sa strane. Iskreno, ja sam iznenađena vrlo pozitivno odzivom i interesovanjem građana za pozicije koje postoje.

RSE: Vi ste inače Bošnjakinja iz Mitrovice. Kako ste se osećali kada su vas imenovali za šeficu vladine Administrativne kancelarije u severnom delu Mitrovice? Da li je kod vas postojao neki strah ili strepnja, ili da je to rizično, s obzirom da su pojedini lideri Srba na severu rekli da će oni koji budu radili u vašoj kancelariji biti kažnjeni po zakonima Srbije.

Hodžić: Znate šta, što se tiče cele ove priče, ja nisam tu od juče ili od proglašenja ove Administrativne kancelarije već od samog formiranja Opštinskog pripremnog tima. Mislim da sam i sa te pozicije, predsedavajuće opštinskog pripremnog tima, dokazala svima da imam jako dobre namere i da se ne mešam u neke stvari u koje ne bi trebalo da se mešaju mnogi sa lokalnog nivoa. Mislim da je velika greška to što se ignoriše dijalog Beograda i Prištine. Jasna je stvar, i to bi trebalo svima da bude jasno, da se mnoga pitanja na severu ne mogu rešiti bez adekvatnog dijaloga, bez adekvatnih rezultata koji bi trebali da proizađu iz tog dijaloga između Beograda i Prištine. Rizik postoji svuda, postoji u Beogradu, postoji u Prištini, ako mislite na neku običnu vrstu rizika, ne znam na šta tačno mislite kada kažete rizik. Ja mislim da ne radim ništa pogrešno i mislim da je ovo borba za bolji život svih građana koji žive u severnoj Mitrovici.

RSE: Koji će biti prvi korak u radu ove kancelarije?

Hodžić: Ne možemo odvajati prvi i drugi korak. Ova kancelarija je već počela sa radom. Prvi i najbitniji korak je uposliti prave ljude za prave pozicije. Tako ćemo osigurati da ćemo imati profesionalni kadar koji će tretirati sve izazove na terenu onako kako treba. Najbitnija stvar takođe je i ta direktna komunikacija sa građanima. To nikada i nije ni prestajalo. Mi svakoga dana imamo ljude koji dolaze sa različitim zahtevima i mi čak iako smo sada suviše angažovani sa intervjuima i finalizacijom svih tih aplikacija, pripremamo rezultate i ugovore, mi nalazimo vremena da budemo i u komunikaciji sa građanima i već imamo listu projekata koja je prioritetna i što pre ćemo krenuti sa realizacijom tih projekata. Trenutno smo u fazi kada u direktnoj komunikaciji sa građanima prikupljamo zahteve, njihove zamerke i njihova očekivanja u njihovom gradu. To je naša misija. Mi ćemo se truditi da u direktnoj komunikaciji sa građanima pružamo održiva rešenja na terenu u severnoj Mitrovici.
XS
SM
MD
LG