Dostupni linkovi

Hodžaj: Srbija izborima počela da prihvata realnost na Kosovu


Zasedanje Saveta bezbednosti UN
Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) razmotrio je u ponedeljak uveče izveštaj o situaciji na Kosovu u kome je u generalni sekretar UN Ban Ki Mun upozorio da, uprkos napretku u dijalogu Beograda i Prištine, napetost i dalje ugrožava mir i stabilnost na Kosovu i u regiji.

Ambasadori članica Saveta bezbednosti UN pozdravili su sporazum srpskih i kosovskih vlasti s OEBS-om o održavanju srpskih izbora na Kosovu i istakli da treba nastaviti istragu o navodima o trgovini ljudskim organima. Takođe je istaknuta i zabrinutost zbog stanja u tri opštine na severu Kosova.

Savet bezbednosti raspravljao je povodom predstavljanja izveštaja generalnog sekretara UN o situaciji na Kosovu od 16. januara do 15. aprila.

Kosovski šef diplomatije Enver Hodžaj izjavio je da je Srbija pristajanjem da ne organizuje izbore na Kosovu 6. maja, počela da prihvata realnost njegove nezavisnosti.

”To je bio važan korak za Kosovo, jer je Srbija priznala da ne organizuje bilo kakve aktivnosti na Kosovu, 13 godina posle rata", rekao je Hodžaj i dodao:

“U poslednjih pet godina Kosovo je učinilo značajan progres na polju integracije srpske zajednice u centralnu i lokalnu vlast. Danas kosovski Srbi imaju svoje poslanike u Parlamentu; od njih 120, 13 poslanika su Srbi. Takođe su zastupljeni u Vladi sa jednim potpredsednikom i tri ministra. Uspostavili smo šest novih opština, gde Srbi imaju svoju vlast u polju administracije, policije, sudstva obrazovanja i kulture. Kosovo je izgrađeno na principima državnosti i multietničnosti”.

Istakao je i da je Priština veoma zabrinuta zbog stanja u opštinama na severu Kosova, navodeći da Srbija nastavlja da krši Rezoluciju 1244 i drži policijske strukture u tim opštinama. Srbija želi tu da održi status kvo koji bi trebalo da dovede do otcepljenja te teritorije, istakao je Hodžaj.
Vuk Jeremić na jednoj od sednica Saveta bezbednosti UN
Vuk Jeremić na jednoj od sednica Saveta bezbednosti UN

Ministar inostranih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je kako se nastavlja kampanja zastrašivanja Srba na Kosovu i upozorio da je sve manje interesovanja za nastavak dijaloga Prištine i Beograda. On je podvukao da Srbija deli strahovanje generalnog sekretara UN Ban Ki Muna o mogućnosti daljeg sužavanja prostora za dijalog Beograda i Pristine narednih meseci ako se ne održi mir.

“Ocena generalnog sekretara je da tenzije i konfrontacije na terenu nastavljaju da uzrokuju opipljive rizike po mir i stabilnost Kosova i regiona. Takvo stanje nesigurnosti neizmerno utiče na srpsku zajednicu”, ocenio je Jeremić.

Jeremić je takođe izrazio žaljenje zbog oslobađajuće presude Fatmiru Ljimaju, bivšem komandantu OVK, za ratni zločin, te naveo da je to još više unazadilo sprovođenje pravde na Kosovu.

Takođe, srpski šef diplomatije odao je priznanje naporima šefa UNMIK-a Farida Zarifa i generalnog sekretara OEBS-a Lamberta Zanijera što su pomogli Srbima da glasaju na predsedničkim i parlamentarnim izborima na Kosovu.

Zarif: Potrebno uraditi više na održivom rešenju

Šef UNMIK-a Farid Zarif ocenio je kao pozitivno održavanje srpskih parlamentarnih i predsedničkih izbora na Kosovu uz pomoć OEBS-a, ali i poručio da treba uraditi više na pronalaženju trajnog i održivog rešenja za Kosovo.

”Podvukao bih nastojanja koja su fundamentalna u procesu ostvarivanja pomirenja. Pre svega tu mislim na proces rešavanja pitanja nestalih osoba, zatim fer suđenje, stvaranje uslova za bezbedan i dobrovoljan povratak, rešavanje imovinskih pitanja, i punu i efikasnu implementaciju pravnog okvira za zaštitu verskog i kulturnog nasleđa”, kazao je Zarif.
Farid Zarif
Farid Zarif

Zarif je rekao da je ono što je do sada radila međunarodna zajednica na Kosovu nedovoljno za stabilnost, skupo i, kako se izrazio, "neoprostivo neefikasno" za uspostavljanje stabilnosti. Ipak je zaključio, da "neki od događaja u prethodnom periodu daju razloge za umereni optimizam i zadovoljstvo. Drugi nas podsećaju na krhku situaciju ispod površine".

Međutim, rasprava pred Ujedinjenim nacijama se delom preusmerila i na drugu stranu, a nakon što je ruski ambasador Vitalij Čurkin izneo sumnje po kojima se na Kosovu obučavaju pripadnici sirijske opozicije.

”Nedavno smo imali prilike da u više medija čujemo uznemirujuće informacije po kojima su kosovske vlasti uspostavile kontakte sa predstavnicima sirijske opozicije, a posebno zarad obučavanja i treniranja pobunjenika. To bi bilo direktno suprotstavljeno nastojanjima specijalne misije Ujedinjenih nacija i država članica Arapske lige, kao i čitave međunarodne zajednice. Šta više, uspostavljanje jednog takvog centra na Kosovu bilo bi ozbiljan destabilizirajući faktor i izvan balkanskog regiona. Pozivamo na operativnije međunarodno prisustvo u regionu kako bi se takvo proklizavanje sprečilo”, pozvao je Čurkin.

Ministar spoljnih poslova Kosova Enver Hodžaj negirao je takve navode. U obraćanju novinarima posle sednice Saveta bezbednosti UN posvećenoj Kosovu, Hodžaj je rekao:

“Pozicija naše vlade je veoma jasna. Bili smo među prvim vladama u Evropi koje su podržale opoziciju u Libiji i ostalim arapskim državama prošle godine, zato što smo se borili sa istim aspiracijama, za iste vrednosti za koje su se mnoge nacije tokom Arapskog proleća borile. Imamo isti pristup i prema Siriji i imamo određene diplomatske kontakte između naše Vlade i sirijske opozicije. I naravno, mi veoma podržavamo njihove ciljeve”.

Na pitanje novinara da li su tačni navodi koje je izneo Vitalij Čurkin, Hodžaj je odgovorio "nimalo".
  • 16x9 Image

    Miloš Teodorović

    Glavni i odgovorni urednik u beogradskom dopisništvu RSE od decembra 2014. Višestruko nagrađivan za rezultate postignute u istraživačkom novinskom, radio i TV novinarstvu.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG