Dostupni linkovi

Srbi podeljeni oko učešća na kosovskom popisu


Prolaznici u centru Prištine - ilustracija
Prolaznici u centru Prištine - ilustracija

Na Kosovu se posle 30 godina održava popis stanovništva i trajaće od 1. do 15. aprila.

Iz Centralne komisije za popis stanovništva kažu da se pripreme za popis obavljaju po predviđenom planu, i dodaju da se radi o veoma složenom projektu, pošto će se popis održati na celoj teritoriji Kosova.

Ono što je još uvek nepoznato da li će i u kojoj meri kosovski Srbi učestvovati na popisu koji organizuju kosovske institucije.

Pojedini tvrde da Srbi severno od Ibra neće biti deo popisa, ali da to ne mora da važi i za one koji žive u centralnom delu Kosova.

Međutim, ono što srpski predstavnici u kosovskim institucijama kažu jeste da, i desetak dana pred početka popisa, srpsko stanovništvo nije dovoljno upoznato sa ovim procesom.

Bojan Stojanović, gradonačelnik novonastale opštine Gračanica u kojoj živi većinsko srpsko stanovništvo, navodi da će ova institucija izvršiti svoju obavezu, učestvovati u ovom projektu, i da će se ljudima ponuditi da budu popisani, ali, kako on navodi, uspeh toga još uvek nije siguran.

“Mislim da su sve izjave i sa jedne, i sa druge i sa treće strane, vrlo nepotkovane zašto ne treba izaći. Kampanja koja se radi za popis je apsolutno već neuspela. Ljudi nisu upoznati šta treba da predstavlja taj popis, šta su njihova prava, šta su njihove obaveze. U svakom slučaju mudrost, smirenost i odlučnost jesu ono što treba nas da krasi i karakteriše, da donesemo koncenzus oko svih bitnih pitanja, jer zbog onoga što ne možemo da promenimo, ne smemo da propustimo priliku da utičemo na ono što možemo da promenimo i na šta svakako imamo pravo”, navodi Stojanović.

Ivanović: Teško verovati u verodostojnost

Sa druge strane, predstvnici Srba na severu kažu da je verovatno sigurno da Srbi u tom delu neće učestvovati na popisu, a Branko Ninić, gradonačelnik opštine Leposavić dodaje da o tome ipak odlučuje Beograd.

“Mi ćemo slušati stav naše države Srbije, a to se moglo primetiti u poseti ministra Prištini u petak. On je jasno rekao ako UN organizuju preko svojih institucija popis, on će biti prihvatljiv za Srbe, a sve ostalo ne. Ja mogu da pričam za opštinu Leposavić, mi slušamo stavove naše države Srbije i tako ćemo posupiti. Ako Srbija kaže treba učestvovati na popisu kojeg organizuju UN, onda da, ali ako institucije iz Prištine to organizuju, to sigurno neće biti prihvatljivo za Srbe u opštini Leposavić i na severu sigurno“, kaže Ninić.

Oliver Ivanović

Beograd još uvek nije izašao sa zvaničnim stavom o učešću Srba na kosovskom popisu stanovništva. Ali, Oliver Ivanović, državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo u Vladi Srbije stava je da Srbi ne bi trebalo da učestvuju na ovom popisu iz više razloga.

On navodi da je teško verovati u verodostojnost ovog popisa, te da interno raseljenja lica neće biti u prilici da popišu sebe i svoja domaćinstva. Ivanović takođe ističe i činjenicu da i Srbija organizuje popis u oktobru, te je moguće da će se pojaviti dualizam informacija.

“To samo po sebi dovodi do neregularnosti popisa kao takvog. Prema tome, mišljenja sam da je bolje da se ovaj popis ne održi ako je to moguće, i da se organizuje regionalni popis za sve zemlje bivše Jugoslavije, isključujući Sloveniju, a svakako uključujući Albaniju”, kaže on.

A na pitanje, zašto je ovaj proces nije verodostojan, Ivanović kaže:

“To rade Albanci sami, bez ikakvog prisustva i uticaja naših organa, koji bi dali tu neophodnu verodostojnost. Postoji jednostavno sumnja u tako nesto i mogućnost manipulacije. To je nešto što je duboko urezano u nama i to traje, i u takvim situacijama se po pravilu ne preduzimaju radnje koju će drugu stranu, u ovom slučaju Srbe, dovesti u jos veću sumnju u objektivnost za takav način potpisivanja”, kaže Ivanović.


Stojanović, gradonačelnik Gračanice, međutim navodi da se pitanje izlaska na popis mora ozbiljno razmotriti.


“Život ide, niko ne može da zaustavi vreme. Da li će neko moći da ispravi greške iako se ne izađe iako se izađe, to je pitanje koje se mora ozbiljno razmatrati. Na kraju krajeva, sve se radi o bazi podataka. Ta baza može biti i promenljiva nekada, kada se steknu neki drugi uslovi. A sada, suočeni sa činjenicom i realnošću, svakako bi trebali da učestvujemo u jednom procesu za koji ja smatram da se može desiti. To nije usmereno samo za Srbe ili za ostale zajednice, radi se i o stanju kosovskih Albanaca“, zaključuje Stojanović.

XS
SM
MD
LG