Dostupni linkovi

Hoće li Izrael zaista napasti Iran?


Izraelska zastava leluje na remorkeru u blizini luke Ashdod, 04. novembar 2011.
Izraelska zastava leluje na remorkeru u blizini luke Ashdod, 04. novembar 2011.
Autor: Bruce Riedel (Newsweek); Prevela: Ena Stevanović

Benjamin Natanjahu korak je bliže napadu na iranska nuklearna postrojenja. Slijedi lavina nasilja na Mediteranu. A Teheran već prijeti osvetom protiv Sjedinjenih Država.

Iranski mediji su se odjednom fiksirali na priče o tome da vlada izraelskog premijera Benjamina Natanjahua razmatra napad na iranska nuklearna postrojenja.

Nekoliko vrlo uglednih izraelskih novinara je izvijestilo da premijer i njegov ministar odbrane Ehud Barak lobiraju vladu da glasa u korist napada.

Napad Izraela na Iran bi mogao izazvati lavinu nasilja od Mediteranskog do Arapskog mora i dovesti u opasnost hiljade američkih vojnika i diplomata.

Izrael je ove sedmice testirao jednu od svojih visokodometnih raketa i time pojačao tenzije.

Priča je počela prošlog petka nakon što je objavljen članak u kojem se navodi da Natanjahu i Barak lobiraju napad na Iran ove jeseni.

Novinar Nahum Barnee koji je napisao članak je jedan od najboljih i najcjenjenijih izraelskih novinara.

U tekstovima koji slijede je pažnja usmjerena na veliki trening izraelskih zračnih snaga koji se desio krajem oktobra na otoku Sardiniji na kojem su izraelski bombarderi trenirali napade dalekog dometa sa njemačkim, italijanskim i nizozemskim zračnim jedinicama.

Sada je Izrael testirao jednu od svojih Jerihona raketa koja može pogoditi mete u čitavom Iranu.

Iranci su naravno zapazili te članke u izraelskim medijima. Iranski vojni lideri su ove sedmice upozorili da bi napad Izraela na Iran izazvao "tešku štetu" kako za Izrael, tako i za Ameriku.

Iran to govori već godinama. Teheran vjeruje da bi ih Izrael mogao napasti samo ako im Amerika da zeleno svjetlo.

S obzirom da bi izraelske zračne jedinice koristile američke avione i bombe, ovaj argument Irana se ne može lako odbaciti.

Iran i njegovi saveznici u regiji, posebno Sirija i Hizbollah su već pod ogromnim pritiskom međunarodne zajednice na brojnim područjima: Iran zbog navodno planiranog atentata na saudijskog veleposlanika u Washingtonu, Sirija zbog ubijanja vlastitih stanovnika tijekom tzv.Arapskog buđenja, a Hizbollah zbog ubistva bivšeg libanonskog premijera Rafika Haririja 2005.godine.

Upozorenja Mossada

Međunarodna agencija za atomsku energiju bi ovog mjeseca trebala objaviti novi izvještaj o iranskom nuklearnom programu, što bi moglo dodatno zakomplicirati slučaj.

Ovo je iznimno opasan i napet trenutak na Bliskom Istoku, a njegovi izazivači su spremniji nego ikad.

Mogućnosti Irana za osvetu Americi zbog izraelskog napada su ogromne. Iran bi mogao nagovoriti svoje Shia saveznike u Iraku da napadnu američke postrojbe koje se planiraju povući iz države do kraja godine ili američke diplomate koje tamo ostaju.

Mogli bi ohrabriti afganistanske Talibane s kojima su proteklih godina uspostavili bliske odnose da napadnu NATO snage u Afganistanu.

Italijanske vojne jedinice u Afganistanu su posebno podložne napadu, s obzirom da su locirane u blizini Herata, gdje je granica sa Iranom, a američke postrojbe širom zemlje bi bile pod još većim rizikom nego što su danas.

Američke baze u zaljevskim zemljama, uključujući Kuvajt, Bahrein, Katar, Ujedinjene Arapske Emirate i Oman bi bile meta iranskih raketa i i terorista.

Hizbullah i Iran imaju i plan B za napad na američke diplomate i druge mete u Evropi, Africi, Aziji i na domaćem kontinentu. Njima nisu potrebni meksički narko karteli da bi napali Ameriku iznutra.

Ispitivanje raketnog pogona u Izraelu u blizini vojne baze Palmachim, 02. novembar 2011.
Ispitivanje raketnog pogona u Izraelu u blizini vojne baze Palmachim, 02. novembar 2011.
Iran i njegovi saveznici također mogu napasti Izrael. Hizbullah je 2006.godine dokazao da može sjeverni dio Izraela pretvoriti u ratnu zonu i izazvati masovnu evakuaciju grada Haifa i ostalih gradova.

Sada imaju rakete koje mogu stići i do Tel Aviva. Izrael je u stanju da se žestoko brani i isto tako može vrlo snažno napadati.

Naravno, i oni prijete nuklearnim oružjem. Ehud Barak je 1990. Upozorio Sadama Husseina da, ukoliko irak napadne Izrael hemijskim oružjem treba gledati na sat jer će u manje od sat vremena raketa Jerihon sravniti Bagdad.

Amerika može još snažnije napasti Iran. Možemo se samo nadati da će ovo zastrašivanje spriječiti Irance da dignu u zrak čitav region.

Čitava halabuka koja dolazi iz izraelske štampe bi mogla biti samo jedna velika medijska izmišljotina ili pokušaj zastrašivanja koji će uskoro iščeznuti.

Obamina ekipa bi također mogla potiho objasniti Bibiju da je napad loša ideja. Sankcije i sabotaža su značajno usporili iranski nuklearni program.

Bivši šef Mossada je javno zatražio nastavak diplomatskih aktivnost kako bi se spriječilo da Iran dođe do bombe. Meir Dagan je rekao da bi napad Izraela bio "glupa ideja". I upravu je.
XS
SM
MD
LG