Dostupni linkovi

Hoće li trijumf rukometašica popraviti položaj žena u Crnoj Gori


Polufinali meč Crna Gora - Španija na Olimpijadi 2012., na fogorafiji crnogorska rukometašica Milena Knežević
Prvu i jedinu olimpijsku medalju iz Londona Crnoj Gori donijele su rukometašice. Koliko će njihov trjumf doprinijeti razbijanju predrasuda o ženama kao slabijem i manje sposobnom polu i poboljšati njihov položaj u crnogorskom društvu koje i dalje funkcioniše po tradicionalističkim i mačističkim pravilima?

Nekadašnja poznata crnogorska rukometašica, sada trener kadetske reprezentacije, Sandra Kolaković, na pitanje da li uspjeh svojih koleginica na Olimpijadi u Londonu doživljava kao svojevrsno rušenje stereotipa o podjeli na jači i slabiji pol, ovako odgovara:

"Ono sa čime se ja nikada neću saglasiti jeste da su žene slabiji pol. Ako možemo da se bavimo i decom i kućom i muževima i da budemo uspešne van terena, mislim da smo mi ipak jači pol ali ne što se tiče snage nego što se tiče organizacije i kvaliteta usluga koje pružamo. Ne znam da li se razbija sterotip, ali smo po ko zna koji put dokazale da možemo da budemo uspešne koliko muškarci a to su potvrdile naše seniorke."

Ipak, koliko je ženama teško uspjeti u Crnoj Gori, koliko su i dalje marginalizovane, potiskivane na periferiju društva, najbolje ilustruju podaci posljednjeg istraživanja koje je potvrdilo kako je ekonomska moć po pravilu u rukama muškaraca.

Najveći broj žena radi u slabije plaćenim djelatnostima, veoma malo ih je na rukovodećim mjestima u ekonomiji i uglavnom su zaposlene u sektoru usluga.

Među njima je Ljubica Kostić- Bukarica koja ima svoju marketinšku agenciju. Ističe kako je, uprkos svemu, sve više žena u crnogorskom biznisu.

"Mi smo još 2009. godine osnovale Asocijaciju žena i naša asocijacija ima 100 članica što upravo pokazuje da više nije tako malo žena u biznisu jer se sve više žena odlučuje da uđe u biznis. Najveća barijera su još uvijek nepovoljni krediti a da ne govorimo da poslovne banke uopšte nemaju kreditne linije za za počinjanje ženskog biznisa. Može se reći da su žene u drugom planu ali se borimo i borićemo se i nadamo se da će država u tome pružiti veliku podršku koja je neophodna", kaže Ljubica Kostić- Bukarica.

Isto i u politici

Skupština Crne Gore
Skupština Crne Gore
Nisku ljestvicu u hijerarhiji poslovne moći prati i diskriminacija žena u političkom životu Crne Gore. U prilog tome ide činjenica da je u regionu procentualno najmanje poslanica upravo u crnogorskoj Skupštini.

Jedna od njih, Nataša Vuković iz opozicione Socijalističke Narodne partije, bez dileme konstatuje:

"Daleko smo od toga da u Crnoj Gori postoji rodna ravnopravnost, a upravo taj procenat o prisustvu žena u parlamentu nam ukazuje na to. Ukoliko nema rodne ravnopravnosti, a znamo da u Crnoj Gori preko 50 posto je žena u odnosu na muškarce kako onda da očekujemo da u ostalim oblastima postoji ravnopravnost i da nema diskriminacije. Ja sve ovo objašnjavam time da u Crnoj Gori ne postoji politička volja da zaista dođe do rodne ravnopravnosti."

No hoće li sportski trijumf crnogorskih rukometašica u Londonu makar u simboličkoj ravni uzdrmati domaće mentalitetske predrasude o tome da je ljepši pol manje sposoban i manje uspješan u odnosu na muškarce?

Poslanica Nataša Vuković, koja je po profesiji psihološkinja, nije optimista.

"Žene su i ranije u Crnoj Gori pokazivale da su dovoljno sposobne, da su vrijedne, hrabre da u najtežim trenucima znaju da iznesu sve teškoće i tegobe ali to nije doprinijelo da se poboljša položaj žena. Znači, ono što mora da se učini jeste da se napravi dobar zakom i obezbijedi poštovanje tog zakona. Sve ostalo će nas voditi jedan korak naprijed, dva koraka nazad", navodi Nataša Vuković.

"Verujem da će ovaj uspeh ubediti u suprotno one tradicionaliste koji smatraju da je ženama mesto samo u kući i da je njima samo da ispune taj reproduktivni zadatak koji im je priroda dala. Verujem da će mnogi roditelji dozvoliti svojim kćerkama ili braća sestrama da kroz sport pokažu puno stvari i ne samo kroz sport nego i kroz žene koje su uspešne bilo u politici bilo u nekim drugim društvenim sferama", optimistična je sportistkinja Sandra Kolaković.
  • 16x9 Image

    Dimitrije Jovićević

    Novinarstvom se bavi od 1995, kada je počeo rad na BK Televiziji u Beogradu. Na RTV Crne Gore, koja je u to vrijeme bila prepoznatljiva po otporu režimu Slobodana Miloševića, prelazi 1998. godine. Od 2000. radi za podgoričko dopisništvo RSE i od tada je povremni prezenter u praškom studiju.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG