Dostupni linkovi

Hoće li Romneyevi gafovi van SAD uticati na ishod izbora


Mitt Romney u Jerusalimu
Mitt Romney u Jerusalimu
Već nakon prvog vanjsko-političkog gafa Mitta Romneya, kandidata republikanaca na američkim predsjedničkim izborima u novembru, u domaćim medijima osvanuli su naslovi da „nekim ljudima ne treba dozvoliti da idu van SAD".

Nakon skandala sa dovođenjem u pitanje sposobnosti Londona, domaćina ovogodišnjih Olimpijskih igra, da obezbijedi sigurnost ove sportske manifestacije, u nepunih sedam dana uslijedila su još dva.

Tokom posjete Izraelu u nedjelju je Romney naljutio Palestince, navodeći da je Jerusalim glavni grad Izraela, i da Izraelcima njihova "kultura" pomaže u postizanju ekonomskog uspjeha. Sve je kulminiralo u utorak, u Varšavi, kada je njegov portparol Richard Gorka izgubio kontrolu i javno opsovao novinare koji su tražili da odgovori na pitanja, a on ih ignorisao.

Naime, za vrijeme posjete Memorijalnom centru iz Drugog svjetskog rata u Varšavi, Romnijev portparol Gorka je izgubio kontrolu, nakon što su novinari uglednih svjetskih medija insistirali da im republikanski kandidat za predsjednika SAD prokomentariše njegove prethodne gafove tokom posjeta Velikoj Britaniji i Izraelu. Gorka je prvo po izlasku Romneya i graonačelnice Varšave Hanne Gronkiweicz nervozno rekao novinarima da „pokažu malo poštovanja“. Nakon što se Romney oglušio o pitanja novinara ignorišući ih, a novinari protestovali uz obrazloženje da je na samo tri novinarska upita odgovorio tokom posjete u tri zemlje, Gorka je novinarima odbrusio „poljubite me u zadnjicu“ ( "Kiss my a**)



Kako prenose agencije, Gorka je kasnije nazvao dvojicu od grupe novinara koje je psovao da im se izvini, ali posljednji je gaf čini se samo produbio jaz između medija i Mitta Romneya, koji teško da će uspjeti da popravi i srdačan susret sa nekadašnjim predsjednikom Poljske, Lehom Valensom koji je podržao kandidata republikanaca, pa i relativno srdačan doček ostalih u ovoj zemlji.

Agencija Rojters je ocijenila da je Romneyva posjeta Velikoj Britaniji, Izraelu i Poljskoj, čiji je cilj bio da se glasačima u SAD pokaže da republikanci u liku Mitta Romneya mogu i van svoje zemlje zadobiti podršku, te ih predstavljati jednako uspješno koliko i Barack Obama, protekla u znaku "gafova i pogrešnih poteza".

Romney je u Varšavi rekao da poljska tranzicija od komunizma ka demokratiji treba da ostatku svijeta služi za primjer i dodao da je Rusija posrnula na putu ka slobodi. Bjelorusija, Sirija i Venecuela, "na žalost su dijelovi svijeta gdje se želja za slobodom suočava sa brutalnom represijom".

No, i pored susreta sa Valensom, sindikalni pokret "Solidarnost", koji je predvodio borbu Poljaka protiv komunističke vlasti, distancirao se još ranije od posjete Romneya Poljskoj, uz obrazloženje da je podržao napade na sindikate u svojoj zemlji.
Mitt Romney u polaže vijenac na grob neznanog junaka u Varšavi, 21. jul 2012.
Mitt Romney u polaže vijenac na grob neznanog junaka u Varšavi, 21. jul 2012.

Sa druge se ne stišavju reakcije na veliki diplomatski gaf tokom posjete Izraelu. Čak je i Kina kritikovala Romneya zbog izjave da je Jerusalim glavni grad Izraela, ocijenivši da bi to moglo da pogorša, ionako napetu, situaciju na Bliskom istoku, pa čak i da ponovo izazove rat između Palestinaca i Izraelaca.

Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinežad pak je rekao da je, predsjednički kandidat republikanaca u Izrael "došao da ljubi noge" jevrejskoj državi kako bi ojačao svoju poziciju u trci za Bijelu kuću.

Njegovo veličanje izraelske kulture koja toj zemlji, po Romneyevom sudu pomaže u ekonomskom napretku, žestoko su napali i Palestinci. U intervjuu za AP, Saeb Erekat savjetnik palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa nazvao je izjavu Romneya rasističkom.

„To je rasistička izjava, a ovaj čovjek ne shvata da palestinska ekonomija ne može razviti sve svoje potencijale zbog izraelske okupacije", rekao je Erekat i dodao:

“Čini mi se da ovaj čovjek ima nedostatak informacija, znanja, vizije i razumijevanja za ovaj region i narod koji tu živi“.

Glasače najviše zanima ekonomija

CNN pak navodi da iako će se Romneyev put pamtiti po obilju diplomatskih gafova, to ne znači da će oni imati uticaja na to kako će američki birači glasati u novembru.

Politički analitičari koje citira CNN smatraju da će skandali van zemlje zanemarljivo uticati na glasače, ali da ga jedino mogu spriječiti da iz ove posjte izvuče bilo kakvu korist.

“Dobra vijest za Romneya je što američke glasače od svih tema najviše zanima ekonomija”, smatra Doug Bandow sa Cato Instituta u Vašingtonu.

Istraživanja su i uoči Romneyeva turneje van zemlje pokazivala da glasači kada je riječ o vanjskoj politici prednost daju Baracku Obami i to se neće promijeniti.

Wendy Schiller, profesorica političkih nauka na Brown Univerzitetu, kaže da nekoliko grešaka neće naštetiti kampanji kandidata republikanaca, ali će produbiti sumnje u pogledu njegove sposobnosti da zamijeni Obamu na funkciji predsjednika u glavama neopredijeljenih glasača.

Važno pitanje je takođe i da li Amerikanci uopšte obraćaju pažnju na to šta on radi van zemlje. Kako navode pojedinci za CNN niko se i ne bavi Romneyem već Olimpijadom. Romneyevi savjetnici odbacuju sve kritike tvrdeći da je njegov put, a posebno nastup u Poljskoj bio veoma uspješan.

Osim toga, prema mišljenju Romenyovog saradnika Stuarta Stevensa, čak i da nije bio uspješan "to ništa ne znači glasačima kod kuće jer ništa od toga nije relevantno za njihov život“.

I Bandow sa Cato Instituta smatra da Romneyeve gluposti, iako ga brukaju u suštini mu ne škode. Na primjer, kako je rekao, put u Izrel je bila igra za jevrejske glasove tako da mu uvrede za Palestince ne nanose suštinsku štetu.

“To što je lupao gluposti ne znači ništa posebno, jer u konkurenciji za potencijalne glasače iz arpsko-američke zajednice i jevrejsko-američke zajednice prednost uvjek imaju jmerički Jevreji“, ocjenjuje Bandow.

Wendy Schiller sa Brown Universita čak smatra da mu to “udvaranje“ jevrejskim glasačima neće biti od naročite koristi, jer je Obama na predsjedničkim izborima 2008. imao snažnu podršku jevrejskih glasača i ona očekuje da će to biti ponovljeno i ove godine, i pored toga što je Romney posjetio Jerusalim.

„Maksimum jevrejskih glasača koji glasaju za republikance uvjek se kretao samo oko 20 do 30 posto Jevreja“, kaže Schiller.

A što se tiče Romneyevih uvreda na račun Palestinaca i toga da bi mu mogle naštetiti u novembru u Mičigenu, gdje se nalazi ogroman broj muslimanske populacije u pojedinim oblastima, profesorica Schiller navodi da ni to nije uopšte važno, jer će u toj državi Obama svejedno pobijediti.
XS
SM
MD
LG