Dostupni linkovi

HNS abolirao Mamića od govora mržnje


Zdravko Mamić
Zdravko Mamić
Izvršni odbor Hrvatskog nogometnog saveza povukao je svoju disciplinsku prijavu protiv izvršnog potpredsjednika Dinama Zdravka Mamića zbog govora mržnje u napadu na ministra prosvjete i sporta Željka Jovanovića. Ovaj postupak izazvao je oštre reakcije nevladine scene i zgražanje javnosti.

Iako se pred mjesec i po dana, kada je Zdravko Mamić uvredama i nacionalističkim rječnikom napao ministra prosvjete i sporta Željka Jovanovića, i predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) Igor Štimac jasno distancirao od Mamića i njegovih izjava, Izvršni odbor HNS-a povukao je prijavu protiv Mamića vlastitoj disciplinskoj komisiji. Za ministra Jovanovića to je primjer teatra u Mamićevoj režiji.

"Ja nisam kazališni kritičar, ali volim kazalište, često idem u kazalište i pogledao sam puno, puno predstava pa sigurno sa punim pravom mogu reći da je ova predstava HNS-a najgora koju sam ikada vidio i svi glumci koji u njoj sudjeluju trebali bi se zapitati i posramiti što tako ispunjavaju bez ikakvog pogovora naloge svog režisera", kaže on.

Podsjetimo, Mamić je 15. ožujka brutalno govorom mržnje napao ministra Jovanovića, koji za sada bezuspješno pokušava uvesti red i zakonitost u poslovanje hrvatskog nogometa. Tada je zaradio noć u pritvoru, kaznenu prijavu i osudu kompletnog državnog vrha uključujući i šefa opozicijskog HDZ-a Karamarka. Međutim, sve to je očito ostavilo Izvršni odbor Hrvatskog nogometnog saveza ravnodušnim i Mamić će se još jednom – bar ovdje – provući bez sankcije.

Zašto je HNS tako postupio?

„Tako su postupili zato da bi pokazali da im u ovoj državi nitko ništa ne može, i da se malo poigraju s aktuelnom vlašću. Želim posebno pohvaliti napore ministra Jovanovića i njegovu želju da napravi malo reda u sportu i nogometu. Ja to cijenim i poštujem, ali sa druge strane ima netko jači od njega gdje ovi dečki imaju jako i čvrsto uporište. Jaki igrači iz sjene u velikoj mjeri su zakočili i koče ministra Jovanovića. Putevi vode prema Banskim dvorima“, kaže za RSE bivši dopredsjednik HNS-a Ivan Brleković.

Toleriranje diskriminacije

Nevladine udruge su oštro prosvjedovale zbog ovakvog postupka Hrvatskog nogometnog saveza. Sara Lalić iz Centra za mirovne studije kaže za RSE kako su reagirali, jer je Mamić prekršio ne samo Kazneni zakon, nego i sve moguće propise Hrvatskog nogometnog saveza.

„Meni se zapravo čini da je Hrvatski nogometni savez ovim poslao poruku da će se diskriminacija, rasizam i govor mržnje i dalje – kako je bilo i do sada – tolerirati u hrvatskom nogometu“, kaže Lalić.

Postupak HNS-a nije naišao na razumijevanje kod bivšeg hrvatskog olimpijca u plivanju i člana Vijeća Hrvatskog olimpijskog odbora Gordana Kožulja, koji za RSE kaže:

„Mislim da svi moramo biti svjesni da sve što kažemo u javnosti ima puno veću težinu zbog svih odgovornosti koje imamo kao javne osobe, pogotovo u tadašnjem kontekstu – pred utakmicu Hrvatske i Srbije. Mislim da svi moramo biti puno osjetljiviji i imati puno više osjećaja za takve situacije.“

Ministar Jovanović se nada da će Etički odbor Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) biti ipak ozbiljniji u razmatranju prijave protiv Mamića koju je protiv njega ovim povodom bio podnio Klub splitskih olimpijaca, i to zbog povrede temeljnih načela olimpizma. Glasnogovornica Hrvatskog olimpijskog odbora Manuela Sentđerđi potvrdila je za RSE da je postupak po toj prijavi u tijeku, a da je rad odbora zatvoren za javnost.

„I stoga članovi Etičkog odbora ne mogu davati informacije o postupku sve do njegovog završetka i donošenja zaključka ili odluke Skupštine HOO-a. Zatražit će se očitovanje Hrvatskog nogometnog saveza i Zdravka Mamića. Nakon toga Etički odbor će svoj izvještaj s preporukom za izricanje određene mjere dostaviti Skupštini koja će donijeti konačnu odluku.“
XS
SM
MD
LG