Dostupni linkovi

Hjuavej otpustio šest stotina radnika u SAD


Trgovina Hjuaveja u Pekingu

Kineski telekomunikacioni gigant Hjuavej otpušta više od 600 radnika, odnosno dve trećine, u svojoj podružnici u SAD jer mu je otežano poslovanje zbog ograničenja koje je u maju uvela administracija predsednika Donalda Trampa.

U poslovnici Fjučrvej Tehnolodžiz (Futurewei Technologies), zaduženoj za istraživanje i razvoj novih tehnologija, zaposleno je oko 850 radnika, što znači da se radi o drastičnom smanjenju zaposlenih, ali i gašenju svih projekata.

Jedan od zaposlenih je rekao za Rojters da im je poslovodstvo reklo pre stupanja restrikcija američkih vlasti da prebace sve informacije na "cloud" kompanije, odnosno virtuelni prostor za čuvanje podataka, te da je ubrzo nakon toga u suštini prekinuto poslovanje.

"Odluke kao što je ova nikada nisu lake. Fjučrvej će nastaviti da posluje striktno poštujući američke zakone i regulativu", navodi se u saopštenju kompanije.

Hjuavej je još ranije upozorio da će pritisak Trampove administracije rezultirati otpuštanjem američkih radnika zaposlenih u njemu.

"Imajući u vidu ranjivost SAD u sajberprostoru, vlada posvećuje veliku pažnju bezbednosti zemlje, ali je otišla predaleko", kazao je za CNN Endi Pardi (Andy Purdy), ključna osoba za sigurnost u Hjuaveju i nekadašnji šef odeljena za sajber bezbednost pri američkom Ministarstvu unutrašnjih poslova (Homeland security).

"U redu je ako budemo prinuđeni da idemo svojim putem, ali dugoročno ne znam da li će se Hjuavej vratiti u SAD i mislim da će i one biti oštećene," istakao je Pardi.

Amerika protiv Hauweia
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:00:55 0:00

Tramp je sredinom maja potpisao izvršnu uredbu kojom se američkim kompanijama zabranjuje da koriste opremu za telekomunikacije iz izvora koje Bela kuća smatra pretnjom po nacionalnu bezbednost. Tom merom su direktno pogođeni Kina i Hjuavej, lider u novoj, 5G tehnologiji sa godišnjim prihodima većim od 100 milijardi dolara.

Američke vlasti su u međuvremenu ublažile ograničenja, kao deo napora da se postigne sveobuhvatni sporazum sa Kinom u cilju okončanja trgovinskog rata dve zemlje.

Međutim, detalji su ostali nejasni, pa je zaposlenima u Fjučrvej i dalje onemogućena poslovna komunikacija sa njihovim kolegama u sedištu Hjuaveja u Kini, odnosno prenos osetljivih tehnologija.

Fjučrvej ima veće poslovnice u Dalasu, Silikonskoj dolini i nekoliko manjih u drugim američkim gradovima i sarađivale su sa tamošnjim univerzitetima i istraživačkim centrima.

Hjuavej nije u velikoj meri prisutan u SAD, ali je jedini snabdevač opreme za mnoge internet provajdere u ruralnim mestima. Fjučrvej je dosada patentirao više od 2.100 proizvoda za telekomunikacije, kamere i 5G mrežu, prenosi CNN.

Potez Vašingtona je ozbiljno ugrozio poslovanje ove kineske kompanije tako da neće ostvariti planove o povećanju prihoda za 30 odsto u narednih nekoliko godina.

"U sledeće dve godine, mislim da ćemo smanjiti naše kapacitete, naši prihodi će biti manji za 30 milijardi dolara u odnosu na prognoze, tako da će ove i naredne godine iznositi oko 100 milijardi dolara", izjavio je u junu čelnik Hjuaveja Ren Žengfej.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG