Dostupni linkovi

Starešine škole u Novom Pazaru: Himna Srbije puštena u svim odeljenjima


Protest građana Novog Pazara ispred policijske stanice, gde je učiteljica škole "Rifat Burdžović Tršo" saslušana zbog navoda da nije pustila himnu Srbije na početku školske godine. (5. septembar 2021.)
Protest građana Novog Pazara ispred policijske stanice, gde je učiteljica škole "Rifat Burdžović Tršo" saslušana zbog navoda da nije pustila himnu Srbije na početku školske godine. (5. septembar 2021.)

Odeljenske starešine Osnovne škole "Rifat Burdžović Tršo" u Novom Pazaru saopštile su da je prvog dana nove školske godine u svih 46 odeljenja, 26 u nastavi na srpskom i 20 na bosanskom jeziku, na početku prvog časa intonirana himna Srbije "Bože pravde".

Oni su u saopštenju 7. septembra naveli da je samo u jednom odeljenju "za vreme drugog časa i to u sklopu programa koji je učiteljica samoinicijativno pripremila za svoje odeljenje, intonirana himna sandžačkih Bošnjaka".

"To govori da je direktor škole postupio u skladu sa nalogom ministra prosvete Branka Ružića i preneo svim radnicima škole, a posebno odeljenskim starešinama, obavezu da se na početku prvog časa mora intonirati državna himna i da su sve odeljenske starešine postupile u skladu sa tim", navodi se u saopštenju dostavljenom agenciji Beta, uz potpise 46 razrednih starešina.

Oni su optužili pojedine medije, "željne senzacionalizma da su se prosto utrkivali ko će veću ljagu da baci na školu i odeljenske starešine" objavljujući tekstove da je OŠ "Rifat Burdžović Tršo" jedina škola u kojoj nije intonirana himna Srbije, što su nazvali "totalnom neistinom".

Učiteljica škole "Rifat Burdžović-Tršo" iz Novog Pazara Adela Melajac Karahmetović dala je 5. septembra izjavu policiji, nakon navoda da prvog dana školske godine u toj školi nije puštena himna Srbije.

Odluku da 1. septembar, po prvi put u istoriji, u svim školama počne državnom himnom "Bože pravde" donelo je Ministarstvo prosvete.

Ministarstvo je 4. septembra saopštilo da se to nije dogodilo "samo u izolovanom slučaju" u školi "Rifat Burdžović-Tršo" u Novom Pazaru, što je ministar Branko Ružić nazvao "skandalom" i "nepoštovanjem države i svih njenih simbola".

Novi Pazar, grad u regionu Sandžaka u jugozapadnoj Srbiji, čini većinsko bošnjačko stanovništvo, a odluka da školska godina počne himnom "Bože pravde" podelila je javnost oko toga da li je himna Srbije himna svih njenih građana, te da li je u školama potrebno promovisanje "patriotskih osećanja" na ovaj način.

XS
SM
MD
LG