Dostupni linkovi

Ministarstvo prosvete: Himna Srbije nije puštena u školi u Novom Pazaru


Centar Novog Pazara, ilustrativna fotografija

Ministarstvo prosvete Srbije saopštilo je da državna himna "Bože pravde" prvog dana školske godine nije emitovana "samo u izolovanom slučaju" u Osnovnoj školi "Rifat Burdžović-Tršo" u Novom Pazaru.

"Ministarstvo je uputilo dopis školama u kome je naložilo da školska godina u svim školama počne slušanjem himne Srbije 'Bože pravde'. Prema dosadašnjim saznanjima, sem u izolovanom slučaju u OŠ 'Rifat Burdžović -Tršo'', sve škole su postupile u skladu sa tim nalogom", navelo je Ministarstvo u pisanoj izjavi za agenciju Beta, u petak, 3. septembra.

Ukoliko bi se saznalo da još neke škole nisu sprovele odluku ministarstva, u te škole će biti poslata prosvetna inspekcija, dodato je.

Ministarstvo prosvete je dan ranije, 2. septembra, prenelo izjavu ministra Branka Ružića koji je slučaj u Osnovoj školi "Rifat Burdžović-Tršo" nazvao "skandalom" i "nepoštovanjem države i svih njenih simbola".

"Takav čin u Novom Pazaru predstavlja devastiranje i urušavanje himne i državnih simbola Republike Srbije. Zbog toga će prosvetna inspekcija postupati promptno i u skladu sa zakonom utvrdi odgovornost i učiteljice i direktora", naveo je Ružić i dodao da "Srbija obezbeđuje veliki stepen ravnopravnosti i prava svim nacionalnim manjinama kada je reč o ostvarivanju prava na jezik, kulturu i obrazovanje".

Prethodno je deo beogradskih medija, pozivajući se na snimak koji kruži društvenim mrežama, preneo da je u odeljenju u školi "Rifat Burdžović-Tršo" u Novom Pazaru đacima puštena pesma "Ja sin sam tvoj", himna Bošnjaka u Sandžaku. Odluku o himni donelo je Bošnjačko nacionalno vijeće 2012. godine, predstavničko telo Bošnjačke nacionalne manjine u Srbiji.

Radio Slobodna Evropa nije mogao da potvrdi autentičnost snimka, a upit je poslat Osnovnoj školi "Rifat Burdžović-Tršo".

U sredu, 1. septembra, školska godina je prvi put u Srbiji počela intoniranjem državne himne. Kako je navelo ministarstvo, ukoliko škola nema razglas, himnu je trebalo pustiti u svakoj učionici na prvom času nastave koristeći muzički uređaj, kompjuter ili telefon.

Ova odluka podelila je javnost oko toga da li je himna Srbije himna svih građana, kao i da li je u školama potrebno promovisanje "patriotskih osećanja" na ovaj način.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Bošnjačko nacionalno vijeće oštro su se sukobili saopštenjima o ovom pitanju, a intoniranje himne i ranijih godina bilo je predmet neslaganja na relaciji vlasti u Beogradu i Bošnjaka kao nacionalne manjine.

XS
SM
MD
LG