Dostupni linkovi

Njemačka razvojna banka odustala od finansiranja hidroelektrane na rijeci Bosni


Mjesto na kojem je planirana izgradnja hidroelektrane u Janjićima kod Zenice, Bosna i Hercegovina
Mjesto na kojem je planirana izgradnja hidroelektrane u Janjićima kod Zenice, Bosna i Hercegovina

Njemačka razvojna banka KfW potvrdila je da je odustala od planova finansiranja hidroelektrane Janjići na rijeci Bosni u Bosni i Hercegovini, saopćila je 28. januara 2022. organizacija RiverWatch.

Ugovor o kreditu od 30 miliona eura između KfW-a i Javnog preduzeća Elektroprivreda Bosne i Hercegovine (EPBiH) koja je u vlasništvu vlade entiteta Federacija BiH, potpisan je 2014. za elektranu Janjići snage 15,75 megavati (MW).

Postrojenje bi podrazumijevalo branu visoku 16 metara i poplavilo bi dio rijeke s nizom brzaca uzvodno od Zenice u centralnoj Bosni.

''Lokalitet je vrlo cijenjen od strane lokalnog stanovništva i pruža stanište zaštićenim vrstama kao što su vidre i najmanje 15 vrsta riba od evropskog značaja, uključujući ugroženu mladicu. Hidroelektrana bi predstavljala prvu veću barijeru koja bi zaustavila migraciju riba od Dunava, preko rijeka Save i Bosne do Sarajeva'', saopćio je RiverWatch.

“Godinu nakon podnošenja pritužbe banci, pozdravljamo ovu odluku. Željeli bismo izraziti zahvalnost našim prijateljima iz drugih nevladinih organizacija koji su nam pomogli u ovoj kampanji. Sljedeći korak je brisanje elektrane iz prostornog plana, a Eko Forum je već podnio inicijativu Ministarstvu prostornog uređenja (Zeničko-dobojskog kantona, jednog od deset u entitetu Federacija BiH)”, rekao je Samir Lemeš iz lokalne inicijative Eko Forum Zenica, kako se navodi u saopćenju.

“Ovo je vrlo obećavajući korak njemačkog KfW-a i predivna vijest za rijeku Bosnu i ljude koji žive uz nju. Međutim, ostat ćemo na oprezu kako bismo osigurali da nijedan drugi financijer ne podupre projekt”, saopćio je Ulrich Eichelmann iz Riverwatcha.

"Ova odluka je izvanredna jer se KfW sve više povlači iz financiranja hidroenergije, što jako pozdravljamo. Ovo također uzima u obzir činjenicu da hidroenergija za sobom ostavlja ogromnu štetu prirodi i egzistenciji lokalnog stanovništva", saopćila je Annette Spangenberg, voditeljica odjela za očuvanje prirode u njemačkoj fondaciji EuroNatur.

"Bosna je rijeka po kojoj je naša država dobila ime. Ima neopisivu vrijednost za sve nas. Potpuno je suludo bilo da se pokušava uništiti izgradnjom hidroelektrane Janjići unatoč protivljenju javnosti i protivno domaćim i međunarodnih zakona o zaštiti okoliša. Duboko osjećam svaki ilegalni napad na okoliš u BiH, posebno ovaj, jer rijeka Bosna je dio mog identiteta. Jako sam zahvalna što se KfW odlučio ponašati odgovorno", saopćila je Emina Veljović, iz Aarhus Centra.

“Pozdravljamo ovu odluku banke koja je vjerojatno uočila nepravilnosti u postupku davanja koncesije, a očekujemo da isto učini i nadležno ministarstvo”, rekla je Jelena Ivanić iz Centra za zaštitu okoliša.

“Hidroelektrana Janjići očito nije u skladu sa standardima KfW-a, jer bi prekrasni brzaci i otoci rijeke Bosne bili potopljeni ispod akumulacije duge tri kilometra. Nakon ove odluke KfW-a, vlada mora poduzeti korake prema dugoročnoj zaštiti ove i mnogih drugih jedinstvenih bosanskih rijeka”, rekao je Andrey Ralev, voditelj kampanje za biološku raznolikost u organizaciji CEE Bankwatch Network.

U BiH je do sada izgrađeno 109 malih hidroelektrana, od čega je 65 u Federaciji BiH, a 44 u Republici Srpskoj. Prema podacima organizacija koje se bave zaštitom okoliša, u pripremi je izgradnja dodatnih 345.

Nadležnost za izdavanje suglasnosti i dozvola za izgradnju u Federaciji BiH podijeljena je između entiteta, kantona i općina, dok su u Republici Srpskoj (RS) za to nadležne entitetska i lokalne vlasti.

Koalicija za zaštitu rijeka u BiH, koja okuplja 30-ak organizacija, godinama insistira da vlasti u BiH uvedu moratorij na izgradnju, zbog, kako navode, isključive koristi koju male hidroelektrane donose investitorima i štete koju nanose rijekama.

Ne hidroelektranama na Buni
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:54 0:00

Zahvaljujući aktivizmu građana i nevladinih organizacija, proteklih godina, spriječena je izgradnja nekoliko malih hidroelektrana, poput onih u Nacionalnom parku Sutjeska, te na rijeci Uni.

Stanovnici Kruščice kod Viteza, u srednjoj BiH, su od augusta 2017. do decembra 2018. godine danonoćno boravili u improviziranom šatoru pored rijeke kako bi spriječili izgradnju dvije hidroelektrane.

Za proteste kojima su spriječile izgradnju, žene iz ovog naselja su osvojile nagradu njemačke fondacije EuroNatur.

Obrana rijeke Kruščice
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:05:44 0:00
XS
SM
MD
LG