Dostupni linkovi

Vlada FBiH usvojila informaciju o zabrani gradnje malih hidroelektrana


Izgradnja mini hidroelektrane na reci Ugar kod Travnika (septembar 2020)
Izgradnja mini hidroelektrane na reci Ugar kod Travnika (septembar 2020)

Vlada Federacije Bosne i Herecgovine (FBiH) je usvojila informaciju Federalnog parlamenta o zabrani gradnje malih hidroelektrana i Deklaraciju o zaštiti rijeka u FBiH u vezi s tim, rekao je ministar energetike, rudarstva i industrije Nermin Džindić medijima nakon sjednice Vlade održane danas, 26. novembra.

Usvajanje ove informacije dolazi šest mjeseci nakon što je Predstavnički dom Parlamenta FBiH usvojio taj izvještaj i deklaraciju, kada je Vladi dat rok od tri mjeseca da izvrši analizu i predloži izmjene u zakonodavstvu što će omogućiti provođenje ove zabrane u praksi.

Vlada je na današnjoj sjednici zadužilo resorna ministarstva, agencije i komisije da u roku od 30 dana pripreme sve neophodne prijedloge izmjena i dopuna svih propisa iz svojih nadležnosti a u vezi sa zabranom izgradnje malih hidroelektrana, te da ih upute u daljnju proceduru izmjena i dopuna.

Federalna Vlada je na sjednici u četvrtak zadužila ministarstvo okoliša i da koordinira i prati provođenje ovih aktivnosti i o tome, po potrebi, obavijesti Vladu FBiH.
Ovo ministarstvo je još u junu, kada je Predstavnički dom Parlamenta FBiH donio Zaključak i Deklaraciju, taj potez i pozdravilo ali su kao problem istakli činjenicu da gotovo sve saglasnosti za izgradnju mini hidroelektrana daju niži nivoi vlasti.

Na današnjoj sjednici Vlada je zadužila ministarstvo energije, rudarstva i industrije da od kantona (10 kantona u FBiH) zatraži informaciju o ukupnom broju izdatih koncesija na vodna dobra s ciljem proizvodnje električne energije iz hidropostrojenja.

To uključuje i informacije o predviđenim snagama postrojenja i pregled došadašnjih aktivnosti na razvoju tih projekata.

Sredinom novembra je, podsjetimo, Vlada FBiH saopštila da u ovoj godini nije izdata nijedna energetska dozvola s federalnog nivoa kako bi bila izgrađena mini hidroelektrana.

XS
SM
MD
LG