Dostupni linkovi

Ukrajina obnovila željeznički promet do Hersona, žestoke borbe na istoku


Stanovnici Hersona ispred prvog voza od početka invazije koji je stigao u grad na jugu, 19. novembra 2022.
Stanovnici Hersona ispred prvog voza od početka invazije koji je stigao u grad na jugu, 19. novembra 2022.

Ukrajina je obnovila željeznički promet do novoosvojenog južnoga grada Hersona, a ukrajinske snage suočavaju se sa žestokim borbama u istočnom Donbasu, gdje su ruske trupe intenzivirale svoj napad na nekoliko frontova.

Također 19. noembra, britanski premijer je nenajavljeno posjetio Kijev radi razgovora s predsjednikom Volodimirom Zelenskim i najavio novi paket pomoći u oružju i sigurnosti.

Dolazak voza iz Kijeva, koji je najavila ukrajinska nacionalna željeznička uprava, bilo je malo, ali vrlo simbolično postignuće, koje je uslijedilo jedva sedam dana nakon što su se ruske snage povukle iz Hersona, a ukrajinske snage vratile na radosni prijem lokalnog stanovništva.

To je prvi voz od Kijeva do Hersona od prije ruske invazije 24. februara. Dužnosnici su rekli da je to označilo nastavak redovitog prometa.

Rusija je nastavila gađati energetsku infrastrukturu diljem Ukrajine raketama i bespilotnim letjelicama, priopćio je Glavni stožer ukrajinske vojske.

Zaporožja, oko 300 kilometara sjeveroistočno od Hersona, pogođena je 42 puta od 18. studenoga, ostavivši hiljade bez grijanja, objavio je Glavni stožer u svom dnevnom ažuriranju.

"Eksplozije raketa oštetile su cjevovode centralnog grijanja i zaustavile opskrbu rashladnom tekućinom za 123 visoke zgrade, u kojima živi više od 17.000 ljudi", napisao je regionalni guverner Zaporožja Oleksandr Staruh na Telegramu.

Regija Zaporožja dom je najveće europske nuklearne elektrane, koja je pod kontrolom Rusije od invazije u februaru.

Mnogi dijelovi Ukrajine, uključujući Kijev, pate od sporadičnih, ponekad dugotrajnih prekida u opskrbi električnom energijom i grijanjem, problem koji se pogoršao kako zimsko vrijeme dolazi.

Gotovo 50 posto energetske infrastrukture u zemlji onesposobljeno je ruskim udarima, rekao je polovinom novembra premijer Denis Šmihal.

Dužnosnici su rekli da opterećeni timovi za popravke rade maksimalnim kapacitetom kako bi pokušali vratiti napajanje, ali da mine, daljnji napadi i druge prepreke usporavaju njihov napredak.

Čini se da je porast raketnih napada Rusije djelomično osmišljen da iscrpi kijevsku protuzračnu odbranu, rekao je novinarima Colin Kahl, visoki dužnosnik američkog Ministarstva odbrane. R

Ukrajinske trupe borile su se sedmicama kako bi potisnule ruske snage iz grada Hersona i regije zapadno od rijeke Dnjepar.

XS
SM
MD
LG