Dostupni linkovi

Britanski premijer obećao 50 miliona funti pomoći u prvom posjetu Kijevu


Britanki premijer Rishi Sunak i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u Kijevu, 19. novembra.
Britanki premijer Rishi Sunak i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u Kijevu, 19. novembra.

Novi britanski premijer Rishi Sunak prvi je put posjetio Kijev u subotu, obećavši nastavak čvrste potpore Ukrajini koja je bila u središtu pozornosti njegovih prethodnika, te pružajući novi paket protuzračne odbrane za pomoć u obaranju ruskih dronova.

"Britanija zna što znači boriti se za slobodu", rekao je Sunak na Twitteru, 19. novembra.

Sunak je u izjavi rekao da će Britanija osigurati novi paket od 50 miliona funti koji uključuje protuzračne topove i tehnologiju poput radara za suzbijanje napada dronovima.

Britanija je također rekla da će povećati obuku koju pruža ukrajinskim oružanim snagama.

"Dok ukrajinske oružane snage uspijevaju potisnuti ruske snage na terenu, civili su brutalno bombardirani iz zraka", rekao je Sunak u svojoj izjavi.

"Danas osiguravamo novu protuzračnu odbranu, uključujući protuzrakoplovne topove, radar i opremu za borbu protiv dronova, te pojačavamo humanitarnu potporu za hladnu, tešku zimu koja je pred nama."

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski objavio je u subotu videosnimku sastanka njih dvojice u Kijevu i pozdravio kontinuiranu potporu iz Londona.

"S prijateljima kao što ste vi, uvjereni smo u našu pobjedu. Obje naše nacije znaju što znači zauzeti se za slobodu", tvitao je Zelenski.

Sunak, bivši ministar financija, preuzeo je dužnost prošlog mjeseca nakon kratkotrajne premijerske dužnosti Liz Truss.

I ona i njezin prethodnik Boris Johnson učinili su javnu podršku Ukrajini važnim dijelom svog programa, što je obećanje koje je Sunak održao.

Rusija sve više cilja ukrajinsku energetsku infrastrukturu dugometnim napadima od prošlog mjeseca, uključujući korištenje, kako Kijev kaže, bespilotnih letjelica iranske proizvodnje, za koje je Ukrajina tražila protuzračnu obranu od Zapada.

XS
SM
MD
LG