Dostupni linkovi

Helium Symphony - eksplozija kreativne energije


Projekt Helium Symphony u Sarajevu, 26. avgust 2010.
Projekt Helium Symphony u Sarajevu, 26. avgust 2010.
Helium Symphony naziv je projekta nastalog kao težnja da se preispitaju mogućnosti saradnje i dijaloga među umjetnicima koji žive na različitim krajevima svijeta. Spojen slikom, skulpturom, kompjuterskom 3D animacijom, tekstilnom instalacijom, te muzikom nastaje Helium Symphony - multimedijalni pristup koji djeluje na više ljudskih čula, a ne samo na jedno.

Inicijator projekta je Viktor Stipsić, rodom iz Srbije. Iako je po zanimanju arhitekta, širok je dijapazon njegovog djelovanja, od muzike i komponovanja do kompjuterske grafike i filmske umjetnosti.

On je sa francuskom slikarkom Helene Raynaud još 2008. godine pokrenuo ideju Helium Symphony. Ubrzo je sve eskaliralo u eksploziju kreativne energije, kazao je za RSE Stipsić.

„Helene Raynaud bi naslikala sliku i poslala bi mi je e-mailom. Ja bih se zamislio nad tom slikom i vidio šta čujem, osećam prema istoj. Tada uključim sintesajzer i kompjutere i jednostavno počnem da radim. Bukvalno rečeno, prenosim njene pokrete četkicom na zvuk. Posle tog su došle skulpture i 3D animacije. Neki od ovih elemenata se nalaze u elementu zvuka, i to je ono što se u prostoru izložbe vidi - da se ti elementi, na nepredviđeni način, međusobno kombinuju i sadržavaju elemente jedni drugih,“
objašnjava Stipsić.
Viktor Stipsić

Na ovom projektu trenutno učestvuje šest umjetnika. Za slike je zadužena Helene Raynaud (Francuska), skulpture radi Ana Stipsić (Srbija), kreator kompjuterske animacije je Marko Vujić (Srbija/SAD), muziku potpisuje Viktor Stipsić (Srbija/Brazil), dok su tekstilne instalacije djelo dvije bosanskohercegovačke umjetnice - Vanje Ciraj i Irme Saje.

„Naš pravac eksperimenta je da vidimo šta se dešava ukoliko ’napadnemo’ malo više od samo jednog ljudskog čula. Zato smo angažovali umetnike koji se bave različitim medijima. Projekat će nastaviti da se razvija u svim, nepredviđenim pravcima - i po broju umetnika i po energiji koju oni donose u čitav projekat“,
ističe Viktor Stipsić.

Posmatranje i kritikovanje društvenih tokova, skoro uvijek na jedinstven način, ideja je vodilja svih istinskih umjetnika. Misija autora Helium Symphony je upravo da se sva blagodat savremene tehnologije, iskazana različitim medijima, doživi na jedan nekomercijalan način, te pokuša shvatiti globalizirajuće društvo prezasićeno informacijskim tehnologijama, pojašnjava Stipsić.

„Deo ove naše postavke je kompjuterska animacija, a to je medij koji je potpuno neistražen, odnosno istražen samo u malom segmentu - fotorealistične animacije koje se koriste u filmovima. Tome se treba pristupiti kao ulju i platnu što su radili tradicionalni umetnici. Svi ovi mediji su u začetku i daju ogroman potencijal svima da eksperimentišu. Iako se ljudi plaše globalizacije i globalnih komunikacija, mi želimo dokazati da postoje mnogi pozitivni načini korišćenja te tehnologije. Zadatak čoveka je da svaku novu tehnologiju sagleda, shvati i primeni u svoju korist, a onda se dešavaju neke divne stvari,“
kaže Stipsić.

Prije Sarajeva, izložbu Helium Symphony imala je priliku pogledati beogradska publika. Ideja je da se izložba organizuje u svim gradovima iz kojih dolaze učesnici projekta: Pariz, Sao Paolo, New York. Da li će se ideja sprovesti u djelo, ostaje da se vidi.
XS
SM
MD
LG