Dostupni linkovi

Dva helikoptera u floti MUP-a Republike Srpske


Ruska tvornica helikoptera Kazan, 10. juli 2020. godine.
Ruska tvornica helikoptera Kazan, 10. juli 2020. godine.

Dva helikoptera Helikopterske jedinice Specijalne antiterorističke jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) bosanskohercegovačkog entiteta Republike Srpske (RS) predstavljena su u petak, 15. oktobra.

Helikopteri Ansat, ruske proizvodnje, koji će se koristiti u medicinske svrhe su predstavljeni u Centru za obuku MUP-a u Zalužanima, nadomak Banjaluke, na sjeveru BiH.

Ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač rekao je da su sada zvanično nakon svih provjera, obuka pilota, tehničara, registrovali ove letjelice.

Jedan helikopter je isporučen krajem prošle godine, a drugi prije nekoliko mjeseci. Treći bi trebao biti isporučen do kraja godine. MUP RS do sada nije imao helikoptere u svom vlasništvu.

“Ovi helikopteri biće zvanično u upotrebi na prostoru BiH. U interesu svih građana je da imamo helikoptersku jedinicu MUP-a, koja može da pomogne svim građanima, posebno kada su elementarne nepogode, gašenje požara. Spremni smo da se odazovemo i pomognemo”, kazao je Lukač.

Helikopteri, koji mogu nositi sedmočlanu posadu i teret do jedne tone, služit će za transport oboljelih lica iz regionalih bolnica, a opremljeni su respiratorom, elektrokardiografom i defibrilatorom.

Piloti su prošli obuku u Rusiji. Ekipu će činiti vazduhoplovna posada i ljekar, a u sklopu posade može biti i medicinski tehničar. Tokom leta može se vršiti reanimacija pacijenta, kazao je Lukač.

XS
SM
MD
LG