Dostupni linkovi

Prevrnuo se helikopter Oružanih snaga BiH


Istovar američkih helikoptera Bell na sarajevskom aerodromu krajem 2021.
Istovar američkih helikoptera Bell na sarajevskom aerodromu krajem 2021.

Helikopter Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OS BiH) prevrnuo se u srijedu, 13. aprila na poligonu za letačku obuku kod Visokog, grada tridesetak kilometara od Sarajeva.

“Tokom provedbe redovne letačke obuke pripadnika Brigade zračnih snaga i protivvazdušne odbrane OS BiH, na poligonu za letačku obuku kod Visokog, danas oko 11:30 sati, došlo je do dinamičkog prevrtanja helikoptera na tlu”, saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.

U saopćenju se pojašnjava kako se radi o helikopteru Bell Huey II s četiri člana posade, od kojih niko nije povrijeđen.

“Na helikopteru ima vidljivih oštećenja. Nadležne službe Oružanih snaga BiH trenutno provode istragu o uzrocima prevrtanja letjelice. Po okončanju istrage imat će više informacija za javnost”, dodaj se u saopćenju.

Oružane snage Bosne i Hercegovine trenutno raspolažu s 42 helikoptera, među kojima su četiri nova Bell UH-1H-II Huey II koje su Sjedinjene Američke Države donirale BiH krajem 2021. godine.

Tu su i tri francuske Gazele SA-341 i četiri američka UH-1H starija više od 30 godina od kojih su neki u upotrebu ušli u vrijeme Vijetnamskog rata sredinom prošlog stojeća.

Preostalih 35 helikoptera su Mi-8, proizvedeni u bivšem Sovjetskom Savezu i svi će biti otpisani.

Četiri helikoptera, dopremljena iz SAD, vrijedna su 38.539.378 dolara (oko 35 miliona eura).

BiH je sredstva dobila kroz dva programa Vlade SAD-a za pomoć međunarodnim partnerima u prodaji i financiranju nabavke vojne opreme i obuku (Foreign Military Sales i Foreign Military Financing).

Piloti su završili adaptacijsku obuku na tim helikopterima u junu 2021. godine u Fort Worthu u Teksasu. Helikopterske posade podijeljene su u dva skvadrona.

Iz Ministarstva obrane BiH nedavno su za RSE naveli kako su posade 2. helikopterskog skvadrona u Rajlovcu kod Sarajeva u potpunosti prošli obuku te da trenutno traje obuka posada 1. helikopterskog skvadrona koji je smješten na aerodromu Mahovljani kod Banje Luke.

XS
SM
MD
LG