Dostupni linkovi

Komšić: Očuvanje mira u BiH obaveza svih


Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić na ceremoniji primopredaje američkih helikoptera, kasarna Rajlovac, Sarajevo, 10. decembar 2021.
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić na ceremoniji primopredaje američkih helikoptera, kasarna Rajlovac, Sarajevo, 10. decembar 2021.

Očuvanje mira u Bosni i Hercegovini je obaveza svih, a pogotovo u trenutku kada je "politička situacija u zemlji komplikovana i teška", rekao je predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić 10. decembra.

Obaćajući se na ceremoniji primopredaje američkih helikoptera u kasarni "Rajlovac" kod Sarajeva, Komšić je poručio da je vrijeme da se u BiH ponovo aktualizira priča o eurotalantskim integracijama i ekonomiji.

"Obaveza svih nas, a pogotovo nas koji smo na ključnim funkcijama, je da doprinesemo mirnom okruženju u BiH. Pripadam generaciji koja dobro pamti šta je rat i ne bih ga nikome poželio. Zbog toga je odgovornost na svim ljudima koji su ključni u donošenju odluka. Mir u BiH ovisi o njihovoj mudrosti i strpljenju, jer u suštini igramo se tuđim glavama, a ne svojima, kad govorimo o rješenjima koji vode zemlju u konflikt", kazao je Komišić u izjavi novinarima.

Četiri američka helikoptera "Bell Huey II" namijenjeni za Oružane snage (OS) BiH dopremljena su 4. decembra iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD) na Međunarodni aerodrom Sarajevo.

Kako je rečeno to će omogućit brigadi zračnih snaga i protuzračne obrane OS BiH da još bolje izvršavaju zadaće, poput zračnog prevoza, medicinske evakuacije, gašenja požara, te traganja i spašavanja.

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović kazao je da će OS BiH biti još sposobnije da izvršavaju svoju misiju, te je zahvalio Vladi SAD na kontinuiranoj podršci BiH.

Džaferović je ocijenio da je reforma odbrane najznačajnija reforma koju je BiH do sada poduzela, te da je nastavak jačanja OS BiH u interesu svih.

"Reforma odbrane pokazala je da BiH ima budućnost i umjesto što živimo trenutak politčke krize treba da nastavimo sa procesima dogovora i razgovora", kazao je Džaferović.

Ceremonija primopredaje helikoptera Oružanim snagama BiH od Vlade SAD-a, kasarna Oružanih snaga BiH "Rajlovac", Sarajevo, 10. decembra 2021
Ceremonija primopredaje helikoptera Oružanim snagama BiH od Vlade SAD-a, kasarna Oružanih snaga BiH "Rajlovac", Sarajevo, 10. decembra 2021

Odgovarajući na novinarsko pitanje da li helikopteri imaju politički značaj, Džaferović je rekao kako su oni sigurno poruka o većoj operativnoj sposobnosti OS BiH.

"Spoznaja da OS BiH unapređuju svoje operativne sposobnosti poruka je svima u BiH. To je poruka da će OS BiH štititi mir u ovoj zemlji, štititi ustavni poredak, jer to im je misija“, naveo je Džaferović.

Ministar odbrane BiH Sifet Podžić ocijenio je da je nabavka novih helikoptera događaj od velikog značaja za svaku vojsku, a osobito za OS BiH.

"Zbog različitih političkih okolnosti, mi nemamo dovoljno sredstava u budžetu. Već drugu godinu živimo na privremenom finansiranju tako da su nam ograničena kapitalna ulaganja“, rekao je Podžić i dodao da je zbog toga modernizacija OS BiH nešto sporija u odnosu na susjedne zemlje.

Kako je kazao, nabavka helikopetera omogućit će "lakše postizanje visokih profesionalnih i borbenih standarda u odbrani od različitih savremenih prijetnji kao i interoperabilnosti sa vojskama NATO-a".

"Posebno nam je važno što će nam novi helikopteri omogućiti da još lakše i efikasnije pomažemo civilnim institutucijama u vrijeme vanrednih situacija", rekao je Podžić.

Četiri helikoptera, dopremljena iz SAD, vrijedna su 38.539.378 američkih dolara.

BiH je sudjelovala sa 4.360.000 dolara, kroz program Foreign Military Sales (FMS), dok je preostali iznos osigurala Vlada SAD sredstvima iz američkog programa pomoći prijateljskim zemljama (Foreign Military Financing).

XS
SM
MD
LG