Dostupni linkovi

Sanader najavio snažniji angažman u stranci


Ivo Sanader, Foto: zoomzg
Ivo Sanader, Foto: zoomzg
Bivši premijer Hrvatske i počasni predsjednik HDZ-a Ivo Sanader danas je, u pratnji 15-ak HDZ-ovih saborskih zastupnika, najavio jači angažman u stranci, ocjenivši kako je za loš izborni rezultat HDZ-ova predsjedničkog kandidata Andrije Hebranga kriv "deficit u vođenju stranke".

Sanader je to rekao na izvanrednoj konferenciji za novinare u središnjici stranke, prvoj u šest mjeseci, koliko je prošlo otkad je napustio dužnost predsjednika stranke i mjesto premijera.

Hebrangov izborni rezultat nazvao je najgorim rezultatom HDZ-a na nacionalnoj razini od osnutka stranke 1989. godine.

"Odgovornost za to nije samo na kandidatu, nego je to i slika nesnalaženja u vođenju stranke",
rekao je Sanader na vanrednoj konferenciji za novinare u Zagrebu, koji u lošem Hebrangovu rezultatu vidi i dio vlastite odgovornosti, zbog odluke da se povuče iz aktivne politike.

Kao glavni razlog odlaska iz politike naveo je kako "nije bio spreman prodavati hrvatski teritorij zbog članstva u EU".

Ocijenio je da u HDZ-u postoji deficit u vođenju središnjih tijela stranke, koja, po Statutu, upravljaju strankom između dvaju Sabora HDZ-a.

Sanader tvrdi da se ta tijela ne sastaju pa od predsjednice stranke i premijerke Jadranke Kosor traži sazivanje središnjih tijela stranke, u kojima, kao počasni predsjednik HDZ-a, ima pravo glasa.

"Do sada nisam koristio te ovlasti, ali od sada hoću"
, kazao je Sanader, koji s Kosor o tome nije razgovarao, jer je, kako je rekao, smatrao da je to uloga predsjednice stranke.

Na pitanje namjerava li se ponovno kandidirati za predsjednika stranke, Sanader je rekao kako o tome ne razmišlja.

Odbacio je medijske napise o umiješanosti u afere s prodajom Hypo banke i poslovanjem Hrvatske poštanske banke (HPB), kao i tvrdnje o bilo kakvoj umiješanosti u korupciju.

"Da je u tome bilo imalo istine, mislite li da bih odstupio s najmoćnije pozicije u državi",
komentirao je Sanader.

Potvrdio je i da razmišlja o povratku u zastupničke klupe, nakon 15. siječnja, kada mu istječe moratorij za reaktiviranje mandata u Hrvatskom saboru.
XS
SM
MD
LG