Dostupni linkovi

Haško tužiteljstvo najavilo žalbu na presudu Šešelju


Serge Brammertz
Serge Brammertz

Glavni haški tužitelj na Međunarodnom kaznenom sudu za bivšu Jugoslaviju (ICTY) Serge Brammertz izdao je priopćenje u kojem je potvrdio da će se tužiteljstvo žaliti na prvostupanjsku oslobađajuću presudu vođi srbijanskih radikala Vojislavu Šešelju.

S obzirom na doseg grešaka koje smo identificirali u presudi, mi naglašavamo za žrtve zločina - da je naš najveći prioritet nadolazeća žalba“, naveo je Brammertz.

Podsjetimo, potkraj prošlog mjeseca Šešelj je oslobođen većinskom odlukom Raspravnog vijeća – od optužbi za udruženi zločinački poduhvat progona nesrpskog stanovništva u kojem je sudjelovao govorima mržnje te logističkim pomaganjem i organiziranjem dobrovoljaca Srpske radikalne stranke i Srpskog četničkog pokreta (1991-1993).

Na prvostupanjsku oslobađajuću presudu Šešelju mogla se očekivati žalba haškog tužiteljstva budući da je sutkinja Flavia Lattanzi imala djelomično izdvojeno mišljenje, za razliku od druga dva suca – predsjedavajućeg Jean Claude Antonettija i Mandiaye Nianga.

Prvostupanjsko sudsko vijeće u slučaju Šešelj je većinom zaključilo kako – slanje dobrovoljaca nije bilo podrška zločinima nego ratnim naporima. Šešeljeve govore i pozive – na progon, kako je navedeno - ustaša i balija, suci su opisali kao "riječi koje predstavljaju iskazivanje alternativnog političkog programa, koji nikada nije proveden".

Sutkinja Lattanzi je pak priložila suprotno mišljenje u kojem je podsjetila da je Raspravno vijeće usvojilo brojne dokaze koji utvrđuju postojanje udruženog zločinačkog poduhvata progona nesrpskog stanovništva putem činjenja zločina, a koje je prema njezinom mišljenju – Šešelj poticao u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini te Vojvodini.

Tužiteljstvo o nerazumnim zaključcima u presudi

Prema sutkinji Lattanzi „ni jedan razuman presuditelj o činjenicama nije mogao odbaciti odgovornost Vojislava Šešelja za pomaganje i podržavanje – pružanjem materijalne i moralne podrške svojim dobrovoljcima kao i svojim značajnim doprinosom zločinima koje su ti dobrovoljci počinili“.

S tim pogledom se u priopćenju složio i tužitelj Brammertz najavljujući žalbu na presudu kojom je „većina (sudaca) nerazumno dopustila mogućnost da kazneno djelo postane jednostavno – zakonit doprinos ratnom naporu, unatoč brojnim dokazima koji ukazuju na suprotno“.

Brammertz je najavio i kako će u žalbi ukazati na pogrešne zaključke većine Raspravnog vijeća – da je progon civila humanitarni postupak, da su govori mržnje jednostavno podizanje morala srpskim snagama te da je raspoređivanje snaga za etničko čišćenje mjera za zaštitu srpske populacije.

  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG