Dostupni linkovi

Počelo obnovljeno suđenje zapovjednicima OVK


Tužitelj Ben Emmerson na suđenju Haradinaju, Balaju i Brahimaju, 18. kolovoz 2011
Tužitelj Ben Emmerson na suđenju Haradinaju, Balaju i Brahimaju, 18. kolovoz 2011
Na ponovljenom suđenju bivšim zapovjednicima Oslobodilačke vojske Kosova, OVK Ramušu Haradinaju, Idrizu Balaju i Lahiju Brahimaju tužiteljstvo je izvelo uvodne riječi o optužbama za udruženi zločinački poduhvat uklanjanja srpskih civila, kao i kosovskih Albanaca, te drugih za koje se sumnjalo da surađuju sa srpskim snagama ili ne podržavaju OVK 1998.godine.

Tijekom opisivanja zločina i svjedočenja koje će uslijediti tužitelj Paul Rogers se najviše osvrtao na dokaze o zapovjednoj odgovornosti optuženih.

„Na nebu Bog, na zemlji Ramuš Haradinaj“, citirao je riječi jednog od svjedoka tužitelj Rogers, želeći pokazati utjecaj prvooptuženog za vrijeme sukoba na Kosovo te prikazati kako su se sporni događaji u zatočeničkom objektu u selu Jablanica odigrali pod njegovom kontrolom uz učešće suoptuženih.

„Svjedoci opisuju Ramuša Haradinaja i Idriza Balaja i Lahija Brahimaja, kao trojku viđenu u Jablanici, gdje se zatvor nalazio. A riječ je o vlasništvu jednog rođaka Lahija Brahimaja i to je centralno za zločine s kojima se bavimo u ovom predmetu“, objasnio je tužitelj.



Optuženi su prema riječima tužiteljstva, željeli ostvariti kontrolu OVK u operativnoj zoni Dukađin tijekom oružanog sukoba protiv srpskih snaga. No također su se upustili u „brutalno eliminiranje“ bilo kakvog otpora civila koje se sumnjičilo da surađuju sa srpskom stranom, bez obzira na njihovu nacionalnu pripadnost.

"Bez obzira je li su to bili Srbi, Romi, Egipćani Aškalije ili kosovski Albanci. Optuženi su time željeli ostvariti udruženi zločinački poduhvat koji je podrazumijevao činjenje protiv osoba koje su smatrane špijunima ili kolaboracionistima koji surađuju sa srpskim snagama ili na neki način nisu surađivali s OVK. Pripadnici OVK kidnapirali su, maltretirali, ispitivali ove osobe, a često i ubijali. Ovi nasilni postupci uspostavili su atmosferu straha među narodom u zoni Dukađin ili u drugim dijelovima Kosova gdje je OVK bila aktivna“, naveo je tužitelj u uvodnoj riječi.



U svojoj uvodnoj riječi tim obrane Haradinaja odbacio je sve optužbe tužiteljstva u 6 točaka. Također, obrana je zbog inzistiranja tužiteljstva na daljnjem procesuiranju pokušala dovesti u pitanje njezinu vjerodostojnost, kao i vjerodostojnost neispitanog svjedoka „koji ima podeblji kriminalni dosje“.



Druga dva tima obrane odbili su koristiti pravo na uvodnu riječ. U petak počinje izvođenje dokaza haškog tužiteljstva.

Haški sud je obavijestio u četvrtak kako je u njegov pritvor stigao nevoljki svjedok, koji je odbio svjedočiti na prvom suđenju Haradinaju i ostalima Šefćet Kabaši/Shefqet Kabashi, bivši čuvar u logoru OVK u Jablanici.

Podsjetimo, zbog njega i još jednog zaštićenog svjedoka koji se nisu pojavili u Hagu, suđenje bivšim zapovjednicima OVK se i ponavlja.

Kabaši bi trebao dati iskaz kao prvi svjedok optužbe, ali prethodno će u petak ujutro i sam stupiti pred sud u svojstvu optuženog za nepoštivanje suda (budući da nije poštovao nalog o svom svjedočenju) kako bi se izjasnio o krivnji.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG