Dostupni linkovi

Thaci: Tužit ću Martyja zbog izvještaja o Kosovu


Premijer Kosova Hashim Thaci za vrijeme intrevjua Reutersu, 20. decembra 2010. godine
Premijer Kosova Hashim Thaci za vrijeme intrevjua Reutersu, 20. decembra 2010. godine
Priredio: Nedim Dervišbegović

Kosovki premijer u ostavci Hashim Thaci je u intrevjuu Reutersu rekao da će tužiti izvjestioca Vijeće Evrope Dicka Martyja koji ga je u izvještaju o Kosovu optužio da je vođa kriminalne grupe koja se bavila trgovinom oružjem, drogom i ljudskim organima.

Komitet za pravna pitanja i ljudska prava Parlamentarne skupštine Saveta Evrope usvojio je u četvrtak nacrt izveštaja i on će se 25. januara naći pred parlamentarcima Skupštine Vijeća Evrope.

"Dick Marty mora naći dobre advokate, ako uopšte maože naći nekoga ko će ga braniti, jer Dick Marty ni pod kakvim uslovina neće pobjeći pravdi," rekao je Thaci u intrevjuu koji je objalvljen u ponedjeljak navečer.

Marty je u izvještaju napisao da su bivše vođe OVK tokom i poslije rata na Kosovu bile uključene u trgovinu oružjem, drogom i ljudskim organima kao i u nezakonito zatvaranje, premlaćivanje i ubijanje zarobljenika i neistomišljenika.

"Ovo je bilo istraženo tri puta. Prvo je ovo istražila misija UN na Kosovu, zatim domaće institucije i Haški tribunal i na kraju EULEX," rekao je Tahci.

Martyjev izvještaj je rezultat dvogodišnje istrage koju su pomogli FBI i druge obavještajne službe.

Dick Marty na konferenciji za novinare u Parizu, 16. decembar 2010
Izvještaj je naručila Parlamentarna skupština Vijeća Evrope nakon što je bivša glavna tužiteljica Haškog tribunala Carla del Ponte u svijoj knjizi pisaqla o trgovini ljudskim organima na Kosovu i da joj nije bilo omogućeno da to istraži.

Vlada Kosova je odbacila Martijev izveštaj kao "samo jedan u nizu izveštaja objavljenih u proteklih 12 godina kojima je cilj da kompromituju borbu Oslobodilačke Vojske Kosova i njihovih lidera”.

"Cilj ovog izvještaja je da naštetit ugledu Kosova, njegovom narodu, i svim Albancima u ovom regionu, da uspori priznanje kososvske nezavosnosti, da blokira početak pregovora između Kosova i Srbije i da odgodi stvaranje novih instiutucija nakon izbora 12. decembra,"
rekao je Thaci Reutersu.

Misija EULEX-a je uputila zahtjev Martyju da proslijedi sve dokaze koje ima tužiocima EU na Kosovu.

Marty je u svom izvještaju optužio zapadne vlade da su priznavanjem kosovske nezavisnosti 2008. godine zatvorile oči i žrtvovale važne principe pravde radi stabilnost Kosova i regiona .

Thaci smatra da je objavljivanje Martyjevog izvještaja veliki udarac za početak tehničkih razgovora između Kosova i Srbije o tehničkim pitanjima koji je predviđen za početak naredne godine i da ne smiju biti odloženi.
XS
SM
MD
LG