Dostupni linkovi

SAD nastoje da na Minhenskoj konferenciji uvere Evropu, uprkos Trampovim izjavama


Potpredsednica SAD Kamala Haris (Harris) na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji 18. februara 2023.
Potpredsednica SAD Kamala Haris (Harris) na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji 18. februara 2023.

Potpredsednica SAD Kamala Haris (Harris) i državni sekretar Entoni (Anthony) Blinken suočavaju se sa teškim zadatkom na godišnjoj Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji koja počinje u petak, 16. februara, da uvere saveznike da Sjedinjene Države ostaju posvećene odbrani njihove bezbednosti, piše Rojters.

Haris i Blinken bi trebalo da prisustvuju godišnjem bezbednosnom skupu manje od nedelju dana nakon što je Donald Tramp (Trump), kandidat za republikansku nominaciju za predsednika, rekao da neće braniti saveznike iz NATO-a koji nisu potrošili dovoljno na odbranu.

Tramp će se verovatno suočiti sa demokratskim predsednikom Džoom Bajdenom u novembru u nečemu što izgleda kao tesni revanš njihovog nadmetanja iz 2020, pokazalo je istraživanje Rojtersa/Ipsosa ove nedelje.

Bajden nije prisustvovao godišnjoj konferenciji u Minhenu poslednjih godina, ali je planirano da Haris održi ono što su pomoćnici naveli kao glavni govor u petak o "važnosti ispunjavanja uloge SAD u globalnom liderstvu" pre nego što se sastane sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim i nemačkim kancelarom Olafom Šolcom.

Nastup Kamale Haris će verovatno biti pažljivo praćen u smislu njene sposobnosti da vodi u trenutku kada se postavlja pitanje Bajdenovih godina dok se kandiduje za drugi mandat. On ima 81, a Tramp 77 godina i obojica se međusobno optužuju oko kongtitivnih sposobnosti.

Konferencija se održava u trenutku kada je ruska invazija na Ukrajinu dovela do rata na kontinentu koji je decenijama pokušavao da uspostavi mir, potkrepljen obavezama SAD prema NATO savezu o bezbednosti koje je Tramp zapretio da će da odbaci.

Senat je u utorak odobrio paket vojne pomoći za Ukrajinu i druge zemlje vredan 95,34 milijarde dolara, ali finansiranje možda nikada neće biti stavljeno na glasanje u Predstavničkom domu pod kontrolom republikanaca zbog Trampovog protivljenja.

Tramp je tokom političkog mitinga u subotu pomenuo, kako je rekao, "delinkventna" plaćanja članica NATO-a i ispričao prethodni razgovor sa šefom "velike zemlje" o potencijalnom napadu Rusije.

"Ne, ne bih vas štitio. U stvari, ohrabrio bih ih (Rusiju) da rade šta god žele. Morate da platite", rekao je Tramp neimenovanom lideru.

U ugovoru o osnivanju NATO-a postoji odredba koja garantuje međusobnu odbranu država članica u slučaju da je jedna napadnuta.

Bajden je osudio Trampove komentare kao poziv ruskom predsedniku Vladimiru Putinu da izvrši invaziju na saveznike i rekao da to naglašava hitnu potrebu za finansiranjem Ukrajine.

Bajden je preuzeo dužnost 2021. uz obećanje da će oživeti saveze nakon Trampovog izolacionističkog pristupa tokom njegovog mandata u Beloj kući 2017-2021 i u tome je u velikoj meri uspeo - do sada, rekla je Rejčel Rico (Rachel Rizzo), viša saradnica u Atlantskom savetu.

"Ali sada sa zastojem u Kongresu, sama administracija je zaista pod pritiskom da ispuni obećanja koja je dala evropskim saveznicima", rekla je Rico. Haris i Blinken imaju težak zadatak da ih uvere, dodala je ona.

Džeremi Šapiro (Jeremy Shapiro), direktor istraživanja u Evropskom savetu za spoljne odnose, rekao je da ne očekuje da će Haris ili Blinken dati bilo kakva obećanja na konferenciji o tome šta bi potencijalna Trampova administracija mogla da uradi.

"Oni će uputiti jednostavnu poruku: pobedićemo na izborima", rekao je Šapiro.

Izvor: Rojters

XS
SM
MD
LG