Dostupni linkovi

Američki Senat odobrio paket pomoći Ukrajini


Američki Kapitol, februar 2024.
Američki Kapitol, februar 2024.

Američki Senat dao je odobrenje za paket pomoći od 95,3 milijarde dolara za Ukrajinu, Izrael i Tajvan nakon višesedmičnih pregovora.

Zakon je usvojen sa 70 "za" prema 29 senatora koji su bili protiv, u domu predvođenom demokratima.

Ali njegova sudbina u Zastupničkom domu koji kontroliraju republikanci daleko je od izvjesne, budući da je bivši predsjednik SAD-a i kandidat za predsjednika 2024. Donald Trump pozvao republikance da izbjegnu donošenje zakona koji bi predsjedniku Joeu Bidenu dao priliku "za zakonodavnu pobjedu", javlja DPA.

"Svakako su prošle godine, možda i desetljeća, otkako je Senat usvojio prijedlog zakona koji tako snažno utječe ne samo na našu nacionalnu sigurnost, ne samo na sigurnost naših saveznika, već i na sigurnost zapadne demokracije", rekao je čelnik većine u Senatu Chuck Schumer.

Demokratski predsjednik Joe Biden već mjesecima poziva Kongres da požuri s novom pomoći Ukrajini i američkim partnerima u Indo-Pacifiku, uključujući Tajvan. Nakon Hamasovog napada na Izrael 7. oktobra, zatražio je i sredstva za saveznika SAD-a Izrael, zajedno s humanitarnom pomoći za Palestince u Gazi.

Ukrajinski dužnosnici također su upozorili na nestašicu oružja u trenutku kada Rusija nastavlja s novim napadima.

Oba doma Kongresa moraju odobriti nacrt prije nego što ga Biden može potpisati kao zakon.

Sjedinjene Američke Države smatraju se najvažnijim saveznikom Ukrajine u odbrani od ruske invazije. Od početka rata u februaru 2022., Bidenova administracija Kijevu je pružila ili obećala vojnu pomoć u ukupnom iznosu od više od 44 milijarde dolara.

Paket pomoći koji je sada usvojio Senat uključuje oko 61 milijardu dolara pomoći Ukrajini, od čega je većina namijenjena vojnoj potpori. To je otprilike iznos koji je Biden prvobitno tražio.

Nacrt također uključuje 14 milijardi dolara za Izrael, kao i milijarde pomoći za Tajvan i druge partnere u Indo-Pacifiku.

Također bi osigurao 9,15 milijardi dolara humanitarne pomoći civilima u Gazi i Zapadnoj Obali, Ukrajini i drugim zonama sukoba diljem svijeta.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski zahvalio je američkom Senatu na glasanju.

"Za nas u Ukrajini, kontinuirana pomoć SAD-a pomaže u spašavanju ljudskih života od ruskog terora. To znači da će se život nastaviti u našim gradovima", napisao je na X-u, nekadašnjem Twitteru.

"Američka pomoć približava pravedni mir u Ukrajini i vraća globalnu stabilnost, što rezultira povećanom sigurnošću i prosperitetom za sve."

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG