Dostupni linkovi

Uhapšeni turski general optužen za rušenje vlade


Ilker Basbug stiže u sud 5. januara 2012.
Ilker Basbug stiže u sud 5. januara 2012.
Priredila: Sabina Čabaravdić

Bivši šef turskih oružanih snaga pritvoren je pod optužbama da je spremao urotu protiv Vlade. Penzionisani general Ilker Basbug, najviši je oficir uhvaćen u proširenoj istrazi takozvane Ergenekon mreže.

Tužilac koji vodi slučaj tvrdi da je 2003. godine nacionalistička grupa tvrdolinijaša pokušala srušiti Vladu Tadžipa Erdogana. Skoro 400 ljudi je osumnjičeno, a general Basbug niječe sve optužbe.

„Tragikomično je optužiti nekoga ko komanduje armijom da istovremeno upravlja terorističkom grupom“, izjavio je Basbug turskoj NTV mreži.

Proces Ergenekon samo je jedan od nekoliko njih kojima aktuelna vlast u Turskoj navodno razotkriva vojnu i sekularnu zavjeru protiv Erdogana.

Turska vojska, druga po veličini u NATO savezu, odmah nakon SAD-a, već dugo se smatra jamcem sekularnog ustava zemlje. Premijer Turske, odnosno njegova Partija rada i progresa međutim, u zadnje dvije i pol godine, vode ozbiljan verbalni rat s armijskim vrhom.

Kritičari tvrde da korijeni Erdoganovih istraga o navodnim zavjerama zapravo leže u islamskom protivljenju sekularnoj državi. Vlada, međutim, opovrgava takve motive.

Kako bilo da bilo, Erdogan je dao uhapsiti generala Basbuga, rano u petak ujutru. Nakon što su ga pregledali ljekari zatvoren je u Silivri pritvor u Istanbulu.

Turski državni mediji javljaju da je ovo prvi put da se bivšeg načelnika Glavnog štaba izvodi pred sud, te da bi se mogao suočiti s optužbama da je predvodio "bandu“ koja je pokušavala srušiti Vladu.

Odluka o hapšenju Basbuga uslijedila je nekoliko sati nakon što su ugledni turski novinari na suđenju kazali da su optužbe protiv njih politički motivirane i da je proces zapravo "masakr nad pravdom".

Medju optuženim poslenicima javne riječi su i ugledni kritičar vlade, književnik Jalcin Kučuk, te novinar Nedim Sener koji je osvojio nagradu za slobodu medija za knjigu o ubistvu armenskog novinara Hranta Dinka.

Zapadne zemlje su zabrinute oko hapšenja novinara, a novinarski savez te zemlje protestuje protiv hapšenja blizu 100 kolega i govori o širenju „klime straha“ u Turskoj.
XS
SM
MD
LG