Dostupni linkovi

Optužnica protiv iranskog imama otkriva aktivnosti Teherana na Balkanu


Hapšenje
Hapšenje

Pišu: Frud Bezhan i Golnaz Esfandiari

Iranska promocija šiitskog islama na Bliskom istoku je decenijama bila očigledna, ali takve aktivnosti u Evropi uglavnom nisu uspele da se primete.

Ti napori su uočeni na Balkanu poslednjih godina, što je dovelo i do ovonedeljne optužnice protiv iranskog imama na Kosovu zbog sumnje da je prao novac i finansirao terorizam preko svoje nevladine organizacije.

Kosovske vlasti tvrde da je Hasan Azari Bejandi predvodio pet šiitskih organizacija povezanih sa Teheranom.

Bejandi je imam najvišeg ranga optužen u zemlji u kojoj je većina stanovništva islamske veroispovesti. Moguće je da će se ovim prekinuti redak uticaj Teherana u Evropi. Veruje se da humanitarnih organizacija koje su povezane sa Teheranom ima i u Albaniji, Makedoniji i Bosni i Hercegovini.

Optužnica protiv Bejandija usledila je i pored nedavnih obračuna vlasti sa islamskim organizacijama finansiranih spolja koje vlada krivi za radikalizaciju kosovske omladine i veliki broj ljudi koji su se priključili ekstremnim grupama u Siriji i Iraku.

Hasan Azari Bejandi
Hasan Azari Bejandi

Teheran je duboko uključen u borbu protiv militantne "Islamske države Iraka i Levanta" (IDIL), i nepoznato je kakva je navodna uključenost Bejandija u terorizam, naročito zato što se terorizam na Kosovu obično povezuje sa IDIL-om.

Propaganda protiv Zapada

Iranske dobrotvorne organizacije počele su svoje aktivnosti na Kosovu ubrzo nakon rata 1999. Organizacije su gradile škole i džamije, ali su "uvezle" sa sobom i konzervativni šiitski islam. Grupe su takođe širile antizapadnu i antisemitsku propagandu i bile povezane sa aktivnostima Teherana na "izvozu" Islamske revolucije.

"Iranske aktivnosti na Kosovu bile su, manje-više, podzemne", kaže Visar Durići, novinar kosovskog portala Gazeta Expres.

"Njihove aktivnosti nisu puno skretale pažnju. Ali, to se promenilo kada su vlasti saznale da nevladine organizacije kriju njihove izvore prihoda i kako troše novac", navodi Durići.

Bejandi je bio direktor Kur’an Fondacije Kosova, pod čijim je pokroviteljstvom navodno pet šiitskih organizacija koje deluju na Kosovu i koje su poslednjih meseci zatvorene. Državni tužioci kažu da je Bejandi optužen za pranje stotina hiljada eura koji nisu prijavljeni u periodu od 2005 do 2015.

Naim Rašiti, analitičar Balkanske grupe za politiku u Prištini, kaže da je Iran sitan igrač u poređenju sa islamskim uticajem na Balkanu, gde reč vode Saudijska Arabija i ostale zemlje Persijskog zaliva.

"Prve nevladine organizacije koje su ovde osnovane bile su povezane sa vehabizmom i Saudijskom Arabijom. Iranci su došli malo kasnije i bilo ih je manje. Nisu bili jaki kao što su bili Arapi", ističe Rašiti.

Rašiti ipak dodaje da su iranske organizacije, zbog političke konotacije, bile pod većom prismotrom nego organizacije drugih zemalja.

Novinar Durići, koji je godinu dana istraživao iranske organizacije na Kosovu, kaže da je Kur’an Fondacija Kosova povezana sa Igbalom Huduti Beriša, koja predvodi malu šiitsku zajednicu na jugozapadu Kosova.

Igbala Huduti Beriša (druga s leva) u društvu bivšeg predsednika Irana Mahmuda Ahmadinedžada
Igbala Huduti Beriša (druga s leva) u društvu bivšeg predsednika Irana Mahmuda Ahmadinedžada

Njena kćerka, Zehra Huduti, uzburkala je javnost kada je na internet stranici iranskog Nasr TV-a, tokom posete Teheranu pre tri godine, rekla da želi da se "bori protiv Izraela i Amerike".

Čini se da je ova grupa organizacija povezana sa Al Mustafa Nacionalnim Univerzitetom na čijem je čelu ajatolah Alireza Arafi, član iranskog Vrhovnog saveta kulturne revolucije i jedan od glavnih lidera za molitve petkom u svetom gradu Kom.

Univerzitet tvrdi da ima svoje ogranke u nekoliko država, među kojima je i Kosovo.

Mehdi Khalaji, sa Washingtonskog instituta za politike Bliskog Istoka koji je studirao šiitsku teologiju u Komu, napisao je da je Al Mustafa međunarodni Univerzitet, u vlaništvu Iranskog vrhovnog lidera ajatolaha Ali Hameneija.

Al Mustafa Nacionali Univerzitet na svojoj internet stranici navodi da je jedini iranski centar na Kosovu, aktivan od 2000. Prema navodima kosovskih institucija, u okviru njega deluje još pet institucija u dva veća grada – Kur’an Fondacija Kosova osnovana u Prizrenu 2002. godine, Ibn sina Institut za ljudske nauke formiran 2012. u Prištini, ženska Nisa organizacija u Prištini; grupa Sunčani breg u Prištini i Ahle Beyt Institut od 2007. u Prizrenu.

Al Mustafa Nacionali Univerzitet navodi na svojoj internet stranici da je bio aktivan u podučavanju o Kur’anu i persijskom jeziku i da je takođe organizovao konferencije i druge događaje i objavljivao tekstove religioznog sadržaja.

Kosovske vlasti su od 2014. zatvorile desetine dobrotvornih organizacije koje su finansirane spolja – uglavnom saudijske.

Vlada Kosova smatra da je više od 300 Kosovara učestvovalo u stranim sukobima na strani islamističkih militanata u Iraku i Siriji.

Islamske dobrotvorne organizacije obično pomažu školama, domovima, ali takođe propagiraju i svoju agendu, te optužuju za "ispiranje mozga" mladima i regrutovanje za ekstremističke radnje.

Kosovske vlasti navode da je oko 50 Kosovara ubijeno u Siriji i Iraju, a oko 120 ih se vratilo nazad na Kosovo. Više od 100 osoba je uhapšeno ili je pod istragom zbog regrutacije ili učešća u stranim sukobima na strani IDIL-a.

*Ova priča korigovana je pojašnjenjem da je Hasan Azari Bejandi optužen, ali ne i uhapšen

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG