Dostupni linkovi

Ime ruskog oligarha Deripaske u zaplijenjenim dokumentima FBI


Ruski tajkun Oleg Deripaska, april 2019.
Ruski tajkun Oleg Deripaska, april 2019.

Piše: Mike Eckel

Agenti američkog Federalnog istražnog biroa (FBI), postupajući po sudskom nalogu za pretres su 21. novembra 2021., zaplijenili lične elektronske uređaje – mobilne telefone, kompjutere, tablete i slične predmete koji su pripadali dvojici ljudi - bivšem ruskom diplomati i penzionisanom FBI agentu.

Zapljena je prošla nezapaženo u javnosti. Detalje nisu saopštili, ni američko ministarstvo pravde, ni dvojica muškaraca: gdje, kada, ko i zašto, piše redakcija Radija Slobodna Evropa (RSE) na engleskom jeziku.

Osam dana kasnije, pojavila se nova prijava u bazi podataka Ministarstva pravde o stranim agentima, prema kojoj su lica i kompanije koji zastupaju strane direktore, zakonski obavezni da otkriju svoje klijente i aktivnosti.

Zahtjev je podnio Sergej Šestakov, bivši ruski diplomata koji je kasnije radio kao prevodilac za kancelariju američkog tužioca na Menhetnu.

U dokumentu se navodi da je visoki zvaničnik kompanije ruskog tajkuna Olega Deripaske tražio "stručnu pomoć" od Šestakova. Službenik, identifikovan kao Jevgenij Fokin, povremeno je komunicirao sa Šestakovom, koji je, kako je rekao, tražio pomoć Čarlsa Mekgonigala (Charles McGonigal), "profesionalca za sigurnost".

Nepunih mjesec dana kasnije, Šestakov je podnio ažuriranu prijavu, rekavši da završava svoju registraciju za rad u ime Fokina.

Nakon tačno 14 mjeseci, agenti FBI uhapsili su Mekgonigala i Šestakova 21. januara i optužili ih za pranje novca, davanje lažnih izjava i pomaganje Deripaski da izbjegne američke finansijske sankcije koje su mu nametnute 2018.

Slučaj je zaprepastio ljude u američkoj obavještajnoj službi i policiji iz više razloga. Glavni razlog: do 2018. Mekgonigal, 22-godišnji veteran FBI-a, bio je glavni agent Biroa zadužen za kontraobavještajno nadgledanje i učešće u istragama ruskih špijuna i krtica u Sjedinjenim Državama.

To uključuje i oligarhe, poput Deripaske.

"Definitivno me šokiralo, a ovdje sam mislila da sam nepokolebljiva", rekla je Miriam Baer, bivša pomoćnica američkog državnog tužioca u južnom okrugu Njujorka, moćnom federalnom tužilaštvu na Menhetnu koje je podiglo optužnicu protiv Mekgonigala, a s kojima je Mekgonigal vjerovatno radio u prošlosti.

Zabrinjavajuća pitanja sada, rekla je Baer, nisu samo zašto je Mekgonigal navodno počinio krivična djela, već i da li je djelovao sam, jesu li drugi bili svjesni i zašto niko u glavnoj kancelariji FBI-a nije primijetio šta se događa.

Bivši službenik FBI-a Charles McGonigal, koji je vodio kontraobavještajno odjeljenje agencije u Njujorku, napušta federalni sud na Menhetnu nakon što je uhapšen pod optužbom za kršenje američkih sankcija Rusiji; 23. januara 2023.
Bivši službenik FBI-a Charles McGonigal, koji je vodio kontraobavještajno odjeljenje agencije u Njujorku, napušta federalni sud na Menhetnu nakon što je uhapšen pod optužbom za kršenje američkih sankcija Rusiji; 23. januara 2023.

"Ako je ovo bio pravi 'odmetnuti’ agent, onda možda nema brige o preklapanju" sa slučajevima koje nadgleda Južni okrug, rekla je Baer, sada profesorica prava na Pravnom fakultetu u Bruklinu. "Ako njegovo ponašanje implicira širu zavjeru koja uključuje drugo osoblje FBI-a, tada bih smatrala da je preklapanje vjerovatnije, a samim tim i veća briga."

Slučaj također ponovno usmjerava pažnju na Deripasku, milijardera biznismena koji ima bliske veze s Kremljom, a koji je na radaru američkih obavještajnih i službi za kriminal, svakako i političkih krugova, najmanje dvije decenije.

"Sposobnost (Deripaske) da prodre u moćne pravne krugove, a sada i krugove organa za provođenje zakona, prilično je nevjerovatna", rekla je Luiz Šeli (Louise Shelley), akademkinja koja proučava korupciju i transnacionalni kriminal na Univerzitetu Džordž Mejson (George Mason University) i koja se pojavila na panel raspravi s Mekgonigalom 2020. godine.

"Radi se o slučaju aktivatora na steroidima", rekla je za RSE.

Mekgonigal, koji je uhapšen po dolasku na međunarodnom aerodromu Džon F. Kenedi (John F. Kennedy) u Njujorku 21. januara. Pušten je uz kauciji nakon što se izjasnio da nije kriv tokom svog prvog pojavljivanja pred sudom. Sljedeće ročište zakazano je za mart.

"Kao što svi znate, Čarli je imao dugu, istaknutu karijeru u FBI", rekao je njegov advokat Set Dičarm (Seth DuCharme) novinarima ispred zgrade suda. "Služio je Sjedinjenim Državama decenijama. Ovo je očito težak dan za gospodina Mekgonigala i njegovu porodicu."

'Višemilionska kampanja političkog uticaja'

Optužbe s kojima se Mekgonigal suočava proizilaze iz dvije optužnice: jednu su podigli federalni tužioci u Vašingtonu i odnosi se na posao za koji kažu da je Mekgonigal radio u ime albanskih interesa, uključujući neotkrivanje "tekućih veza s premijerom Albanije".

Druga optužnica, podnijeta u Njujorku, tiče se Deripaske, kojeg godinama prate izvještaji o povezanosti s osumnjičenim organizovanim kriminalnim grupama, uključujući Semjona Mogileviča, rusko-ukrajinskog biznismena koji je ranije bio na FBI-ovoj listi deset najtraženijih osoba.

Deripaska nije odgovorio na e-mail poslat preko njegove holding kompanije EN+. Glasnogovornica je u međuvremenu rekla za Njujork tajms (New York Times) da Deripaska nije angažovao Mekgonigala ni u koju svrhu, kao i da Deripaska nikada nije bio blizak ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu.

Mnogi ruski stručnjaci i američki zvaničnici odavno su zaključili da su oligarsi poput Deripaske u stanju da zadrže svoje bogatstvo, sve dok su na strani Putina i Kremlja. Zvaničnici američkog Stejt departmenta kažu da Deripaska ima posebno bliske lične odnose sa ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom.

Početkom 2006. godine, Stejt department je Deripaski uskratio vizu, navodeći zabrinutost zbog veza s organizovanim kriminalom. Poteškoće su ga navele da zatraži lobistički uticaj bivšeg čelnika republikanskog Senata Boba Dojla (Bob Dole), a kasnije i da angažuje uticajnu lobističku firmu u Vašingtonu koju vodi bivši predsjednik Republikanske stranke.

Deripaska je također razvio poslovni odnos s drugim republikanskim političkim operativcem koji je radio za Dojla: Polom Manafortom (Paul Manafort). Manafort je pokušao riješiti Deripaskine probleme s vizom 2000-ih, ali su se njih dvojica posvađali nakon propalog poslovnog poduhvata.

Kasnije je Manafort služio kao menadžer kampanje za predsjedničku kampanju Donalda Trampa (Trump) 2016., sve dok otkrića o njegovom radu za proruske političare u Ukrajini nisu dovela do njegove smjene.

Također je navodno proslijedio tajne informacije o kampanji rusko-ukrajinskom čovjeku po imenu Konstantin Kilimnik koji je radio za Deripasku i kojeg je Komitet za obavještajne poslove pri američkom Senatu opisao kao "ruskog obavještajca".

Deripaska je uspio putovati u Sjedinjenim Državama nekoliko puta između 2011. i 2014. koristeći ruski diplomatski pasoš, rekao je zvaničnik američkog Stejt departmenta za RSE. To je kasnije potkrijepljeno sudskim dokumentima podnesenim u drugoj američkoj tužbi koja uključuje Deripasku.

Deripaska je navodno otputovao u Sjedinjene Države 2009. prema tajnom dogovoru s FBI-em.

Manaforta je kasnije procesuirala i osudila federalna porota zbog optužbi za pranje novca i bankovnu prevaru 2018. Tramp ga je pomilovao u decembru 2020., samo nekoliko sedmica prije kraja Trampovog predsjedničkog mandata.

U izvještaju iz 2020. koje je objavio Komitet za obavještajne poslove Senata istaknuto je Manafortovo poslovanje između 2004. i 2009.. "Manafort je provodio ove operacije uticaja u ime Deripaske, uključujući široku, višemilionsku kampanju političkog uticaja usmjerenu na brojne zemlje od interesa za Deripasku i rusku vladu", navodi se u izvještaju.

Između 2014. i 2016. Deripaska je bio na meti američkih policijskih snaga iz još jednog razloga. Prema pisanju Njujork tajmsa, zvaničnici Ministarstva pravde bezuspješno su pokušali da ga angažuju kao doušnika, kako bi stekli uvid u ruski organizovani kriminal i način razmišljanja Kremlja.

U april 2018. Deripaska i njegova kompanija aluminija pogođeni su sankcijama.

U oktobru 2021. FBI je pretresao dvije kuće u vlasništvu Deripaske ili povezanih pravnih osoba, u Njujorku i Vašingtonu. Deripaska je kazao da se radi o racijama i onome što je nazvao "transcendentalnom glupošću... američkog establišmenta".

Sljedećeg mjeseca agenti FBI su zaplijenili mobitele i drugu opremu od Mekgonigala i Šestakova.

'Nadgledanje u istragama ruskih oligarha, uključujući Deripasku'

Mekgonigal je počeo raditi u FBI 1996., kada je prvi put dodijeljen kancelariji Biroa u Njujorku, gdje je radio na "ruskim vanjskim kontrabavještajnim poslovima i pitanjima organizovanog kriminala", navodi se u njegovoj službenoj biografiji.

Godinama je radio u Vašingtonu, na slučajevima kontrašpijunaže.

Imenovan je za specijalnog agenta 2016. godine zaduženog za kontraobavještajno odjeljenje njujorške kancelarije, gdje je "nadgledao i učestvovao u istragama ruskih oligarha, uključujući Deripasku", navodi se u optužnici.

Prema svjedočenju visokog zvaničnika Ministarstva pravde iz 2000. godine u Senatu, Mekgonigal je također imao ključnu ulogu u pokretanju operacije "Crossfire Hurricane", istrage FBI o Trampovoj kampanji i mogućim vezama s ruskim uticajem.

Godine 2018., rekli su tužioci, Šestakov je upoznao Mekgonigala s čovjekom za kojeg su rekli da je "radio i odgovarao Deripaski te je služio kao službenik korporacije koja je prvenstveno bila u vlasništvu Deripaske".

Nejasno je kako i kada su se Mekgonigal i Šestakov prvi put sreli. Međutim, Šestakov, koji je imao dom u Konektikatu, radio je kao ovlašteni prevodilac za američke federalne sudove, ali i za kamcelariju državnog tužioca na Menhetnu, gdje je vjerovatno naišao na Mekgonigala.

Šestakov se povukao iz ruske strane službe 1993., a kasnije je postao naturalizovani državljanin SAD.

Poput Šestakova, čovjek identifikovan u optužnici kao "Agent-1", radio je za sovjetsko i rusko ministarstvo vanjskih poslova. O njemu se također govorilo "u izvještajima javnih medija da je ruski obavještajac".

Čovjek nije identifikovan, ali Šestakovljeva prijava za FARA, kao i drugi ruski i zapadni medijski izvještaji, ukazuju na Jevgenija Fokina, trenutno direktora za međunarodne saradnju u holding kompaniji "EN+", koja se bavi proizvodnjom aluminija i električne energije, a koju kontrolirše Deripaska.

Fokin nije odgovorio na poruke poslate putem LinkedIna. Na e-mail poslat press službi "EN+" nije odmah odgovoreno.

U proljeće 2018. godine, prema optužnici, Šestakov je upoznao Mekgonigala s "Agentom-1" koji je zatim zamolio Mekgonigala za pomoć u ugovaranja stažiranja za kćer "Agenta-1" u policiji Njujorka. Mekgonigal je pristao pomoći i obavijestio nadređenog da želi regrutovati "Agenta 1". Nije jasno je li Mekgonigal uspio u tome.

U septembru 2018. povukao se iz FBI i pridružio privatnom sektoru.

Sljedeće godine Mekgonigala je angažovala advokatska firma iz Vašingtona da radi kao konsultant u nastojanjima da se Deripaska ukloni s liste sankcija američkog Ministarstva finansija. Prema optužnici, ugovorio je da se 25.000 dolara mjesečno šalje bankovni račun koji je kontrolisao Šestakov.

Dok je bio zaposlen u FBI-u, Mekgonigalov posao mu je omogućio pristup povjerljivim informacijama, uključujući optužnicu koja je govorila o tadašnjem tajnom spisku Rusa za koje je Ministarstvo finansija razmatralo sankcije, lista na kojoj je bio i Deripaska.

U optužnici se također navodi da je Deripaska preko "Agenta-1" angažovao Mekgonigala da istraži konkurentskog ruskog oligarha.

Taj tajkun nije imenovan, iako podnesak ukazuje na to da su se on i Deripaska borili za kontrolu nad "velikom ruskom korporacijom" i da bi oligarh mogao imati offshore imovinu ili strano državljanstvo.

Mekgonigal i Šestakov su navodno koristili pseudonime u elektronskim komunikacijama kako bi prikrili Deripaskino ime, nazivajući ga: "znate već koga", te "veliki momak", "naš prijatelj iz Beča" i "klijent".

Prema optužnici, Mekgonigal je pregovarao s "Agentom-1" i Deripaskom u oktobru 2021. za plaćanje velikog broja datoteka pronađenih na "dark webu", dijelu interneta koji je uglavnom skriven od lakog pregledavanja a koji je navodno vezan za rivalskog oligarha.

Sljedećeg mjeseca FBI je zaplijenio Mekgonigalove i Šestakovljeve mobitele i kompjutere.

Pranje novca, a ne špijunaža

Specifične krivične optužbe tužilaca ne odnose se direktno na Mekgonigalov navodni pristup povjerljivoj bazi podataka, niti se bave pitanjem njegovog pomaganja kćerki "Agenta 1" da stažira.

Za neke pravne posmatrače to je pokrenulo pitanje zašto Ministarstvo pravde nije podiglo ozbiljnije optužbe.

"Možda su tužioci imali razloga da se pomaknu sada, a ne kasnije", rekla je Baer za RSE.

"Ako je tako, logično bi odabrali one optužbe za koje imaju najviše dokaza", rekla je. "Tužilac uvijek može dodati optužbe vraćajući se velikoj poroti radi izmjene optužnice."

Službenici FBI ispred kuće ruskog oligarha Olega Deripaske u Vašingtonu. 19. oktobra 2021.
Službenici FBI ispred kuće ruskog oligarha Olega Deripaske u Vašingtonu. 19. oktobra 2021.

Deripaska se, sa svoje strane, suočava s posebnim krivičnim optužbama za izbjegavanje sankcija, koje nisu povezane s njegovim navodnim plaćanjima Mekgonigalu.

Prošlog septembra američki tužioci su skinuli pečat s optužnice koja ga tereti za zavjeru kojom je htio da njegova djevojka rodi njihovo dijete u Sjedinjenim Državama, kao i da sakrije vezane isplate. U vezi s ovim slučajem uhapšena je Amerikanka ruskog porijekla.

Godine 2020., u događaju koji je prvi opisao medij Biznis insajder (Business Insider), Mekgonigal se pridružio panel raspravi u vašingtonskom tink tenku Atlantsko vijeće (Atlantic Council), gdje je raspravljao o korupciji u glavnoj ruskoj domaćoj obavještajnoj agenciji, Federalnoj službi bezbjednosti, poznatoj kao FSB.

"Mislim da je vladavina prava pod FSB-om znatno oslabila u Rusiji", rekao je na panelu. "Vidite eroziju, mislim, u bilo kojoj pravnoj državi koja se odnosi na FSB i izvršavanje njihovih odgovornosti kao domaće sigurnosne agencije."

"To bi bilo slično kao da je u Sjedinjenim Državama FBI kao odmetnički element, koji djeluje po nalogu onoga ko ponudi najviše, uključen u kriminalne aktivnosti", kazao je.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG