Dostupni linkovi

Hapšenja u Tuzlanskom kantonu: Policajci osumnjičeni za ucjene i iznude


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Federalna uprava policije u petak ujutro je uhitila četiri pripadnika MUP-a TK. Radi se o Samiru Aljukiću vršitelju dužnosti policijskog komesara. Uhićen je i zamjenik šefa specijalne policije Jasmin Kurtić, te policajci Adnan Đulović i Vedran Matović. Prema prvim informacijama tereti ih se zlouporabu položaja, odnosno na teret im se stavlja kazneno djelo ucjene.

Kako nezvanično saznajemo, oni su od gospodarstvenika s područja TK iznuđivali novac za dobijanje transportnih dozvola. Među gospodarstvenicima koje su ucjenjivali bio je i sadašnji premijer Fadil Novalić.

Ministar MUP-a Tuzlanskog kantona Alen Gadžo rekao je za RSE da je ovo znak da se i MUP TK uhvatio u borbu protiv korupcije i to u vlastitim redovima.

“Samo tako ova zemlja može ići naprijed. Ovo je rezultat jednog dužeg rada Federalne uprave policije i kantonalnog Tužiteljstva. Rezultiralo je to današnjim lišenjem slobode ovih policijskih službenika”, rekao je Gadžo.

Ministar je najavio i dalju borbu protiv korupcije. Smatra da je ona uništila Tuzlanski kanton te da je MUP TK upravo korupcija dovela u veoma loše stanje.

“Ja sa svoje pozicije ministra ću sve učiniti da se ide u dalje aktivnosti. Ja evo sada javno obećavam građanima i pripadnicima policije da ću učiniti sve da se stvori zdravo okruženje za normalan rad u cilju otkrivanja”, poručio je Gadžo.

U ovim trenucima u naselju Irac u Tuzli traje pretres strana Jasmina Kurtića jednog od uhićenih policajaca, a pretres se vrši i u obiteljskoj kući Samira Aljukića. Očekuje se da će uhićeni pripadnici MUP-a u petak biti predati Tužiteljstvu na dalje postupanje.

XS
SM
MD
LG