Dostupni linkovi

Hapšenja na Kosovu zbog organizovanog kriminala


Kosovo
Kosovo
EULEX je u sredu uhapsio desetoricu osumnjičenih koji su navodno bili uključeni u organizovanu kriminalnu grupu. Jedan od uhapšenih je i sin pokojnog predsednika Ibrahima Rugove. Oni se, između ostalog, terete i za prevaru izvršenu nad Ambasadom Italije u Prištini.

Kancelarija specijalnog tužilaštva Kosova i Ambasada Italije zajedno tesno sarađuju u istrazi koja je u toku. U toku su i pretresi u nekoliko objekata.

Misija EULEX-a uhapsila je u sredu 10 osoba, uključujući i Uka Rugovu, sina pokojnog predsednika Ibrahima Rugove, zbog organizovanog kriminala, potvrdila je za RSE Irina Gudeljević, portparol EULEX-a.

Poslednja operacija ove misije je hapšenje i pretres grupe osumnjičenih u Prištini u sredu, koji su „navodno članovi kriminalne grupe osumnjičene da je počinila krivično delo organizovanog kriminala, krivično delo prevare i trgovine uticajem“, kazala je Gudeljević.

Ratni zločini i organizovan kriminal predstavljaju prioritet za EULEX, a to je posebno uočljivo poslednjih dana prilikom hapšenja lica osumnjičenih za ratne zločine i organizovan kriminal.

Gudeljević je navela da kada su upitanju ratni zločini, ta misija trenutno vodi 95 istraga, od kojih su 61 u preliminarnoj fazi, a u istraživačkoj 34. Kada je reč o organizovanom kriminalu, ukupan broj istraga koje su trenutno u toku je 41. EULEX je do sada donela preko 30 presuda u slučajevima ratnih zločina, a preko 20 za organizovan kriminal.

„I organizovani kriminal i ratni zločini predstavljaju prioritet za EULEX“, izjavila je za RSE Irina Gudeljević.

U utorak uveče takođe je uhapšen i Dragoljub (zvani Dragan) Delibašić, koji se taj dan dobrovoljno prijavio u Lešku na severu Kosova, pred glavnim tužiocem Specijalnog Tužilastva Kosova.

Gudeljevićeva je navela da je osumnjičeni, postupajući u svojstvu komandira policije u Mitrovici 1999/2000. godine, optužen za podsticanje na izvršenje krivičnog dela teškog ubistva oduzimanjem života drugih lica iz nacionalnih motiva, koje je izvršeno u saučesništvu sa Oliverom Ivanovićem, navodnim vođom „Čuvara mosta“, podsticanje na izvršenje krivičnog dela teškog ubistva u pokušaju oduzimanja života drugih lica iz nacionalnih motiva, koje je dovelo do teških telesnih povreda, a koje je izvršeno u saučesništvu sa Oliverom Ivanovićem, navodnim vođom „Čuvara mosta“ i podsticanje na izvršenje krivičnog dela teškog ubistva u pokušaju oduzimanjem života drugih lica iz nacionalnih motiva, koje je izvršeno u saučesništvu sa Oliverom Ivanovićem, navodnim vođom „Čuvara mosta“.

Oliver Ivanović je inače uhapšen 28. januara pod sumnjom za ratni zločin i teško ubistvo, a u utorak uveče, sudsko veće Apelacionog suda u Prištini potvrdilo je odluku Osnovnog suda u Mitrovici u vezi sa istražnim pritvorom koji mu je određen.
XS
SM
MD
LG