Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Pogibija pripadnika Hamasa, protesti manje nasilni


Pripadnici Hamasa ubijeni u napadu Izraela
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:16 0:00

Zvaničnici iz Gaze saopštili su u subotu da su dvojica pripadnika Hamasa ubijena u izreaelskom zračnom udaru nakon raketnog napada na Izrael, javile su agencije.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan (Redžep Tajip Erdoan) i francuski predsjednik Emmanuel Macron (Emanuel Makron) sarađivat će kako bi ubijedili Sjedinjene Države da ponovo razmotre odluku o priznanju Jerusalema kao izraelske prijestolnice, izjavio je u subotu izvor iz kancelarije turskog predsjednika.

Isti izvor navodi da su se dvojica lidera tokom telefonskog razgovora saglasila da ovaj potez izaziva zabrinutost u regionu i da će Turska i Francuska zajednički pokušati uticati na promjenu američke odluke.

Prema riječima izvora, Erdogan je o ovom pitanju telefonom razgovarao sa predsjednicima Kazahstana, Libana i Azerbejdžana. On je sredinom sedmice zatražio održavanje vanrednog sastanka Organizacije islamske saradnje u Turskoj naredne sedmice.

U subotu ujutro izraelska vojska je navela da je napala Hamasove mete u odgovoru na raketnu vatru dan ranije, uključujući i jednu koja je pala na grad Sderot ne izazivajući žrtve ili veće štete.

Vojska tvrdi da je napala vojna skladišta i lokacije za proizvodnju oružja. Hamas navodi da je izvukao tijela dvojice ljudi.

Izrael smatra Hamas odgovornim za svu raketnu vatru koja dolazi iz pravca Gaze, koja je sjedište drugih oružanih grupa.

Današnji protesti Palestinaca bili su manje nasilni nego u prethodna dva dana.

Oko 60 mladih palestinskih demonstranata bacalo je kamenje na izraelske vojnike duž granice Gaze i Izraela, a Ministarstvo zdravlja je saopštilo da je u nemirima ranjeno desetoro Palestinaca.

Na Zapadnoj obali Palestinci su zapalili automobilske gume, te bacali kamenje i zapaljive bombe na izraelske trupe koje su uzvratile bacanjem suzavca. Izraelska vojska je navela da je jedan demonstrant uhapšen.

Na istoku Jerusalema je oko 60 demonstranata protestovalo u blizini Starog grada u kojem su paravojna granična policija i policajci na konjima pokušavali rastjerati demonstrante koristeći suzavac. Šestoro demonstranata je uhapšeno, a dvojica policajaca su povrijeđena.

Ovi sukobi Palestinaca i Izraela su posljedica objave američkog predsjednika Donalda Trumpa (Tramp) da prizna Jerusalem kao izraelsku prijestolnicu.

Sukobi u Betlehemu
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:01:20 0:00

Palestinci su se u petak sukobili s izraelskim vojnicima u desecima žarišnih tačaka na Zapadnoj obali i duž granice s pojasom Gaze, gdje su dvojica Palestinaca ubijena, prenosi Associated Press (AP).

Objava američkog predsjednika Donalda Trumpa o priznanju Jerusalema kao prijestolnice Izraela izazvala je i uznemirenost širom svijeta, pa i kod saveznika Sjedinjenih Država na Zapadu.

Ujedinjene nacije (UN), Francuska, Italija, Njemačka, Velika Britanija i Švedska takođe su pozvale SAD da iznesu detalje prijedloga o rješenju izraelsko-palestinske krize.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG