Dostupni linkovi

UN traži veći broj policajaca i vojnika na Haitiju


Američki vojnici u sve većem broju stižu na Haiti kako bi pomogli stanovnicima razrušenog ostrva
Američki vojnici u sve većem broju stižu na Haiti kako bi pomogli stanovnicima razrušenog ostrva
Gotovo sedmicu dana nakon razornog potresa koji je devastirao Haiti, spašavanje preživjelih ispod ruševina uspješno se nastavlja, uz napore više desetina spasilačkih ekipa iz svijeta kao i samih Haićana. Paralelno, napokon je počela dostava pomoći u hrani i vodi, koja se stanovnicima baca padobranima.

Frustrirani kašnjenjem pomoći, stanovnici Haitija postaju sve očajniji. Pljačke i nasilje postaju redovna pojava, a više od 10 hiljada međunarodnih vojnika pokušava osigurati red i mir, pozivajući svoje vlade da im pošalju pojačanje.

UN će raspravljati o slanju dodatnih trupa što je preporučio i generalni sekretar Ban Ki-moon, nakon obilaska ugroženih područja

„Preporučujem Savjetu sigurnosti da poveća broj UN policajaca za oko 70 posto u odnosu na postojeći. Takođe predlažem da se broj vojnika poveća za 2000 u narednih šest mjeseci“, rekao je Ki-moon.

Prva količina pomoći koju su američki helikopteri dostavili ugroženom stanovništvu je 1.400 instant obroka i 15.000 litara vode.

Do sada nije proglašen ukupni broj žrtava razornog potresa jačine 7 stepeni Richtera, koji je prošlog utorka devastirao Haiti.

No, procjene se kreću od 100 do 150.000 samo u Port-au-Princeu. Velike TV mreže odaslale su slike mrtvih tijela na ulicama Port-au-Prince.
Stanovnici razrušenog ostrva čekaju u redu za hranu ispred improvizovanog UN-ovog distributivnog centra u prestonici Port-au-Prince

Većina ih je uklonjena, a tijela bačena u goleme jame. Haićanski dužnosnici navode da je prikupljeno oko 70.000 tijela, od kojih najveći dio neće nikada biti identificiran.

Ekipa CNN-a u ponedjeljak je u Port-au-Princeu, svjedočila izvlačenju studentice iz ruševina fakulteta sravnjenog sa zemljom. Studentica Maxie Fallon slala je SMS poruke ispod ruševina, koje su privukle spasitelje.

Vjeruje se da pod srušenim fakultetom ima još preživjelih. Ranije u ponedjeljak, 6-godišnju Jessicu Hartelin iz ruševina su izvukli lokalni stanovnici, a prebačena je u izraelsku poljsku bolnicu podignutu na nogometnom igralištu u Port-au-Princeu.

DONATORSKA KONFERENCIJA ZA HAITI

Više od 60 osoba spašeno je iz ruševina u akcijama spasilačkih ekipa iz SAD-a i drugih zemalja, rekao je novinarima Tim Callaghan iz Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Haitiju će za obnovu i jačanje institucija biti potrebno 10 milijardi dolara međunarodne pomoći. Predsjednik Dominikanske Republike Leonel Fernandez, koji je domaćin prvog međunarodnog sastanka za obnovu potresom razrušenog otoka je izjavio kako će se razgovarati o petogodišnjem programu od oko 10 milijardi dolara.

Da bi ta pomoć bila efikasna, potrebna je „usklađenost na međunarodnom planu“ i „unutrašnja koordinacija“ kako bi se osigurala kontrola procesa, za što je „neophodno jačanje središnje vlasti na Haitiju“, ocijenio je Fernandez.

U Montrealu bi 25. januara trebala biti održana i donatorska konferencija za Haiti, koji je važan ispit za diplomatiju američkog predsjednika. Baracku Obami naime raste popularnost zbog načina na koji se angažovao u rješavanju humanitarne krize u zemlji razorenoj potresom.

Washington se maksimalno trudi da pokaže da vojsku i pomoć šalje na Haiti, koji smatra suverenom državom, bez ikakvih zadnjih namjera, u okviru međunarodne spasilačke i humanitarne operacije, i pokušava da bude što diskretniji u pružanju pomoći. Ovaj angažman na Haitiju u narednim godinama će direktno utjecati na odnose dviju zemalja i širom svijeta će prenijeti poruku o američkim namjerama.
XS
SM
MD
LG