Dostupni linkovi

Tragedija ogromnih razmera


Generalni sekretar UN Ban Ki Mun rekao je u nedelju da su njegovi osnovni prioriteti na Haitiju da se spasi što više života, ubrza dotok humanitarne pomoći i osigura da ona stvarno stigne u zemlju.

Ban je pred polazak na Haiti, u nameri da podrži napore spasavanja stanovništva te karipske zemlje, posle katastrofalnog zemljotresa u utorak uveče, podsetio da se radi o ogromnoj vrednosti humanitarne pomoći, i u novcu i u robi.

"Ne treba da protraćimo nijedan dolar pomoći"
, rekao je Ban i dodao da je koordinacija njenog raspoređivanja od suštinske važnosti.

Istakao je da UN trenutno hrane 40.000 ljudi, kao i da očekuju da u narednih mesec dana taj broj skoči na dva miliona.

Generalni sekretar svetske organizacije ocenio je da je trenutno na Haitiju u toku jedna od najozbiljnijih humanitarnih kriza u poslednjih nekoliko decenija, kao i da se istovremeno radi i o tragediji UN, čijih nekoliko stotina pripadnika se i dalje vodi kao nestalo.

"Ovo je najstrašniji i najveći pojedinačni gubitak u istoriji naše organizacije",
rekao je Ban.

Zemljotres na Haitiju je najgora prirodna katastrofa sa kojom se suočavaju UN, rekla je portparol kancelarije UN za koordinaciju humanitarnim poslovima Elizabet Birs.

"Ovo je tragedija istorijskih razmera. Nikada do sada UN nije bio suočen sa ovako velikom tragedijom i razaranjem, posebno u smislu organizacije i koordinacije aktivnosti",
rekla je Birsova Frans presu.

Ona je naglasila da su lokalne vladine strukture postojale i nakon cunamija koji je pogodio indonežansku provinciju Aceh 2004. godine, ali u haićanskom gradu Leogane javne službe i bilo kakve usluge uopšte ne postoje, odnosno sve su uništene u zemljotresu.

"Ovaj zemljotres je obezglavio grad Leogane",
rekla je Birsova, dodajući da je to otežalo koordinaciju isporuke humanitarne pomoći. UN je ranije saopštio da je u gradu Leogane, zapadno od prestonice Port o Prensa, uništeno ili oštećeno 90 odsto zgrada usljed zemljotresa jačine 7.0 stepeni Rihterove skale.

POTRAGA I SPASAVANJE


Tim UN posetio je i grad Karefur sa oko 334 000 stanovnika u kome je oko 50 odsto zgrada potpuno uništeno, a slična situacija je i u mestu Gresije koji je pre zemljotresa imao 25 000 stanovnika.
U zemljotresu je srušena i predsednička palata

"Spasilački timovi su u tim oblastima, ali nedostaje medicinska pomoć, i u ljudstvu i u opremi i lekovima",
rekla je Birsova. U međuvremenu oko 27 međunarodnih spasilačkih timova sa oko 1 500 članova kao i 115 pasa tragača već rade na licu mesta i do sada su izvukli 58 preživelih ispod ruševina, rekla je Birsova.

Ona je dodala da su u petak izvučena 34 preživela, tri dana nakon zemljotresa.

"Pogodna klima i struktura same zgrade povećali su šanse za preživljavanjem"
, naglasila je Birnova, dodajući da su potraga i spašavanje još uvek prioritet. Spasilački napori suočavaju se sa velikim problemima u transportu, komunikaciji i nedostatku goriva i ambulantnih kola.

Osim zgrada lokalne infrastrukture ni sedišta međunarodnih humanitarnih agencija nisu pošteđena u ovom zemljotresu.

Zgrada sedišta misije UN na Haitiju sravnjena je sa zemljom, a u ruševinama sedišta misije Ujedinjenih nacija u nađeno je telo šefa te misije Hedija Anabija, saopštila je svetska organizacija.

Nađena su i tela Anabijevog zamenika i vršioca dužnosti policijskog komesara.

HAOS I NOVI POTRESI

Agencije prenose da grupa ljudi od 1.000 do hrane pokušava doći koristeći vatreno oružje.

U nasilju nastalom u haosu nakon potresa koristi se sve što se može naći, od kamenja, noževa, pa do vatrenog oružja.

Sve to kako bi se što pre došlo do hrane, odeće i ostalih preko potrebnih stvari, javio je Rojters.

U redu za vodu...
Glavni grad Haitija Port o Prens u subotu je ponovo pogodio zemljotres jačine 4,5 stepena po Rihterovoj skali, objavio je američki geološki institut.

Epicentar potresa bio je nedaleko od Port o Prensa na dubini od 10 kilometara.

Nakon prošlonedeljnog razornog zemljotresa, više od trideset naknadnih potresa zatreslo je Haiti.

Ovo naknadno podrhtavanje tla izazvalo je paniku među preživelima koji žive na ulicama razorenog grada.

KLINTON POSETILA HAITI

Državna sekretarka SAD Hilari Klinton posetila je u subotu prestonicu Haitija gde se sastala sa predsednikom Haitija Rene Prevalom i podržala napore koji SAD i druge zemlje čine kako bi pomogli haićanskom narodu.

Klinton i direktor američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) rekli su da se hrana i voda distribuiraju na 14 lokacija i centara na Haitiju.

Klinton je upozorila da je stanje još uvek teško, a sve su brojniji izveštaji o sigurnosnim problemima.

Prema njenim rečima, na Haitiju počinje nestašica goriva, a vlada Haitija ne može da dođe do glavnih skladišta goriva u luci Port-o-Prensa.

Podaci o mrtvima i povređenima su vrlo kontradiktorni, a mnogi veruju da se tačan bilans te prirodne katastrofe nikada neće ni saznati.

Vlasti Haitija saopštile su da je u zemljotresu najverovatnije stradalo oko 200.000 ljudi, a da će tri četvrtine Port-o-Prensa morati da bude iznova izgrađeno, dok je prema procenama Svetske zdravstvene organizacije, UN-a i Međunarodnog komiteta Crvenog krsta nastradalo između 40 i 50 hiljada ljudi.
XS
SM
MD
LG