Dostupni linkovi

Haiti: Bivši diktator čeka suđenje


Haiti -- Former dictator Jean-Claude "Baby Doc" Duvalier arrives at the Caribe Hotel in Port-au-Prince, 16Jan2011
Haiti -- Former dictator Jean-Claude "Baby Doc" Duvalier arrives at the Caribe Hotel in Port-au-Prince, 16Jan2011
Bivši haićanski diktator Žan-Klod Divalije, koji se iznenada vratio u zemlju posle 25 godina, odveden je u sredu u sud u Port-O-Prensu.

Istražni sudija otvorio je zvaničnu istragu o bivšem haićanskom diktatoru koji se pre dva dana vratio u zemlju.

Senatorka iz redova Divalijeove stranke, Mona Bernado rekla je da se diktator, zvani "Bejbi Dok", bio saslušan pošto je doveden u sud iz hotela u kome je boravio od dolaska na Haiti.

Ona je odbila da precizira optužbe protiv Divalijea.

Prema haićanskom zakonu moguće je da optuženi bude u pritvoru pre suđenja, ali kako ocenjuje agencija AP, u slučaju Divalijea to nije verovatno.

Divalije (59) je odveden iz hotela posle sastanka u četiri oka sa jednim višim haićanskim pravosudnim zvaničnikom i pošto su grupe za zaštitu ljudskih prava tražile njegovo hapšenje.



"Bejbi Dok" se u nedelju iznenada vratio na Haiti, posle 25-godišnjeg izgnanstva, s porukom da je došao da "pomogne" narodu.

On je sa 19 godina postao najmlađi šef države na svetu, a u izgnanstvu je bio u Francuskoj od 1986. Njegovim bekstvom sa Haitija okončana je 29-godišnja diktatura porodice Divalije koja je mučila i ubijala protivnike i održavala se pomoću gangsterske policije pod nazivom "Tonton Makut".

Bivši despot, morao je da napusti Haiti zbog sveopšteg ustanka i pod pritiskom američke vlade, koja ga je pre toga dugo podržavala kao „garanta stabilnosti“.

Ubijeno više od 60.000 ljudi

Još 1971, njegov otac i tadašnji šef države, Fransoa Divalije, proglasio je sina za svog zvaničnog naslednika, nakon što je prethodno uneo potrebne izmene u ustav. Fransoa je umro još iste godine, a Žan-Klod je postao „doživotni predsednik“ Haitija.

Počela je strahovlada kriminalnog sistema koja je trajala gotovo tri decenije, odnevši gotovo 60.000 života.

„Bebi dok“ je novac iz državne kase sistematski prebacivao na svoje bankovne račune u inostranstvu – niko ne zna koliko, a procenjuje se da je reč o gotovo 800 miliona dolara.

Kada se narod pobunio, a Vašington mu otkazao podršku, „Bebi dok” se sklonio u Francusku, gde je povremeno živeo u kućnom pritvoru, što je bio tadašnji naziv francuskih vlasti za njegovo baškarenje u ogromnoj vili na Azurnoj obali.

Ali, bogatstvo se polako topilo, pa je morao da se prebaci u nešto skromniji stan u Parizu.

Portparol Bele kuće Robert Gibs, Vašington DC, 30. septembar 2009.
Njegov novac u švajcarskim bankama je zamrznut i odlukom suda moraće da se vrati narodu Haitija.

Portparol Visokog komesarijata UN za ljudska prava Rubert Kolvil rekao je danas da su Divalijeovim povratkom povećane šanse da bi on mogao da bude optužen za zločine tokom svoje 15-godišnje vladavine.

On je, međutim, upozorio da "slab pravosudni sistem" Haitija možda neće biti u stanju da pokrene taj proces.

Portparol Bele kuće Robert Gibs u utorak, ne pominjući Divalijeovo ime, rekao da sadašnji ili bivši politički lideri Haitija treba da se usredsrede ne na sebe, već na okončanje političke krize.

Gibs je naglasio da se to posebno odnosi na rešenje krize posle problematičnih novembarskih predsedničkih izbora i na obnovu porušenog prošlogodišnjim zemljotresom.
XS
SM
MD
LG