Dostupni linkovi

Deca - najveće žrtve Haitija


Haiti se i pre zemljotresa suočavao sa problemom velikog broja siročadi
Haiti se i pre zemljotresa suočavao sa problemom velikog broja siročadi

Deset američkih državljana, pritvorenih zbog pokušaja da posle razornog zemljotresa na Haitiju iz zemlje izvedu 33 deteta, optuženo je za otmicu dece i zločinačko udruživanje, rekao je njihov advokat Edvin Kok.

Advokat je rekao da da je sudija pronašao dovoljno dokaza da podigne optužnicu protiv Amerikanaca, koji su u petak uhapšeni na granici Haitija i Dominikanske Republike.

Optuženi Amerikanci, od koji većina pripada crkvenoj organizaciji iz američke savezne države Ajdaho, odvedeni su u zatvor u prestonici Haitija Port-o-Prensu pošto su izvedeni pred sud.

Kok je kazao da će sudiji biti potrebno tri meseca da donese presudu. Prema njegovim rečima, tužilac je podigao optužnicu zato što su s njima prilikom prelaska granice bila deca.

Za ovakvo krivično delo, prema haićanskom zakonu, sleduje kazna između pet i 15 godina zatvora.

DECA BEZ RODITELJA

Inače, Dečji fond UN (Unicef) upozorio je da na Haitiju vlada najveća pretnja po bezbednost dece sa kojom se ikada susreo, zbog velikog broja siročadi i dece razdvojene od roditelja posle katastrofalnog zemljotresa 12. januara.

Zamenica direktora Unicefa Hilde Džonson podsetila je na konferenciji za novinare da je "gotovo 40 odsto Haićana mlađe od 14 godina" i da je i pre zemljotresa 300.000 haićanske dece živelo u sirotištima, a od tog broja 50.000 je izgubilo oba roditelja.

"Posle zemljotresa broj dece bez pratnje ili odvojene od roditelja znatno je porastao", rekla je ona, ali je dodala da za sada ne može da da procenu

o broju takve dece.

"Ne znamo da li njihovi roditelji još postoje, da li možemo da ih pronađemo i kakava je situacija u porodici, da li na primer neki dalji rođak može da ih preuzme", rekla je ona.

BROJ ŽRTAVA SVE VEĆI

Unicef je ranije upozorio da se na Haitiju treba čuvati od mreža trgovaca decom povezanih sa međunarodnim tržištima usvajanja i da se takve krijumčarske mreže često aktiviraju posle ovakvih katastrofa.

Zemljotres jačine 7 stepeni Rihterove skale ostavio je 12. januara zemlju u ruševinama, 300.000 ljudi je povređeno, a milion bez kuća. Prema najnovijim podacima koje je saopštio premijer Haitija Žan-Maks Belriv broj poginulih u razornom zemljotresu popeo se na čak 212.000.

Međunarodne humanitarne agencije ulažu napore kako bi se pomoglo Haitiju, a generalni sekretar UN je za koordinatora pomoći odredio bivšeg predsednika SAD Bila Klintona.

XS
SM
MD
LG